AMZS MOTOREVIJA, Dunajska 128, SI-1000 Ljubljana | AMZS

Preudarnost! Nasveti za varčnejšo (in cenejšo) vožnjo

Varčevati ali trošiti denar? Klestiti stroške ali z večjo porabo spodbujati gospodarstvo? Dileme ekonomskih teorij se za vse tiste voznike, ki na bencinskih servisih redno točimo gorivo, zdijo povsem akademske; zaradi vse višjih cen goriv nas vožnja z avtom stane vse več denarja. Za voznike dileme torej ni; varčevati moramo. A kako? 

Na prvi pogled bi bil najpametnejši nasvet zelo preprost: nehajmo se voziti z avtom, presedlajmo na kolo, uporabljajmo javni prevoz, do službe, šole, vrtca ali trgovine se sprehodimo. Denar bi s tem zagotovo lahko privarčevali, s časom pa bi bila verjetno druga zgodba. Bomo kolesarili v dežju, mrazu in snegu? Tudi če imamo do službe 20 kilometrov ali več? Kako naj pridemo do službe, če ni avtobusnih povezav ali vlakov v pravo smer (in ob pravem času)? Mar ni tudi čas denar? V prihodnosti se bomo morali zagotovo spopasti tudi s temi izzivi, zaenkrat pa avto ostaja najprimernejše in najudobnejše prevozno sredstvo, zato velja temeljito razmisliti o nekem drugem vprašanju: kaj lahko kot vozniki storimo, da bomo porabili manj goriva in zanj zapravili manj denarja? Ponujamo nekaj varčevalnih idej, s katerimi lahko privarčujemo več, kot bi si mislili ...

Zamenjajte avto!

Vozite veliko limuzino s potratnim bencinskim motorjem velike prostornine, ki porabi 15 l/100 km? V tem primeru nasvet nedvomno velja; z manjšim, lažjim in varčnejšim avtom, z dizelskim motorjem, ki porabi 6 l/100 km, bi bil naš mesečni strošek za gorivo precej manjši. A ob tem se odpirajo druga vprašanja: koliko bi morali odšteti za nakup takšnega avtomobila in po koliko kilometrih bi se nam strošek nakupa povrnil skozi manjšo porabo goriva? Nasvet je zagotovo primernejši za tiste voznike, ki tako ali tako nameravajo zamenjati svoj avto; pri odločanju za nov avto naj bo poraba goriva med najpomembnejšimi merili! Prihranek: ocena zaradi preveč spremenljivk ni mogoča. 

Električni avto, hibridni avto?

Električni avtomobili ne porabijo prav nič fosilnega goriva – za pogon uporabljajo električno energijo, ki sicer ni zastonj, je pa vseeno precej cenejša od bencina ali plinskega olja, če količino električne energije, potrebne za vožnjo, preračunamo v količino goriva. A električni avti imajo nekaj nepremostljivih težav: prva je zagotovo cena električnih avtomobilov, ki je tako visoka, da se nam nakup takšnega avtomobila v primerjavi z običajnim nikakor ne splača. Druga težava je omejen doseg električnega avtomobila, ki je primeren le za krajše vožnje: kako se bomo odpeljali na počitnice, na primer do morja? Tretja težava pa je dolg čas polnjenja akumulatorjev: če akumulatorje med vožnjo izpraznimo, se čas polnjenja ne meri v minutah ampak urah. 

S hibridnimi avtomobili, ki za pogon uporabljajo motor na notranje zgorevanje in električni motor, je zgodba podobna: hibridni avtomobili so pravilom kar precej dražji od običajnih in nakup se s stroškovnega vidika ne splača. Obenem doslej še niso naredili hibridnega avtomobila, ki bi bil res občutno gospodarnejši od običajnega; tudi najboli varčni hibridni avti niso nič varčnejši od avtomobila z učinkovitim dizelskim motorjem.

Predelava na avtoplin? 

