AMZS MOTOREVIJA, Dunajska 128, SI-1000 Ljubljana | AMZS

Pred začetkom motoristične sezone

Pred začetkom motoristične sezone

Najprej ogrevanje, nato v promet

V trenutku, ko nastaja ta članek, zima sicer še kaže zobe, a kmalu bo na cestah dovolj toplo, da se bodo nanje množičneje podali tudi motoristi. Sožitje avtomobilistov in motoristov je nujno potrebno za varnost, a veliko lahko pred začetkom motoristične sezone za varnost naredijo tudi motoristi sami. 

Motoristi spadajo med najbolj ogrožene udeležence v prometu. Vozijo stroje z veliko moči in malo kilogrami, po le dveh kolesih in praviloma z višjimi hitrostmi – vse to so dejavniki, zaradi česar so motoristi zelo ogroženi. Med te dejavnike šteje tudi dejstvo, da je motoristov pri nas vsako leto več – med njimi tudi mladih voznikov koles z motorjem in skuterjev. To potrjuje tudi prometno-varnostna statistika; lani je namreč na naših cestah umrlo 18 voznikov motornih koles in 4 vozniki koles z motorjem – nekaj manj kot leto poprej (skupaj 30 smrtnih žrtev), a še vedno veliko preveč.

O pripravah na motoristično sezono smo se pogovarjali z Vojkom Safranom, inštruktorjem varne vožnje in specialistom za motoriste v AMZS centru varne vožnje Vransko.

Nova motoristična sezona je tik pred vrati. Kaj svetujete motoristom, preden prvič z motorjem zapeljejo na cesto?

Po dolgi zimi, v kateri je bil motor shranjen v garaži, motoristi že komaj čakamo, da se lahko zapeljemo na prvo spomladansko vožnjo. A pred vožnje moramo narediti dvoje: oceniti in poskrbeti za našo psihično in fizično kondicijo ter pregledati svoje motorno kolo.

Zakaj je pomembna psihična in fizična kondicija? Saj vozniki zime ne preležijo v garaži!

Vožnja motorja je zelo fizično opravilo. Čez zimo praviloma ne vozimo motorjev, se malce polenimo, morda tudi malce zredimo, zagotovo pa se ne posvečamo mišičnim skupinam, s katerimi upravljamo naš motor. Pred motoristično sezono zato velja nekaj več časa posvetiti fizični pripravi in splošni kondiciji. Vem, na fizično kondicijo marsikdo pozabi, a kar povprašajte motoriste, kako hitro se utrudijo na prvih spomladanskih vožnjah in kako vzdržljivi so ob koncu motoristične sezone – razlika je očitna. Če smo na motorju utrujeni, nam pade koncentracija, s tem pa začnemo delati napake.

Priprava motorja na novo sezono se zdi logična, mar ne?

Morala bi biti, a tudi tu velja natančnost in skrbnost. Ni dovolj le pogled na profil zadnje pnevmatike; preveriti je treba tudi starost pnevmatik, zavorni sistem z zavorno tekočino, svetlobna telesa, pa tudi ostale mehanske dele. Še najbolje je, če pred sezono motor odpeljemo na servis – tako si zagotovimo brezhibnost, brezskrbnost in varnost.

To naredimo, preden se odpeljemo na prvo vožnjo. Na kaj moramo biti pozorni na prvi vožnji?

