AMZS MOTOREVIJA, Dunajska 128, SI-1000 Ljubljana | AMZS

Avto, ki vozi sam, postaja realnost

Avto, ki vozi sam, postaja realnost

Avtomobile, ki sami pospešujejo in sami zavirajo, že poznamo – in jih tudi že uporabljamo. Naslednji velik tehnološki korak naprej – avto, ki zna sam tudi zavijati – je tik pred vrati; Volvo in Mercedes sta napovedala serijske avtomobile, ki bodo znali sami zavijati, že za prihodnje leto in leto 2014, tovrstne tehnologije pa raziskujejo tudi pri večini drugih avtomobilskih znamk. 

Pravzaprav avtomobile, ki znajo sami zavijati, že poznamo in jih lahko preskusimo – ena od tovrstnih uveljavljenih tehnologij je sistem za samodejno parkiranje, ki si ga je mogoče omisliti v kar nekaj novih avtomobilih. Kdor ga je imel priložnost preskusiti, ve, da sistem natančno in hitro samodejno obrača prednji kolesi oziroma volanski mehanizem – avto tako sam zavija in pravilno zapelje na parkirno mesto. Drug primer delujoče tehnologije samodejnega zavijanja je sistem za preprečevanje zapustitve voznega pasu; kar nekaj tovrstnih sistemov, ki so na voljo v novih avtomobilih, prek kamer in tipal prepozna nehoteno zapustitev voznega pasu, na kar se – ob opozorilu vozniku – odzovejo tudi s samodejnimi popravki smeri; avto zna sam slediti smeri vožnje, ki jo omejuje vozni pas, ne da bi voznik držal roke na volanskem obroču. 

Tehnika torej že deluje in samo vprašanje časa (ter ustrezne nastavitve programske opreme) je, kdaj bodo tovrstne tehnologije omogočale tudi širšo rabo in s tem več udobja (ter varnosti) za voznika. 

Avtomobilske oči: radarji in kamere

Prve serijske tehnologije za samodejno zavijanje so že napovedali pri Volvu in Mercedesu, blizu so tudi pri Audiju, BMW in Fordu, sisteme pa razvijajo tudi pri večini ostalih priznanih avtomobilskih znamk. Pri Mercedesu bo z novim sistemom najprej opremljen novi razred S, ki naj bi na ceste zapeljal prihodnje leto; največja Mercedesova limuzina je tudi v preteklosti vselej uvajala nove tehnologije. 

Mercedesov sistem za samodejno zavijanje so predstavili že v prototipu F 800, ki smo si ga lahko ogledali na ženevskem avtomobilskem salonu leta 2010. Že F 800 se je – sicer še dokaj skrivnostno – ponašal z varnostnim pripomočkom z oznako Distronic Plus Traffic Jam Assistant. Ta združuje njihov radarski tempomat, ki omogoča samodejno zaviranje in pospeševanje oziroma ohranjanje varnostne razdalje do spredaj vozečega vozila, in sistem za preprečitev zapustitve voznega pasu; vse skupaj deluje pri hitrostih pod 40 km/h – sistem ohranja varnostno razdaljo, hkrati pa s posegi v vodenje (volanski mehanizem) preprečuje, da bi avto zapustil svoj varnostni pas. 

Za zanesljivo delovanje sistema mora biti avto opremljen z zanesljivimi tipali in kamerami; novi mercedes S bo imel vgrajenih 6 radarskih tipal in kar 8 kamer, ki bodo natančno nadzorovale dogajanje pred avtomobilom, za njim in tudi ob vsaki strani. Tehnologija tipal in kamer je v zadnjem času skokovito napredovala, prav tako programska oprema; računalniki so sposobni natančno prepoznavati ovire – tako pešce kot avtomobile ali celo živali (ob belem dnevu in ponoči ter ob slabi vidljivosti). Ob tako zmogljivih tipalih, že uveljavljenih sistemih za preprečitev zapustitve voznega pasu in zmogljivi programski opremi tako ni težko zasnovati funkcije, ki samodejno vzdržuje razdaljo do spredaj vozečega vozila, hkrati pa sledi cesti oziroma poteku voznega pasu. 