Tudi ta ideja je odvisna od veliko drugih dejavnikov. Plin je zaradi sorazmerno nizke cene dobra alternativa, a le za tiste, ki vozijo avtomobile z bencinskim motorjem, po možnosti malce starejše. Tudi tu velja premislek in natančen preračun: predelava avtomobila namreč stane od 1000 do 2500 evrov, primerna pa je le za avtomobile z bencinskim motorjem, ki so že zunaj garancijskega roka (ob predelavi novega avtomobila namreč izgubite garancijo). V preračunu, ki smo ga v članku o plinu objavili v prejšnji številki Motorevije, smo izračunali, da ob 30.000 prevoženih kilometrih na leto in povprečni porabi 9 l/100 km v enem letu prihranimo približno 1470 evrov za stroške goriva. Je nasvet torej učinkovit? Za nekatere avtomobile zagotovo. 

Olajšajte avto!

Več kilogramov, večja poraba goriva; zgolj 20 kilogramov dodatnega oziroma odvečnega tovora v avtu lahko poveča porabo goriva za 1 odstotek. Zato stran z odvečno prtljago v avtu ali s strešnim prtljažnikom, če ga ne potrebujete. Običajen strešni prtljažnik (brez prtljage) ali strešni kovček lahko poveča porabo goriva za liter in pol na 100 kilometrov, par pokonci pritrjenih dvokoles pri stalni hitrosti 80 km/h pa poveča porabo goriva tudi za 3 litre na 100 kilometrov. 

Povečajte tlak v pnevmatikah!

Kotalni upor pnevmatik odvzame kar nekaj moči motorju. Če hočemo privarčevati nekaj goriva, moramo kotalni upor zmanjšati. Lahko kupimo pnevmatike z zmanjšanim kotalnim uporom, lahko pa povečamo tlak v pnevmatikah. Dober kompromis predstavlja zgornja meja od izdelovalca avtomobila dovoljenega tlaka v pnevmatikah, ki velja za močno obtežen avto. Ob tem velja opozoriti, da na porabo goriva močno vpliva tudi premajhen tlak: za 1 bar prenizek tlak kotalni upor poveča toliko, da to pomeni deciliter večjo porabo goriva na 100 km. Pri za 1,5 bara prenizkem tlaku se poraba goriva poveča za 2 decilitra na 100 km. Čeprav se to sliši malo, pa je 2 decilitra na 100 km enako 2 litra na 1000 km oziroma 20 litrov na 10.000 kilometrov. 

Za avtom redno na servis

Samo vzdrževan in tehnično brezhiben motor deluje tako, kot si je zamislil izdelovalec – redni servisi so torej nujni. Umazani in zamašeni zračni filtri in zamaščene vžigalne svečice lahko močno povečajo porabo, prav tako obrabljene zavorne obloge, ki tudi takrat, ko ne zaviramo, narahlo drsajo po zavornem kolutu. Na večjo porabo goriva lahko vpliva celo nerodno parkiranje: neprevidna in prehitra vožnja čez robnik lahko za spoznanje spremeni geometrijo podvozja, kar se pozna pri porabi goriva. 

Na porabo goriva močno vpliva tudi vrsta in kakovost motornega olja, ki ga je treba menjati po navodilih izdelovalca. Pri tem lahko nekaj za manjšo porabo goriva storimo tudi sami – z izbiro boljšega, sintetičnega motornega olja. Varčevalni učinek sintetičnega olja je najbolj očiten pri pogostih vožnjah na kratke razdalje in z neogretim motorjem.

Varčujte – tudi z elektriko v avtu!

V avtomobilu je veliko električnih porabnikov, ki za svoje delovanje potrebujejo električno energijo, na primer grelnik zadnjega stekla, gretje in zračenje notranjosti, gretje sedežev, avtoradio ... Za pogon električnih naprav v avtomobilu skrbi električni generator oziroma alternator. Če je porabnikov več oziroma zahtevajo več energije, mora alternator delovati z večjo močjo. Ker ga poganja avtomobilski motor z notranjim izgorevanjem, mora ob povečani obremenitvi motor dovajati več moči alternatorju – in poraba goriva se poveča. Kaj to pomeni v praksi? Električni porabniki povečajo porabo goriva od 0,2 pa vse do 0,7 l/100 km – če ni nujno, jih pač ne vklopimo. 