Najbolj neučakani motoristi se z motorjem zapeljejo na cesto že ob prvem malce toplejšem in suhem dnevu na začetku sezone. Še zlasti njim svetujem, da naj začnejo počasi in previdno. Vremenske razmere so lahko še zelo spremenljive, ceste so umazane, polne peska in blate, asfalt pa hladen. Na prvih vožnjah kaj hitro lahko zapeljemo na del ceste, ki je v senci oziroma zatišni legi, kjer nas pričaka poledica ali ostanki snega. Na spomladanskih cestah je tudi veliko lukenj, razpok in udarnih jam, v spomladanskem času pa so neurejene tudi bankine cest. Morda jih bodo prav v teh dneh urejali – motorist mora na takšnih odsekih predvidevati, da je na cesti veliko peska.
Zgodnjepomladanske vožnje so običajno v spremenljivih vremenskih razmerah in nas lahko na cesti ujame tudi spomladanski dež. Dež, pomešan z umazanijo na cestah, blatom, peskom, oljem in ostankom soli, ceste lahko spremeni v drsalnice.
Opozoril bi tudi na pogosto napako motoristov v prvih dneh sezone. Ob prvem toplem soncu hitro postanemo nestrpni, vleče nas na motor – sledi klic prijatelja za vožnjo do lokalne kavarne. Sedemo na motor kar v običajnih oblačilih – upam, da vsaj s čelado na glavi –, se dobimo s prijatelji ob kavici in se odločimo, da podaljšamo prvo vožnjo. Oblečeni smo neprimerno, če slučajno pademo, so posledice lahko zelo hude. Na motor torej le v popolni opremi. Ob tem je dobro vedeti: statistika opozarja, da se največ hujših nezgod motoristom pripeti v domačem okolišu, torej blizu doma. Vožnja v jeansu in puloverju – čeprav le do lokalne gostilne – se lahko torej slabo konča. Še nekaj: motoristi naj vselej pravilno zapnejo čelado – vožnja z odpeto čelado ima lahko hude posledice.

AMZS center varne vožnje Vransko motoristom ponuja ogrevalni tečaj pred začetkom sezone. Komu je namenjen?

Na ogrevalnem tečaju pred začetkom motoristične sezone obnovimo vse prvine vožnje motorja in poskrbimo, da vozniki znova pridobijo občutek za vožnjo. Tečaj je zasnovan tako, da se lahko nanj prijavijo le tisti, ki so že opravili osnovni tečaj za motoriste pri nas – da torej vse elemente vožnje, pa tudi teo-rijo, že dobro poznajo. Takšen ogrevalni – ali tudi osvežilni – tečaj je zato lahko krajši, saj vozniki na njem že pridobljeno znanje zgolj osvežijo in obnovijo, predvsem pa pred novo motoristično sezono v varnem okolju znova pridobijo občutke za vožnjo. Na poligonu gremo namreč skozi vse vaje, ki so jih motoristi že osvojili na prvem tečaju, od zaviranja do dela s sklopko in podobnih vaj. Med takšnimi vajami si motoristi tako na najbolj varen način povrnejo v zimskem času zakrnele občutke.

Novost AMZS centra varne vožnje Vransko je program “ Varno na cesti”. Kako je zasnovan?

Program “Varno na cesti” je zasnovan na novo in je zagotovo med našimi najbolj atraktivnimi programi. Za razliko od ostalih naših programov in tečajev, ki se dogajajo na poligonu, se glavnina tega programa dogaja na običajnih cestah. Seveda, preden se odpeljemo na ceste, na poligonu osvežimo znanje in malce povadimo glavne prvine vožnje, ostal del programa pa poteka na cestah, kjer vso pozornost namenimo uporabi motorja, različnim prometnim dogajanjem in trenutkom ter tudi različnim vremenskim – in cestnim – razmeram. Skupaj se učimo pozorno spremljati promet in prometne tokove, se pravilno odzivati na kritične trenutke in dogodke. Med tečajem prevozimo približno 500 kilometrov, tečaj pa je namenjen tako ljubiteljskim motoristom kot tudi tistim, ki na motorju sedijo poklicno. Med tečajem sta v posamezni skupini po dva inštruktorja, eden spredaj in eden zadaj, pozneje tudi tečajniki vozijo na čelu kolone. Vmes imamo nastavljene pasti na cesti, ustavljamo se in komentiramo dogajanje. Takšen program je logično nadaljevanje učenja na poligonu in ga toplo priporočam vsem motoristom.

Motoristi na cestah niso sami – celo v manjšini so. Kako doseči sožitje avtomobilistov in motoristov?