Idealno za vožnjo v kolonah

Tudi tako napredni in sodobni sistemi seveda ne morejo – in ne smejo – povsem nadomestiti voznika; odgovornost namreč še naprej ostaja na voznikovi strani. Tudi zato tako pri Mercedesu kot pri drugih izdelovalcih napovedujejo, da bodo tovrstni sistemi delovali le pri manjših hitrostih – do 40 ali 50 km/h. S tem so tudi dokaj natančno določene okoliščine, pri katerih je takšna tehnologija zares koristna – v gneči, zastojih in počasnih vožnjah v koloni.

Podobna izhodišča pri razvoju svoje tehnologije navajajo tudi pri Volvu, ki se že nekaj časa ukvarja z razvojem sistemov za samodejno vožnjo – o Volvovih poskusih s cestnim vlakom smo obširno pisali v Motoreviji lani marca. Za leto 2014 pri Volvu napovedujejo prvi svoj serijski avto z vgrajenim sistemom za samodejno vožnjo – tudi pri Volvu pa sistem omejujejo na delovanje pri nižjih hitrostih, torej v gneči in vožnji v koloni. Pri Volvu sistem označujejo kot varnostni pripomoček, saj vozniku pomaga pri monotoni in dolgočasni vožnji; samodejna vožnja namreč omogoča vselej varno in pravilno sledenje avtomobilu spredaj s pravilno varnostno razdaljo. Tudi Volvov sistem bo uporabljal radarska tipala, kamere in zmogljivo programsko opremo, ki nadzira pospeševanje, zaviranje in zavijajanje. Pri Volvu zatrjujejo, da je sistem dovolj odziven in natančen za uporabo v resničnem prometu; tehnologija ne omogoča le enostavnega sledenja, ampak se hitro odziva tudi na morebitne nevarnosti, kakršna je nenadno zaviranje kolone ali zavijanje sprednjega avtomobila mimo ovire. 

Vsi izdelovalci, ki razvijajo tovrstne tehnologije, poudarjajo, da bo voznik še vedno zadržal in v vsakem trenutku lahko prevzel nadzor nad upravljanjem – podobno, kot že zdaj ob delujočem tempomatu lahko hitro prevzamemo nadzor, torej z rahlim dotikom pedala za zavoro ali plin. Na nevarnosti bodo voznika opozarjali tudi različni svetlobni in zvočni signali, sistem pa bo seveda treba vsakič zavestno vklopiti. 

Kako bo takšna vožnja videti v resnici, si je danes verjetno težko predstavljati, a pri dolgotrajnejši vožnji v počasnih kolonah lahko takšna vožnja resnično razbremeni voznika. Če bo voznik pri tem zaupal tehniki in se zanesel nanjo, bo med vožnjo lahko prebiral časopis, pisal elektronska sporočila ali počel kaj drugega – vsi razvojniki namreč zagotavljajo, da je tehnologija že zdaj dovolj natančna in zanesljiva, da bo to omogočala. Ob tem velja pritrditi razvojnikom, ki pravijo, da je takšna samodejna vožnja tudi bolj gospodarna, varnejša in da zagotavlja tudi boljši prometni pretok; brez človeškega faktorja in človeške nepredvidljivosti promet lahko teče bolj tekoče. 

Na koncu velja zapisati tudi, da je tehnologija samodejne oziroma avtonomne vožnje še en primer tehnologije, ki močno prehiteva zakonodajo. Prometna zakonodaja, kakršno imamo danes, namreč avtomobilov, ki lahko vozijo sami, ne pozna; zagotovo bo pred širšo uporabo tovrstne tehnologije treba postaviti ustrezna določila, omejitve, izjeme in podobno, ob tem pa tudi razrešiti vprašanje odgovornosti za vožnjo. A kot vse kaže, bodo prvi avtomobili, ki znajo v določenih okoliščinah voziti sami, zares že  kmalu zapeljali na ceste. 