Največji prihranek: slog vožnje!

Največji vpliv na porabo goriva imajo zasnova, velikost, motor in masa avtomobila, česar sami ne moremo spreminjati. Lahko pa s spremenjenim slogom vožnje in nekaj zdrave vozniške pameti precej zmanjšamo porabo goriva. 

Kako voziti gospodarno? Prvi nasvet je – čim bolj enakomerno, s čim manj ostrega pospeševanja in odvečnega zaviranja. Ne pozabimo: pri zaviranju gre (gibalna) energija našega avtomobila v zrak oziroma v nič. Vozimo počasneje: z nekaj kilometrov na uro manj, a bolj enakomerno in tekočo vožnjo na cilj ne bomo prišli bistveno pozneje, porabili pa bomo precej manj goriva – tudi za 20 odstotkov manj. 

Pametno uporabljajte menjalnik: kdor se vozi v višjih prestavah, se vozi tudi z nižjimi motornimi vrtljaji. Če prestavite za eno prestavo višje, lahko ob enaki motorni moči privarčujete od 10 pa vse do 40 odstotkov goriva. 

Ko avto stoji, ne potrebuje nobene moči oziroma pogona. Če motor teče tudi na mestu, pri tem porablja gorivo, praviloma od enega do dveh litrov na uro. To velja upoštevati tudi pri jutranjih zaganjanjih motorja; ko motor zaženete, tudi odpeljite – ne ogrevajte motorja na mestu. Motor najbolje ogrejemo med vožnjo v nižjih motornih vrtljajih. 

Poskusite se držati tega načela tudi v vožnji; če stojite (pred semaforjem ali v koloni) dlje od 30 sekund, ugasnite motor. Če to upoštevate pri vožnji po mestni gneči, kjer je veliko semaforjev, lahko to pomeni tudi 3 do 4 decilitre goriva na vsakih 100 kilometrov. 

Tečaj varčne vožnje

V AMZS Centru varne vožnje na Vranskem

Pravočasno prestavljanje, pravilno zaviranje, nežno pospeševanje – pravila varčne vožnje so na papirju jasna in logična, v praksi pa jih je težje upoštevati. Zakaj ne bi teh pravil vadili in se o njih posvetovali s strokovnjaki? Takšno šolo varčne vožnje ponuja AMZS center varne vožnje na Vranskem, kjer se pod skrbnim očesom inštruktorjev tečajniki naučijo voziti tekoče in varčno. Po izkušnjah inštruktorjev AMZS vozniki, ki opravijo tečaj varne vožnje, porabo goriva v resničnem prometu zmanjšajo od 6 do 9 odstotkov. 

Tečaj varčne vožnje je celodnevni tečaj, z enournim odmorom za kosilo. V kratkem teoretičnem delu se udeleženci seznanijo z osnovami lastnega vozila, spoznajo razmere za vožnjo, se naučijo pravilno načrtovati vožnjo, spoznajo pa tudi različne načine in tehnike vožnje. Z inštruktorjem se pogovorijo o pravilni uporabi vseh sodobnih naprav v vozilih, ki vplivajo na zmanjšanje porabe goriva.

Praktični del tečajniki opravljajo z lastnimi vozili. V prvem delu, ki poteka še pred teoretičnim delom tečaja, udeleženci opravijo testno vožnjo na poligonu z beleženjem porabe goriva. V drugem delu, ki poteka po teoretičnem delu, udeleženci ob pomoči inštruktorja tudi praktično spoznajo vse dejavnike, ki vplivajo na porabo goriva in varčno vožnjo. Tako se naučijo pravilnega vodenja vozila, pravilne uporabe sklopke, izbire prave prestave v menjalniku ter učinkovitega zaviranja. Ob koncu praktičnega dela udeleženci opravijo še drugo testno vožnjo, in sicer po isti trasi kot prvo, vendar z znanjem, ki so ga pridobili v okviru tečaja varčne vožnje. 