Sožitje med udeleženci v prometu je bistvenega pomena za varnost. To učimo tudi naše tečajnike – tako motorite kot avtomobiliste. Še zlasti v tem času, torej pred motoristično sezono, na naših tečajih avtomobiliste opozarjamo na motoriste na cestah – na to, da so hitrejši in da se jih slabše opazi. A za sožitje je potrebna strpnost in previdnost vseh udeležencev v prometu, tudi motoristov. V zadnjem času na primer opažamo, da vse več motoristov vozi s prižgano dolgo lučjo, ker menijo, da so tako bolj opazni. A to je napačno prepričanje; avtomobilisti slabše ocenijo, kako blizu jim je motorist in kako hitro vozi, če ga pri tem slepi dolga luč žarometa na motorju, ki obenem še migeta in se premika. Na tečajih našim motoristom skušamo dopovedati, naj med vožnjo nosijo odsevni brezrokavnik žive barve – ta je namreč zelo viden tudi od daleč. Veseli nas, da vedno več motoristov v resnici nosi tak-šen brezrokavnik.

Za začetnike in izkušene

Tečaji varne vožnje za motoriste v AMZS centru varne vožnje na Vranskem

V AMZS centru varne vožnje na Vranskem lahko motoristi izkušnje nabirajo na zanimiv, varen in tehnično ter strokovno kakovosten način. AMZS programi varne vožnje so zasnovani tako, da se situacijsko najbolj približajo tistim dogodkom in posledicam, ki se najpogosteje pripetijo na cesti v različnih pogojih in razmerah vožnje.
Motoristi, ki bi si želeli naučiti (in preskusiti) več, lahko izbirajo med kar nekaj zanimivimi programi, tečaji in treningi.
Osnova vseh programov je AMZS intenzivni tečaj varne vožnje za motoriste, ki je namenjen tako tistim, ki imajo že dolgoletne izkušnje kot tudi tistim, ki vozijo šele leto ali dve. Tečaj je sestavljen iz teoretičnega dela, vožnje s trial motorji (ki so odlična vaja za ravnotežje in usklajevanje sklopke, zavor in plina) in vožnje na poligonu, sestavljene iz več razgibanih sklopov vaj.
AMZS intenzivni tečaj varne vožnje s sopotnikom je zasnovan podobno kot osnovni tečaj za motoriste, le da sodeluje tudi sopotnik na motorju – obvladovanje motornega kolesa s sopot-nikom je zahtevnejše, saj se mora tudi sopotnik znati pravilno odzivati na vožnjo.
O AMZS ogrevalnem tečaju za motoriste smo že pisali; na tem tečaju v kratkem času tečajniki ponovijo in obdelajo vse elemente varne vožnje, kar je odlična priprava za prve motoristične dni v letu.
AMZS nadaljevalni tečaj varne vožnje za motoriste je zahtevnejši tečaj za voznike, ki so že osvojili nauke iz intenzivnega (osnovnega) tečaja ter od sebe in svojega motornega kolesa želijo in pričakujejo več.
AMZS tečaj varne vožnje za motoriste – individualni trening je namenjen vsem tistim, ki bi radi z individualnimi vajami izboljšali katerega od elementov varne vožnje.
AMZS program Varno na cesti je novost; na njem tečajniki znanje, ki so ga pridobili na poligonu, prenesejo tudi na cesto. Program Varno na cesti se posveča odnosu do uporabe motornega kolesa ter udeležbe v različnih prometnih okoljih in različnih vremenskih razmerah.
AMZS tečaj za mlade motoriste je namenjen mladim motoristiom, predvsem voznikom skuterjev. Po sklopih in učnih vsebinah je zelo podoben intenzivnemu (osnovnemu) tečaju za motoriste, vendar prilagojen tehničnim posebnostim skuterjev.
Več informacij motoristi lahko izvejo na spletni strani cvv.amzs.si, člani AMZS imajo na vse programe na Vranskem popust.