Vzpon brez voznika: zudi TTS samostojno na Pikes Peak

Dokaj skrivnostno svojo tehnologijo samodejne vožnje razvijajo tudi pri Audiju in obljubljajo le, da bo njihov sistem za samodejno vožnjo nared v naslednji generaciji audija A8. A svojevrsten vpogled v Audijev razvoj tovrstnih tehnologij ponuja letošnji uspešen poskus samostojne vožnje na 4300 metrov visok vrh Pikes Peak v ameriškem Koloradu. Na tej 20-kilometrski serpentinasti cesti je namreč vsako leto odmevna športna gorsko – hitrostna dirka, po letošnji športni prireditvi pa so pri Audiju zaprli cesto in po njej proti vrhu spustili audi TTS brez voznika, opremljen s številnimi tipali, kamerami in GPS vodenjem. TTS je brez težav privozil do cilja, za kar je porabil 27 minut – precej več od najhitrejših, ki zmorejo vzpon v malce več kot 10 minutah, a cilj poskusa ni bil doseganje najboljšega časa. Audi TTS brez voznika je s progo opravil brez težav in zaustavljanj, med vzponom pa je dosegel največjo hitrost 75 km/h. 

500.000 testnih kilometrov: Google driverless car

Eden od najbolj odmevnih in uspešnih razvojnih projektov avtonomne vožnje poteka pod okriljem spletnega računalniškega giganta Google. Google namreč že dve leti preskuša tehnologijo avtonomne vožnje na običajnih ameriških cestah, za kar uporabljajo testno floto šestih toyot priusov, audija TT in lexusa 450 RXh. Avtomobili so opremljeni s številnimi radarskimi tipali in kamerami, ki zagotavljajo popolno spremljanje dogajanja okoli avtomobila, uporabljajo pa tudi natančne digitalne cestne karte in GPS. V avtu je vselej seveda prisoten tudi voznik, a pri Googlu zatrjujejo, da so njihovi avtomobili brez kakršnegakoli posega voznika povsem samostojno prevozili skoraj 2000 kilometrov po običajnih cestah, z občasnim upravljanjem (človeškega) voznika pa že več kot 500.000 kilometrov. Doslej so med preskušanjem doživeli le eno prometno nesrečo, pa še za to je bil kriv voznik, ki se je pred semaforjem zaletel v zadek testnega avta. 

Kaj natančno namerava Google – ki nima neposredne povezave z avtomobilsko industrijo – početi s to tehnologijo, ni jasno, saj o prihodnjih načrtih pri Googlu molčijo; lahko pa sklepamo, da razvijajo programsko opremo in digitalne zemljevide. 