Več informacij na telefonski številki 080 26 36 ali prek elektronske pošte cvv@amzs.si

Blaž PoženelKomentarji

Dodaj komentar:
Dodaj

Ostale novice

Novice
27.01.2016 (Ne)prepoznavanje
27.01.2016 Slovenski avtomobilski trg 2015
27.01.2016 Nov pravilnik o prometni signalizaciji in prometni opremi na javnih cestah
27.01.2016 Izbor Slovenski avto leta 2016
27.01.2016 Prometna varnost na slovenskih cestah v letu 2015
27.01.2016 Sejem zabavne elektronike CES v Las Vegasu
27.01.2016 Avtomobilski salon v Detroitu
27.01.2016 Nova poslovna enota AMZS v Novi Gorici
27.01.2016 Seja skupščine Avto-moto zveze Slovenije
27.01.2016 Motorevija je vstopila v 60. leto izhajanja, njeni zametki pa segajo v leto 1925
09.12.2015 (Ne)pravičnost?
09.12.2015 Pogovor z evropsko komisarko za promet Violeto Bulc
09.12.2015 TTIP sporazum in avtomobilski trg
09.12.2015 Kako bi lahko preprečili marsikatero hudo prometno nesrečo?
09.12.2015 Motorevija kot samostojna bralna aplikacija za tablice in pametne mobilnike
09.12.2015 Podelitev priznanj najboljšim moto športnikom in karetistom v letu 2015
05.11.2015 Izberite Slovenski avto leta 2016!
05.11.2015 Kakšen je resničen izpust dušikovih oksidov dizelskih avtov?
04.11.2015 Kdo koga ščiti?
04.11.2015 Kaj v resnici prihaja iz izpušnih cevi avtomobilov?
04.11.2015 Dan odprtih vrat AMZS na Vranskem
04.11.2015 Matej Žagar je v letošnjem svetovnem prvenstvu v speedwayju osvojil šesto mesto
02.10.2015 Epilog
02.10.2015 Do zadnje kapljice?
02.10.2015 Zmaga v Rusijo, ekipa AMZS deveta
02.10.2015 Jubilej brez športne pike na i
02.10.2015 Tim Gajser je letošnji svetovni prvak v motokrosu v razredu MX2
01.10.2015 Izšla je oktobrska Motorevija!
01.10.2015 AMZS test 35 zimskih pnevmatik
26.08.2015 (Pre)obrat
26.08.2015 Nove oblike mobilnosti
26.08.2015 Slovenska električna rolka NGV
26.08.2015 Le še tri leta za zamenjavo vozniških dovoljenj
26.08.2015 Težave z izpustom trdnih delcev najsodobnejših bencinskih motorjev
26.08.2015 Kje končajo pripomočki za prvo pomoč s pretečenim rokom trajanja?
26.08.2015 Svetovno prvenstvo v speedwayju
26.08.2015 V svetovnem prvenstvu v motokrosu v razredu MX2 po poškodbi Herlingsa
26.08.2015 Izšla je septembrska Motorevija!
26.08.2015 Otroci na poti v šolo in iz nje
09.07.2015 Izzivi in zaveza
09.07.2015 Fordov sistem za samodejno prilagajanje hitrostnim omejitvam
09.07.2015 Seja skupščine Avto-moto zveze Slovenije
09.07.2015 Mladi motokrosist Maks Mausser
09.07.2015 Dirka evropskega prvenstva v motokrosu v Radizlu
04.06.2015 Z elektroniko na poti do avtonomnosti
04.06.2015 Zgrajena predor Markovec in hitra cesta Koper – Izola
04.06.2015 Velika izbira avtokart, vodnikov in atlasov pri AMZS
04.06.2015 Matej Žagar v svetovnem prvenstvu v speedwayju
06.05.2015 Strategija
06.05.2015 Akcija AMZS za večjo varnost kolesarjev in motoristov
06.05.2015 Elektronski vdori v avtomobile
06.05.2015 Zmagoslavje Mateja Žagarja na uvodni dirki letošnjega svetovnega prvenstva v speedwayju