Blaž Poženel

Komentarji

Dodaj komentar:
Dodaj

Ostale novice

Novice
27.01.2016 (Ne)prepoznavanje
27.01.2016 Slovenski avtomobilski trg 2015
27.01.2016 Nov pravilnik o prometni signalizaciji in prometni opremi na javnih cestah
27.01.2016 Izbor Slovenski avto leta 2016
27.01.2016 Prometna varnost na slovenskih cestah v letu 2015
27.01.2016 Sejem zabavne elektronike CES v Las Vegasu
27.01.2016 Avtomobilski salon v Detroitu
27.01.2016 Nova poslovna enota AMZS v Novi Gorici
27.01.2016 Seja skupščine Avto-moto zveze Slovenije
27.01.2016 Motorevija je vstopila v 60. leto izhajanja, njeni zametki pa segajo v leto 1925
09.12.2015 (Ne)pravičnost?
09.12.2015 Pogovor z evropsko komisarko za promet Violeto Bulc
09.12.2015 TTIP sporazum in avtomobilski trg
09.12.2015 Kako bi lahko preprečili marsikatero hudo prometno nesrečo?
09.12.2015 Motorevija kot samostojna bralna aplikacija za tablice in pametne mobilnike
09.12.2015 Podelitev priznanj najboljšim moto športnikom in karetistom v letu 2015
05.11.2015 Izberite Slovenski avto leta 2016!
05.11.2015 Kakšen je resničen izpust dušikovih oksidov dizelskih avtov?
04.11.2015 Kdo koga ščiti?
04.11.2015 Kaj v resnici prihaja iz izpušnih cevi avtomobilov?
04.11.2015 Dan odprtih vrat AMZS na Vranskem
04.11.2015 Matej Žagar je v letošnjem svetovnem prvenstvu v speedwayju osvojil šesto mesto
02.10.2015 Epilog
02.10.2015 Do zadnje kapljice?
02.10.2015 Zmaga v Rusijo, ekipa AMZS deveta
02.10.2015 Jubilej brez športne pike na i
02.10.2015 Tim Gajser je letošnji svetovni prvak v motokrosu v razredu MX2
01.10.2015 Izšla je oktobrska Motorevija!
01.10.2015 AMZS test 35 zimskih pnevmatik
26.08.2015 (Pre)obrat
26.08.2015 Nove oblike mobilnosti
26.08.2015 Slovenska električna rolka NGV
26.08.2015 Le še tri leta za zamenjavo vozniških dovoljenj
26.08.2015 Težave z izpustom trdnih delcev najsodobnejših bencinskih motorjev
26.08.2015 Kje končajo pripomočki za prvo pomoč s pretečenim rokom trajanja?
26.08.2015 Svetovno prvenstvo v speedwayju
26.08.2015 V svetovnem prvenstvu v motokrosu v razredu MX2 po poškodbi Herlingsa
26.08.2015 Izšla je septembrska Motorevija!
26.08.2015 Otroci na poti v šolo in iz nje
09.07.2015 Izzivi in zaveza
09.07.2015 Fordov sistem za samodejno prilagajanje hitrostnim omejitvam
09.07.2015 Seja skupščine Avto-moto zveze Slovenije
09.07.2015 Mladi motokrosist Maks Mausser
09.07.2015 Dirka evropskega prvenstva v motokrosu v Radizlu
04.06.2015 Z elektroniko na poti do avtonomnosti
04.06.2015 Zgrajena predor Markovec in hitra cesta Koper – Izola
04.06.2015 Velika izbira avtokart, vodnikov in atlasov pri AMZS
04.06.2015 Matej Žagar v svetovnem prvenstvu v speedwayju
06.05.2015 Strategija
06.05.2015 Akcija AMZS za večjo varnost kolesarjev in motoristov
06.05.2015 Elektronski vdori v avtomobile
06.05.2015 Zmagoslavje Mateja Žagarja na uvodni dirki letošnjega svetovnega prvenstva v speedwayju
06.05.2015 Prva zmaga Tima Gajserja na dirki za svetovno prvenstvo v motokrosu v razredu MX2
06.05.2015 Koliko v resnici tehtajo naši avtomobili?