Blaž Poženel


Značke


Sorodne novice

  Komentarji

  Dodaj komentar:
  Dodaj

  Ostale novice

  Novice
  27.01.2016 (Ne)prepoznavanje
  27.01.2016 Slovenski avtomobilski trg 2015
  27.01.2016 Nov pravilnik o prometni signalizaciji in prometni opremi na javnih cestah
  27.01.2016 Izbor Slovenski avto leta 2016
  27.01.2016 Prometna varnost na slovenskih cestah v letu 2015
  27.01.2016 Sejem zabavne elektronike CES v Las Vegasu
  27.01.2016 Avtomobilski salon v Detroitu
  27.01.2016 Nova poslovna enota AMZS v Novi Gorici
  27.01.2016 Seja skupščine Avto-moto zveze Slovenije
  27.01.2016 Motorevija je vstopila v 60. leto izhajanja, njeni zametki pa segajo v leto 1925
  09.12.2015 (Ne)pravičnost?
  09.12.2015 Pogovor z evropsko komisarko za promet Violeto Bulc
  09.12.2015 TTIP sporazum in avtomobilski trg
  09.12.2015 Kako bi lahko preprečili marsikatero hudo prometno nesrečo?
  09.12.2015 Motorevija kot samostojna bralna aplikacija za tablice in pametne mobilnike
  09.12.2015 Podelitev priznanj najboljšim moto športnikom in karetistom v letu 2015
  05.11.2015 Izberite Slovenski avto leta 2016!
  05.11.2015 Kakšen je resničen izpust dušikovih oksidov dizelskih avtov?
  04.11.2015 Kdo koga ščiti?
  04.11.2015 Kaj v resnici prihaja iz izpušnih cevi avtomobilov?
  04.11.2015 Dan odprtih vrat AMZS na Vranskem
  04.11.2015 Matej Žagar je v letošnjem svetovnem prvenstvu v speedwayju osvojil šesto mesto
  02.10.2015 Epilog
  02.10.2015 Do zadnje kapljice?
  02.10.2015 Zmaga v Rusijo, ekipa AMZS deveta
  02.10.2015 Jubilej brez športne pike na i
  02.10.2015 Tim Gajser je letošnji svetovni prvak v motokrosu v razredu MX2
  01.10.2015 Izšla je oktobrska Motorevija!
  01.10.2015 AMZS test 35 zimskih pnevmatik
  26.08.2015 (Pre)obrat
  26.08.2015 Nove oblike mobilnosti
  26.08.2015 Slovenska električna rolka NGV
  26.08.2015 Le še tri leta za zamenjavo vozniških dovoljenj
  26.08.2015 Težave z izpustom trdnih delcev najsodobnejših bencinskih motorjev
  26.08.2015 Kje končajo pripomočki za prvo pomoč s pretečenim rokom trajanja?
  26.08.2015 Svetovno prvenstvo v speedwayju
  26.08.2015 V svetovnem prvenstvu v motokrosu v razredu MX2 po poškodbi Herlingsa
  26.08.2015 Izšla je septembrska Motorevija!
  26.08.2015 Otroci na poti v šolo in iz nje
  09.07.2015 Izzivi in zaveza
  09.07.2015 Fordov sistem za samodejno prilagajanje hitrostnim omejitvam
  09.07.2015 Seja skupščine Avto-moto zveze Slovenije
  09.07.2015 Mladi motokrosist Maks Mausser
  09.07.2015 Dirka evropskega prvenstva v motokrosu v Radizlu
  04.06.2015 Z elektroniko na poti do avtonomnosti
  04.06.2015 Zgrajena predor Markovec in hitra cesta Koper – Izola
  04.06.2015 Velika izbira avtokart, vodnikov in atlasov pri AMZS
  04.06.2015 Matej Žagar v svetovnem prvenstvu v speedwayju
  06.05.2015 Strategija
  06.05.2015 Akcija AMZS za večjo varnost kolesarjev in motoristov
  06.05.2015 Elektronski vdori v avtomobile
  06.05.2015 Zmagoslavje Mateja Žagarja na uvodni dirki letošnjega svetovnega prvenstva v speedwayju