06.05.2015 Prva zmaga Tima Gajserja na dirki za svetovno prvenstvo v motokrosu v razredu MX2
06.05.2015 Koliko v resnici tehtajo naši avtomobili?
01.04.2015 Izmenjava
01.04.2015 Umirjanje prometa
01.04.2015 5. avtomobilski SPA v AMZS centru varne vožnje Vransko
01.04.2015 Svetovno prvenstvo v motokrosu v razredu MX2
01.04.2015 Svetovno prvenstvo v speedwayu
01.04.2015 Stanje registriranih osebnih avtomobilov v Sloveniji konec leta 2014
01.04.2015 Kdaj bolj realno merjenje porabe goriva?
01.04.2015 (Ne)resnična poraba hibridnih avtov
01.04.2015 Začetek prodaje električnih avtomobilov
04.03.2015 (Ne)požrešnost
04.03.2015 Uvedba sistema eCall šele leta 2018
04.03.2015 Moto športniki pred novo tekmovalno sezono
04.03.2015 Svetovno prvenstvo v motokrosu
30.01.2015 BMW: krpanje varnostne luknje!
28.01.2015 Zasuk
28.01.2015 Slovenski avtomobilski trg v letu 2014
28.01.2015 Prometna varnost na slovenskih cestah v lanskem letu
28.01.2015 Starostniki v prometnih nesrečah
28.01.2015 V izboru Slovenski avto leta 2015 je slavila škoda fabia
28.01.2015 Sejem zabavne elektronike CES v Las Vegasu
28.01.2015 Lucija Sajevec, nova direktorica delniške družbe AMZS
28.01.2015 Seja skupščine Avto-moto zveze Slovenije
28.01.2015 Jan Pancar, uspešen mladi motokrosist
10.12.2014 Slepa ulica
10.12.2014 Podatki v avtomobilih in njihova uporaba
10.12.2014 Jon Boyd (General Motors)
10.12.2014 Kako (ne)varne so slovenske ceste?
10.12.2014 Podelitev priznanj najboljšim moto športnikom in kartistom v letu 2014
10.12.2014 Matej Žagar, moto športnik Slovenije v letu 2014
10.12.2014 Slovenski avto leta 2015
05.11.2014 Izkušnje in preizkušnje
05.11.2014 Eko nalepke na avtomobilih v prodajnih salonih
05.11.2014 Svetovno prvenstvo v speedwayu
05.11.2014 Električna mobilnost v Sloveniji
05.11.2014 Uber: taksi nove dobe ali izmikanje pravilom?
05.11.2014 Od septembra velja okoljevarstveni standard euro 6
01.10.2014 Ironija usode
01.10.2014 Zaščita pred avtocestnim hrupom
01.10.2014 FIA evropsko tekmovanje mladih kolesarjev v Oslu na Norveškem
01.10.2014 Skupna akcija AMZS in Rdečega križa Slovenije na MOS v Celju
01.10.2014 Seja skupščine Avto-moto zveze Slovenije
01.10.2014 Tim Gajser je v letošnjem svetovnem prvenstvu v motokrosu v razredu MX2 osvojil peto mesto
28.08.2014 Ne le prve šolske dni!
28.08.2014 Združevanje izpitnih centrov za opravljanje voziških izpitov
28.08.2014 Mednarodni program ugodnosti za člane AMZS Show your Card!
28.08.2014 Nova pravila vožnje v naravnem okolju
28.08.2014 Klicni center AMZS in pomoč na cesti
28.08.2014 Janez Remše
09.07.2014 Vrednote
09.07.2014 Gradnja avtoceste med Gruškovjem in Draženci
09.07.2014 Gajser tik pod vrhom
09.07.2014 Vzdrževanje slovenskih cest
09.07.2014 Sodobni trivaljni motorji
04.06.2014 Obveza in zaveza
04.06.2014 Odprtje linije za izdelavo novega renaulta twinga v Revozu v Novem mestu
04.06.2014 25 let katalizatorja
04.06.2014 Nogomet in njegova povezava z avtomobili