01.04.2015 Izmenjava
01.04.2015 Umirjanje prometa
01.04.2015 5. avtomobilski SPA v AMZS centru varne vožnje Vransko
01.04.2015 Svetovno prvenstvo v motokrosu v razredu MX2
01.04.2015 Svetovno prvenstvo v speedwayu
01.04.2015 Stanje registriranih osebnih avtomobilov v Sloveniji konec leta 2014
01.04.2015 Kdaj bolj realno merjenje porabe goriva?
01.04.2015 (Ne)resnična poraba hibridnih avtov
01.04.2015 Začetek prodaje električnih avtomobilov
04.03.2015 (Ne)požrešnost
04.03.2015 Uvedba sistema eCall šele leta 2018
04.03.2015 Moto športniki pred novo tekmovalno sezono
04.03.2015 Svetovno prvenstvo v motokrosu
30.01.2015 BMW: krpanje varnostne luknje!
28.01.2015 Zasuk
28.01.2015 Slovenski avtomobilski trg v letu 2014
28.01.2015 Prometna varnost na slovenskih cestah v lanskem letu
28.01.2015 Starostniki v prometnih nesrečah
28.01.2015 V izboru Slovenski avto leta 2015 je slavila škoda fabia
28.01.2015 Sejem zabavne elektronike CES v Las Vegasu
28.01.2015 Lucija Sajevec, nova direktorica delniške družbe AMZS
28.01.2015 Seja skupščine Avto-moto zveze Slovenije
28.01.2015 Jan Pancar, uspešen mladi motokrosist
10.12.2014 Slepa ulica
10.12.2014 Podatki v avtomobilih in njihova uporaba
10.12.2014 Jon Boyd (General Motors)
10.12.2014 Kako (ne)varne so slovenske ceste?
10.12.2014 Podelitev priznanj najboljšim moto športnikom in kartistom v letu 2014
10.12.2014 Matej Žagar, moto športnik Slovenije v letu 2014
10.12.2014 Slovenski avto leta 2015
05.11.2014 Izkušnje in preizkušnje
05.11.2014 Eko nalepke na avtomobilih v prodajnih salonih
05.11.2014 Svetovno prvenstvo v speedwayu
05.11.2014 Električna mobilnost v Sloveniji
05.11.2014 Uber: taksi nove dobe ali izmikanje pravilom?
05.11.2014 Od septembra velja okoljevarstveni standard euro 6
01.10.2014 Ironija usode
01.10.2014 Zaščita pred avtocestnim hrupom
01.10.2014 FIA evropsko tekmovanje mladih kolesarjev v Oslu na Norveškem
01.10.2014 Skupna akcija AMZS in Rdečega križa Slovenije na MOS v Celju
01.10.2014 Seja skupščine Avto-moto zveze Slovenije
01.10.2014 Tim Gajser je v letošnjem svetovnem prvenstvu v motokrosu v razredu MX2 osvojil peto mesto
28.08.2014 Ne le prve šolske dni!
28.08.2014 Združevanje izpitnih centrov za opravljanje voziških izpitov
28.08.2014 Mednarodni program ugodnosti za člane AMZS Show your Card!
28.08.2014 Nova pravila vožnje v naravnem okolju
28.08.2014 Klicni center AMZS in pomoč na cesti
28.08.2014 Janez Remše
09.07.2014 Vrednote
09.07.2014 Gradnja avtoceste med Gruškovjem in Draženci
09.07.2014 Gajser tik pod vrhom
09.07.2014 Vzdrževanje slovenskih cest
09.07.2014 Sodobni trivaljni motorji
04.06.2014 Obveza in zaveza
04.06.2014 Odprtje linije za izdelavo novega renaulta twinga v Revozu v Novem mestu
04.06.2014 25 let katalizatorja
04.06.2014 Nogomet in njegova povezava z avtomobili
04.06.2014 Zmaga Mateja Žagarja na dirki za SP v speedwayu na Finskem
06.05.2014 Kaznovanje za prometne prekrške v tujini
06.05.2014 Sožitje avtomobilistov in kolesarjev
06.05.2014 Kje končajo izrabljeni avtomobili?
