AMZS MOTOREVIJA, Dunajska 128, SI-1000 Ljubljana | AMZS

AMZS test stroškov turistov v dvajsetih velikih evropskih mestih v 18 državah, tudi v Ljubljani

AMZS test stroškov turistov v dvajsetih velikih evropskih mestih v 18 državah, tudi v Ljubljani

Enaki izdelki in storitve, a velike razlike v cenah!


Podaljšani konci tedna v enem izmed velikih evropskih mest so za vse številnejše ena izmed možnosti aktivnega preživljanja prostega časa. Poceni letalski prevozi omogočajo enostavne povezave, a izbira mesta, kamor bomo odpotovali, lahko temelji še na marsičem, ne zgolj ceni letalskega prevoza: na primer ponudbi zanimivosti, stroških nastanitve, pa seveda tudi stroških, ki jih ima turist v tujem mestu. In prav stroške turistov v dvajsetih velikih evropskih mestih smo tokrat vzeli pod drobnogled v našem testu, ki smo ga v okviru konzorcija EuroTest opravili v sodelovanju z drugimi avtomobilskimi klubi, neposredno pa ga je izvedla družba Aproksima. V test je bilo – na pobudo AMZS – vključeno tudi slovensko glavno mesto Ljubljana.

Naši ocenjevalci so obiskali 20 evropskih mest v 18 državah in v vsakem preverili ceno 20 izdelkov oziroma storitev. Osnovna ugotovitev: cene so sila različne. Ko nekdo pride v neznano mesto, si ga seveda želi ogledati – najbolje z vodenim ogledom. A če bo v Ljubljani za voden ogled mesta odštel 4 evre, ga bo enaka storitev v Londonu stala skoraj devetkrat več. Podobno velja za ogled živalskega vrta. V Beogradu stane vstopnica vsega 3,50 evra, v Londonu je treba za ogled živalskega vrta odšteti 29 evrov. Še večje razlike so pri obiskih muzejev. Ogled londonskega Britanskega muzeja je zastonj, kdor pa si želi ogledali Prometno hišo v švicarskem Luzernu, mora odšteti skoraj 25 evrov.

A razlike niso le v cenah vstopnic, temveč tudi v cenah hrane. V madžarski prestolnici Budimpešti stane kapučino v povprečju 1,30 evra, v Parizu boste zanj odšteli zajetnih 5,30 evra. Še večja je razlika v cenah porcije testenin. V Budimpešti stane krožnik testenin v povprečju 4,40 evra, v norveškem Oslu pa so iz enostavne italijanske hrane naredili luksuzno jed, ki stane reci in piši 17 evrov – ni čudno, če se komu zato jed zatakne v grlu.

Pet zelo poceni mest, osem zelo dragih


Kot rečeno so naši preskuševalci v vseh mestih po enaki metodologiji preverili cene dvajsetih izdelkov in storitev, katerih povprečna cena je bila 106 evrov. V primerjavi s to povprečno ceno smo ugotovili, da so v petih mestih izdelki in storitve zelo poceni, po dve mesti sta dobili oceno poceni in pa povprečno. Tri mesta so za svoje cene dobila oceno drago, kar osem mest pa oceno zelo drago.

Najceneje so svojo “košaro” izdelkov in storitev preskuševalci napolnili v srbskem Beogradu. Povprečna cena je bila 41 evrov in metropola ob Savi in Donavi si vsekakor zasluži naziv zmagovalca testa. Še posebej poceni je ogled turističnih znamenitosti, kajti za dnevno vozovnico za javni mestni promet, za voden ogled mesta, za ogled živalskega vrta, za ogled kalemegdanske trdnjave in srbskega nacionalnega muzeja so bili stroški zgolj 12 evrov.

Povsem drugače je bilo v norveškem glavnem mestu Oslo, kjer je enaka košara stala reci in piši 153 evrov, zato ni presenetljivo, da je bilo Oslo najdražje mesto na našem testu in s tem seveda poraženec testa. Za ta denar v Beogradu lahko skoraj štirikrat napolnite enako košaro izdelkov in storitev. Čeprav so dnevna vozovnica za javni mestni promet, ogledi Norsk Folksmuseuma (nordijskega nacionalnega muzeja), muzeja vikinških ladij in trdnjave Akershus stali kar 70 evrov, pa to ni bilo največ, kaj so naši preskuševalci plačali za ogled turističnih znamenitosti.