04.06.2014 Zmaga Mateja Žagarja na dirki za SP v speedwayu na Finskem
06.05.2014 Kaznovanje za prometne prekrške v tujini
06.05.2014 Sožitje avtomobilistov in kolesarjev
06.05.2014 Kje končajo izrabljeni avtomobili?
06.05.2014 Beleženje števila prevoženih kilometrov ob tehničnem pregledu
06.05.2014 112 let merilnika hitrosti
06.05.2014 Sejem Avto in vzdrževanje v Celju
06.05.2014 Pogovor s podpredsednikom AMZS Jožetom Režonjo
06.05.2014 Pogovor z Miranom Stanovnikom
06.05.2014 Zamik na račun mrtvih
02.04.2014 Elektrošok
02.04.2014 Divjad na cesti
02.04.2014 Mobilne aplikacije za slovenske avtomobiliste
02.04.2014 Izkušnje udeležencev tečajev varne vožnje za motoriste v AMZS Centru varne vožnje Vransko
02.04.2014 Letošnje svetovno prvenstvo v speedwayju
02.04.2014 Avtomobilski SPA v AMZS Centru varne vožnje
02.04.2014 Pogovor z doc. dr. Petrom Liparjem, predstojnikom Prometnotehniškega inštituta FGG Ljubljana
02.04.2014 Predpisi o vleki prikolic
05.03.2014 eCall – samodejni klic na pomoč ob prometni nesreči na voljo tudi v Sloveniji
05.03.2014 Avtomobilska črna skrinjica – bo postala del naših avtomobilov?
05.03.2014 Svetovno prvenstvo v motokrosu
05.03.2014 Pogovor z Janezom Prosenikom
05.03.2014 Stanje registriranih osebnih avtomobilov v Sloveniji konec leta 2013
05.03.2014 Prestavitev
03.02.2014 Davki za varnost?
03.02.2014 Slovenski avtomobilski trg v letu 2013
03.02.2014 Nepravinosti pri izobraževanju voznikov
03.02.2014 AMZS kasko promet samo za člane AMZS
03.02.2014 Priprave na začetek nove tekmovalne sezone
03.02.2014 Izbor Slovenski avto leta 2014 - zmagala je škoda octavia
11.12.2013 Avtomobilske novosti v prihajajočem letu
11.12.2013 Za predsednika AMZS izvoljen Anton Breznik
11.12.2013 Pogovor z novim predsednikom AMZS Antonom Breznikom
11.12.2013 Podelitev priznanj najboljšim slovenskim moto športnikom in kartistom
11.12.2013 Preusmerjanje pozornosti
08.11.2013 Slovenski avto leta 2014
07.11.2013 Komu sveti?
07.11.2013 Kakšno gorivo (lahko) točimo v naše avtomobile?
07.11.2013 Pogovor z Davidom Juričem, generalnim direktorjem družbe Summit motors Ljubljana
07.11.2013 Matej Žagar o letošnji tekmovalni sezoni
07.11.2013 Vinjete za vožnjo po slovenskih avtocestah v letu 2014
07.11.2013 Skupščina Avto-moto zveze Slovenije
03.10.2013 Vožnja v naravnem okolju
03.10.2013 Mladi kolesarji AMZS so se izkazali!
03.10.2013 Svetovni prvak!
03.10.2013 Dirka za svetovno prvenstvo v speedwayju v Krškem
02.10.2013 Avtogol
30.08.2013 Seja skupščine Avto-moto zveze Slovenije
30.08.2013 Evropsko prvenstvo v minimotu na Vranskem
29.08.2013 (Iz)govori
29.08.2013 Obeta se podražitev vinjet za uporabo slovenskih avtocest
29.08.2013 Spremembe zakona o pravilih cestnega prometa
29.08.2013 Električni avtomobili
06.07.2013 Nevaren dotik
06.07.2013 Pomemben mejnik
06.07.2013 Zemeljski plin kot pogonsko gorivo
06.07.2013 Najboljši kolesarji AMD Moste
06.07.2013 Gerčar ponovil lanski uspeh