  06.05.2015 Prva zmaga Tima Gajserja na dirki za svetovno prvenstvo v motokrosu v razredu MX2
  06.05.2015 Koliko v resnici tehtajo naši avtomobili?
  01.04.2015 Izmenjava
  01.04.2015 Umirjanje prometa
  01.04.2015 5. avtomobilski SPA v AMZS centru varne vožnje Vransko
  01.04.2015 Svetovno prvenstvo v motokrosu v razredu MX2
  01.04.2015 Svetovno prvenstvo v speedwayu
  01.04.2015 Stanje registriranih osebnih avtomobilov v Sloveniji konec leta 2014
  01.04.2015 Kdaj bolj realno merjenje porabe goriva?
  01.04.2015 (Ne)resnična poraba hibridnih avtov
  01.04.2015 Začetek prodaje električnih avtomobilov
  04.03.2015 (Ne)požrešnost
  04.03.2015 Uvedba sistema eCall šele leta 2018
  04.03.2015 Moto športniki pred novo tekmovalno sezono
  04.03.2015 Svetovno prvenstvo v motokrosu
  30.01.2015 BMW: krpanje varnostne luknje!
  28.01.2015 Zasuk
  28.01.2015 Slovenski avtomobilski trg v letu 2014
  28.01.2015 Prometna varnost na slovenskih cestah v lanskem letu
  28.01.2015 Starostniki v prometnih nesrečah
  28.01.2015 V izboru Slovenski avto leta 2015 je slavila škoda fabia
  28.01.2015 Sejem zabavne elektronike CES v Las Vegasu
  28.01.2015 Lucija Sajevec, nova direktorica delniške družbe AMZS
  28.01.2015 Seja skupščine Avto-moto zveze Slovenije
  28.01.2015 Jan Pancar, uspešen mladi motokrosist
  10.12.2014 Slepa ulica
  10.12.2014 Podatki v avtomobilih in njihova uporaba
  10.12.2014 Jon Boyd (General Motors)
  10.12.2014 Kako (ne)varne so slovenske ceste?
  10.12.2014 Podelitev priznanj najboljšim moto športnikom in kartistom v letu 2014
  10.12.2014 Matej Žagar, moto športnik Slovenije v letu 2014
  10.12.2014 Slovenski avto leta 2015
  05.11.2014 Izkušnje in preizkušnje
  05.11.2014 Eko nalepke na avtomobilih v prodajnih salonih
  05.11.2014 Svetovno prvenstvo v speedwayu
  05.11.2014 Električna mobilnost v Sloveniji
  05.11.2014 Uber: taksi nove dobe ali izmikanje pravilom?
  05.11.2014 Od septembra velja okoljevarstveni standard euro 6
  01.10.2014 Ironija usode
  01.10.2014 Zaščita pred avtocestnim hrupom
  01.10.2014 FIA evropsko tekmovanje mladih kolesarjev v Oslu na Norveškem
  01.10.2014 Skupna akcija AMZS in Rdečega križa Slovenije na MOS v Celju
  01.10.2014 Seja skupščine Avto-moto zveze Slovenije
  01.10.2014 Tim Gajser je v letošnjem svetovnem prvenstvu v motokrosu v razredu MX2 osvojil peto mesto
  28.08.2014 Ne le prve šolske dni!
  28.08.2014 Združevanje izpitnih centrov za opravljanje voziških izpitov
  28.08.2014 Mednarodni program ugodnosti za člane AMZS Show your Card!
  28.08.2014 Nova pravila vožnje v naravnem okolju
  28.08.2014 Klicni center AMZS in pomoč na cesti
  28.08.2014 Janez Remše
  09.07.2014 Vrednote
  09.07.2014 Gradnja avtoceste med Gruškovjem in Draženci
  09.07.2014 Gajser tik pod vrhom
  09.07.2014 Vzdrževanje slovenskih cest
  09.07.2014 Sodobni trivaljni motorji
  04.06.2014 Obveza in zaveza
  04.06.2014 Odprtje linije za izdelavo novega renaulta twinga v Revozu v Novem mestu
  04.06.2014 25 let katalizatorja
  04.06.2014 Nogomet in njegova povezava z avtomobili