Drugo najdražje mesto je francoski Pariz, kjer je košara stala približno 10 evrov manj kot v Oslu, zelo podobne pa so bile tudi cene v Londonu, saj je bila celotna košara le 20 centov cenejša kot v Parizu. V Parizu so izjemno visoke predvsem cene hrane in pijače v restavracijah, toda tudi cene drugih izdelkov (turistična ponudba, cene prigrizkov, cene izdelkov za zdravje in nego telesa) so precej nad povprečjem. V Londonu pa so izjemno visoke cene ogleda turističnih znamenitosti, kajti kljub brezplačnemu ogledu britanskega muzeja smo za vozovnico in vstopnice plačali izjemno visokih 87 evrov.

V Skandinaviji ni drago samo norveško Oslo, temveč tudi danska prestolnica Kopenhagen, kjer je košara stala 134 evrov, torej četrtino več kot je bilo povprečje. Cene izdelkov za zdravje in nego telesa so skoraj povprečne, veliko luknjo v denarnici pa povzročijo visoke cene hrane in pijače.

Z visokega severa se spustimo v Sredozemlje – na iberski polotok v Španijo, kjer smo preverili cene v Madridu in Barceloni. Cene v obeh mestih so skoraj enake: košara izdelkov in storitev je v Madridu stala 127 evrov, v Barceloni le evro manj. V Madridu je predvsem drag ogled turističnih zanimivosti, še dražji pa je v Barceloni, ki je bila v tem pogledu drugo najdražje mesto: za vozovnico mestnega prometa, ogled živalskega vrta, Picassovega muzeja in cerkve svete družine (Sagrada Familia) je treba odšteti 80 evrov. Relativno poceni pa sta v Barceloni hrana in pijača.

Med zelo draga mesta sta se uvrstila še Amsterdam s 124 evri in Bruselj s 123 evri.

Rim, Luzern in Dunaj so dragi


Tri mesta so se izkazala kot draga: Rim s 120 evri, Luzern in Dunaj s po 112 evri. V Rimu so dragi izdelki za zdravje in nego telesa, pa tudi razni prigrizki. Ti niso poceni niti v Luzernu, kjer pa je zlasti drago v restavracijah. S 30 evri je bil Luzern v tem pogledu drugo najdražje mesto. Na Dunaju je zlasti drag ogled turističnih zanimivosti in dnevna vozovnica za mestni promet, kar stane 62 evrov.

Berlin in Lizbona sta se izkazala s povprečnimi cenami. Cena košare v Berlinu je bila 104 evra, od tega 62 evrov za ogled turističnih znamenitosti – enako torej kot na Dunaju. Blizu Berlina je Lizbona s 101 evrom.

Magične meje 100 evrov ni presegel München, saj je košara stala 98 evrov. Z ugodnimi cenami se je izkazala tudi luksemburška prestolnica Luxemburg – košara je stala 90 evrov, zelo poceni pa je ogled turističnih zanimivosti.

Najceneje je v jugovzhodni Evropi


Za turistove žepe najprijaznejša so se izkazala mesta v državah jugovzhodne Evrope. Še najdražje je v madžarski Budimpešti, kjer stane košara 73 evrov. Praga je cenejša za 4 evre. Sledijo pa tri glavna mesta treh držav nekdanje skupne države: Ljubljana, Zagreb in Beograd.

V Budimpešti in Pragi je dokaj drag ogled turističnih zanimivosti – v madžarskem glavnem mestu 40 evrov, v češki 35 evrov, poceni pa sta hrana in pijača.

Povsem drugače je v Ljubljani, kjer je ogled turističnih znamenitosti zelo poceni – tako kot tudi v Zagrebu in še posebej Beogradu, prav tako sta poceni – v primerjavi z drugimi mesti – hrana in pijača. V Ljubljani je celotna košara izdelkov in storitev stala 63 evrov, v Zagrebu 56 evrov. Nesporni zmagovalec testa je Beograd, kjer je košara stala vsega 41 evrov.

Velike razlike


Naš test je tako pokazal, da so med mesti velike razlike v cenah in prav to lahko močno vpliva na odločitev turistov, katero izmed velikih evropskih mest bodo obiskali. Seveda ima vsako mesto svoje čare in draži, pri odkrivanju bolj neznanih mest pa lahko tudi takšne primerjave, kot smo jo opravili v našem testu, odločilno pripomorejo k izbiri. Prav zato je razveseljivo, da se je Ljubljana na našem testu uvrstila zelo visoko, saj je test kot rečeno opravljen v okviru konzorcija EuroTest in bo objavljen v vseh državah, katerih avtomobilski klubi so člani EuroTesta – to pa je tudi velika večina zahodnoevropskih klubov.

France Kmetič
Značke

EuroTest

Komentarji

Dodaj komentar:
Dodaj