05.07.2013 Delitev in souporaba avtomobila – se rešitev lahko uveljavi tudi pri nas?
05.07.2013 Pomoč iz zraka
30.05.2013 Zavajanje z uradnimi podatki o porabi goriva
29.05.2013 Počivališča ob slovenskih avtocestah
29.05.2013 Na plakatirani strani Alp!
29.05.2013 Obnova avtocest v letu 2013
29.05.2013 Pešci so najšibkejši
29.05.2013 Žagar med najboljšimi
29.05.2013 Uvodnik, Motorevija junij 2013
26.04.2013 Manj žrtev, več prometa, nevarni odseki
25.04.2013 Luknje – na cestah in v blagajnah!
25.04.2013 Kratkovidnost
28.03.2013 Uvodnik, Motorevija april 2013
28.03.2013 Potepanje po Tuniziji
28.03.2013 Od voznika do komentatorja
28.03.2013 Nevarna jeza
28.03.2013 Ne le pripravljenost, tudi znanje!
28.03.2013 Samodejni klic na pomoč
28.03.2013 AMZS Potovanja - nova ugodnost za člane AMZS
28.03.2013 Novo in ekskluzivno za člane AMZS - AMZS zavarovanje
28.03.2013 Pred začetkom motoristične sezone
28.03.2013 Zakaj oči lezejo skupaj?
28.03.2013 Avtomobilski SPA v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem
28.03.2013 Kako vozijo v Skandinaviji
28.03.2013 Žagar začel s petimi točkami
27.02.2013 S katerimi in kakšnimi avtio se vozimo v Sloveniji?
27.02.2013 Priprave najboljših slovenskih motošportnikov na novo tekmovalno sezono
25.01.2013 Prometna varnost na slovenskih cestah v letu 2012
25.01.2013 Izbor Slovenski avto leta 2013
25.01.2013 Pogovor z Matejem Žagarjem, december 2012
25.01.2013 Skupščina Avto-moto zveze Slovenije, 12.12.2012
25.01.2013 Novost pri članstvu AMZS v letu 2013
25.01.2013 Vinko Zajec, dobitnik priznanja Državnega sveta RS za prostovoljno delo
22.01.2013 Najmanjša prodaja v tem stoletju!
12.12.2012 Avto, ki vozi sam, postaja realnost
12.12.2012 Odkrivajmo in izkusimo Slovenijo
12.12.2012 Podelitev priznanj najboljšim moto športnikom in kartistom v letu 2012
12.12.2012 Klemen Gerčar, motošportnik leta
12.12.2012 Uvodnik, december 2012
12.12.2012 Kazni za prometne prekrške storjene v tujini: kdo in kako jih lahko izterja?
07.11.2012 Dr. Danijel Starman, predsednik Avto-moto zveze Slovenije: pogovor
07.11.2012 AMZS na 12. festivalu za tretje življenjsko obdobje
07.11.2012 Uvodnik, november 2012
07.11.2012 Dan odprtih vrat AMZS na Vranskem 2012
07.11.2012 Uspešni slovenski motokrosisti
06.10.2012 Uvodnik, oktober 2012
06.10.2012 Tekmovanje iz tehničnega reševanja ob prometni nesreči
05.10.2012 FIA evropsko prometno-izobraževalno tekmovanje
05.10.2012 Tim Gajser mladinski svetovni prvak v motokrosu v razredu 125
29.08.2012 Ali zaupate svojim očem?
29.08.2012 Milejše kazni!
06.05.2012 Motorevija tudi za iPad!
25.04.2012 Kje je meja? Rekordno visoke cene goriv
05.04.2012 Kilometri - prevoženi ali prirejeni?
04.04.2012 VW lego avto

Pomoč na cesti

1987 ali ++386 1 5305 353
24 ur na dan, vse dni v letu
Cena klica na številko 1987 je odvisna od operaterja.
Za več informacij kliknite tu.

Informacijski center

brezplačna št.: 080 28 20
stac. tel.: +386 1 5305 300