  04.06.2014 Zmaga Mateja Žagarja na dirki za SP v speedwayu na Finskem
  06.05.2014 Kaznovanje za prometne prekrške v tujini
  06.05.2014 Sožitje avtomobilistov in kolesarjev
  06.05.2014 Kje končajo izrabljeni avtomobili?
  06.05.2014 Beleženje števila prevoženih kilometrov ob tehničnem pregledu
  06.05.2014 112 let merilnika hitrosti
  06.05.2014 Sejem Avto in vzdrževanje v Celju
  06.05.2014 Pogovor s podpredsednikom AMZS Jožetom Režonjo
  06.05.2014 Pogovor z Miranom Stanovnikom
  06.05.2014 Zamik na račun mrtvih
  02.04.2014 Elektrošok
  02.04.2014 Divjad na cesti
  02.04.2014 Mobilne aplikacije za slovenske avtomobiliste
  02.04.2014 Izkušnje udeležencev tečajev varne vožnje za motoriste v AMZS Centru varne vožnje Vransko
  02.04.2014 Letošnje svetovno prvenstvo v speedwayju
  02.04.2014 Avtomobilski SPA v AMZS Centru varne vožnje
  02.04.2014 Pogovor z doc. dr. Petrom Liparjem, predstojnikom Prometnotehniškega inštituta FGG Ljubljana
  02.04.2014 Predpisi o vleki prikolic
  05.03.2014 eCall – samodejni klic na pomoč ob prometni nesreči na voljo tudi v Sloveniji
  05.03.2014 Avtomobilska črna skrinjica – bo postala del naših avtomobilov?
  05.03.2014 Svetovno prvenstvo v motokrosu
  05.03.2014 Pogovor z Janezom Prosenikom
  05.03.2014 Stanje registriranih osebnih avtomobilov v Sloveniji konec leta 2013
  05.03.2014 Prestavitev
  03.02.2014 Davki za varnost?
  03.02.2014 Slovenski avtomobilski trg v letu 2013
  03.02.2014 Nepravinosti pri izobraževanju voznikov
  03.02.2014 AMZS kasko promet samo za člane AMZS
  03.02.2014 Priprave na začetek nove tekmovalne sezone
  03.02.2014 Izbor Slovenski avto leta 2014 - zmagala je škoda octavia
  11.12.2013 Avtomobilske novosti v prihajajočem letu
  11.12.2013 Za predsednika AMZS izvoljen Anton Breznik
  11.12.2013 Pogovor z novim predsednikom AMZS Antonom Breznikom
  11.12.2013 Podelitev priznanj najboljšim slovenskim moto športnikom in kartistom
  11.12.2013 Preusmerjanje pozornosti
  08.11.2013 Slovenski avto leta 2014
  07.11.2013 Komu sveti?
  07.11.2013 Kakšno gorivo (lahko) točimo v naše avtomobile?
  07.11.2013 Pogovor z Davidom Juričem, generalnim direktorjem družbe Summit motors Ljubljana
  07.11.2013 Matej Žagar o letošnji tekmovalni sezoni
  07.11.2013 Vinjete za vožnjo po slovenskih avtocestah v letu 2014
  07.11.2013 Skupščina Avto-moto zveze Slovenije
  03.10.2013 Vožnja v naravnem okolju
  03.10.2013 Mladi kolesarji AMZS so se izkazali!
  03.10.2013 Svetovni prvak!
  03.10.2013 Dirka za svetovno prvenstvo v speedwayju v Krškem
  02.10.2013 Avtogol
  30.08.2013 Seja skupščine Avto-moto zveze Slovenije
  30.08.2013 Evropsko prvenstvo v minimotu na Vranskem
  29.08.2013 (Iz)govori
  29.08.2013 Obeta se podražitev vinjet za uporabo slovenskih avtocest
  29.08.2013 Spremembe zakona o pravilih cestnega prometa
  29.08.2013 Električni avtomobili
  06.07.2013 Nevaren dotik
  06.07.2013 Pomemben mejnik
  06.07.2013 Zemeljski plin kot pogonsko gorivo
  06.07.2013 Najboljši kolesarji AMD Moste
  06.07.2013 Gerčar ponovil lanski uspeh
  05.07.2013 Delitev in souporaba avtomobila – se rešitev lahko uveljavi tudi pri nas?
  05.07.2013 Pomoč iz zraka
  30.05.2013 Zavajanje z uradnimi podatki o porabi goriva
  29.05.2013 Počivališča ob slovenskih avtocestah
  29.05.2013 Na plakatirani strani Alp!
  29.05.2013 Obnova avtocest v letu 2013
  29.05.2013 Pešci so najšibkejši
  29.05.2013 Žagar med najboljšimi
  29.05.2013 Uvodnik, Motorevija junij 2013
  26.04.2013 Manj žrtev, več prometa, nevarni odseki
  25.04.2013 Luknje – na cestah in v blagajnah!
  25.04.2013 Kratkovidnost
  28.03.2013 Uvodnik, Motorevija april 2013
  28.03.2013 Potepanje po Tuniziji
  28.03.2013 Od voznika do komentatorja
  28.03.2013 Nevarna jeza
  28.03.2013 Ne le pripravljenost, tudi znanje!
  28.03.2013 Samodejni klic na pomoč
  28.03.2013 AMZS Potovanja - nova ugodnost za člane AMZS
  28.03.2013 Novo in ekskluzivno za člane AMZS - AMZS zavarovanje
  28.03.2013 Pred začetkom motoristične sezone
  28.03.2013 Zakaj oči lezejo skupaj?
  28.03.2013 Avtomobilski SPA v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem
  28.03.2013 Kako vozijo v Skandinaviji
  28.03.2013 Žagar začel s petimi točkami
  27.02.2013 S katerimi in kakšnimi avtio se vozimo v Sloveniji?
  27.02.2013 Priprave najboljših slovenskih motošportnikov na novo tekmovalno sezono
  25.01.2013 Prometna varnost na slovenskih cestah v letu 2012
  25.01.2013 Izbor Slovenski avto leta 2013
  25.01.2013 Pogovor z Matejem Žagarjem, december 2012
  25.01.2013 Skupščina Avto-moto zveze Slovenije, 12.12.2012
  25.01.2013 Novost pri članstvu AMZS v letu 2013
  25.01.2013 Vinko Zajec, dobitnik priznanja Državnega sveta RS za prostovoljno delo
  22.01.2013 Najmanjša prodaja v tem stoletju!
  12.12.2012 Avto, ki vozi sam, postaja realnost
  12.12.2012 Odkrivajmo in izkusimo Slovenijo
  12.12.2012 Podelitev priznanj najboljšim moto športnikom in kartistom v letu 2012
  12.12.2012 Klemen Gerčar, motošportnik leta
  12.12.2012 Uvodnik, december 2012
  12.12.2012 Kazni za prometne prekrške storjene v tujini: kdo in kako jih lahko izterja?
  07.11.2012 Dr. Danijel Starman, predsednik Avto-moto zveze Slovenije: pogovor
  07.11.2012 AMZS na 12. festivalu za tretje življenjsko obdobje
  07.11.2012 Uvodnik, november 2012
  07.11.2012 Dan odprtih vrat AMZS na Vranskem 2012
  07.11.2012 Uspešni slovenski motokrosisti
  06.10.2012 Uvodnik, oktober 2012
  06.10.2012 Tekmovanje iz tehničnega reševanja ob prometni nesreči
  05.10.2012 FIA evropsko prometno-izobraževalno tekmovanje
  05.10.2012 Tim Gajser mladinski svetovni prvak v motokrosu v razredu 125
  29.08.2012 Ali zaupate svojim očem?
  29.08.2012 Milejše kazni!
  06.05.2012 Motorevija tudi za iPad!
  25.04.2012 Kje je meja? Rekordno visoke cene goriv
  05.04.2012 Kilometri - prevoženi ali prirejeni?
  04.04.2012 VW lego avto

  Pomoč na cesti

  1987 ali ++386 1 5305 353
  24 ur na dan, vse dni v letu
  Cena klica na številko 1987 je odvisna od operaterja.
  Za več informacij kliknite tu.

  Informacijski center

  brezplačna št.: 080 28 20
  stac. tel.: +386 1 5305 300