06.05.2014 Beleženje števila prevoženih kilometrov ob tehničnem pregledu
06.05.2014 112 let merilnika hitrosti
06.05.2014 Sejem Avto in vzdrževanje v Celju
06.05.2014 Pogovor s podpredsednikom AMZS Jožetom Režonjo
06.05.2014 Pogovor z Miranom Stanovnikom
06.05.2014 Zamik na račun mrtvih
02.04.2014 Elektrošok
02.04.2014 Divjad na cesti
02.04.2014 Mobilne aplikacije za slovenske avtomobiliste
02.04.2014 Izkušnje udeležencev tečajev varne vožnje za motoriste v AMZS Centru varne vožnje Vransko
02.04.2014 Letošnje svetovno prvenstvo v speedwayju
02.04.2014 Avtomobilski SPA v AMZS Centru varne vožnje
02.04.2014 Pogovor z doc. dr. Petrom Liparjem, predstojnikom Prometnotehniškega inštituta FGG Ljubljana
02.04.2014 Predpisi o vleki prikolic
05.03.2014 eCall – samodejni klic na pomoč ob prometni nesreči na voljo tudi v Sloveniji
05.03.2014 Avtomobilska črna skrinjica – bo postala del naših avtomobilov?
05.03.2014 Svetovno prvenstvo v motokrosu
05.03.2014 Pogovor z Janezom Prosenikom
05.03.2014 Stanje registriranih osebnih avtomobilov v Sloveniji konec leta 2013
05.03.2014 Prestavitev
03.02.2014 Davki za varnost?
03.02.2014 Slovenski avtomobilski trg v letu 2013
03.02.2014 Nepravinosti pri izobraževanju voznikov
03.02.2014 AMZS kasko promet samo za člane AMZS
03.02.2014 Priprave na začetek nove tekmovalne sezone
03.02.2014 Izbor Slovenski avto leta 2014 - zmagala je škoda octavia
11.12.2013 Avtomobilske novosti v prihajajočem letu
11.12.2013 Za predsednika AMZS izvoljen Anton Breznik
11.12.2013 Pogovor z novim predsednikom AMZS Antonom Breznikom
11.12.2013 Podelitev priznanj najboljšim slovenskim moto športnikom in kartistom
11.12.2013 Preusmerjanje pozornosti
08.11.2013 Slovenski avto leta 2014
07.11.2013 Komu sveti?
07.11.2013 Kakšno gorivo (lahko) točimo v naše avtomobile?
07.11.2013 Pogovor z Davidom Juričem, generalnim direktorjem družbe Summit motors Ljubljana
07.11.2013 Matej Žagar o letošnji tekmovalni sezoni
07.11.2013 Vinjete za vožnjo po slovenskih avtocestah v letu 2014
07.11.2013 Skupščina Avto-moto zveze Slovenije
03.10.2013 Vožnja v naravnem okolju
03.10.2013 Mladi kolesarji AMZS so se izkazali!
03.10.2013 Svetovni prvak!
03.10.2013 Dirka za svetovno prvenstvo v speedwayju v Krškem
02.10.2013 Avtogol
30.08.2013 Seja skupščine Avto-moto zveze Slovenije
30.08.2013 Evropsko prvenstvo v minimotu na Vranskem
29.08.2013 (Iz)govori
29.08.2013 Obeta se podražitev vinjet za uporabo slovenskih avtocest
29.08.2013 Spremembe zakona o pravilih cestnega prometa
29.08.2013 Električni avtomobili
06.07.2013 Nevaren dotik
06.07.2013 Pomemben mejnik
06.07.2013 Zemeljski plin kot pogonsko gorivo
06.07.2013 Najboljši kolesarji AMD Moste
06.07.2013 Gerčar ponovil lanski uspeh
05.07.2013 Delitev in souporaba avtomobila – se rešitev lahko uveljavi tudi pri nas?
05.07.2013 Pomoč iz zraka
30.05.2013 Zavajanje z uradnimi podatki o porabi goriva
29.05.2013 Počivališča ob slovenskih avtocestah
29.05.2013 Na plakatirani strani Alp!
29.05.2013 Obnova avtocest v letu 2013
29.05.2013 Pešci so najšibkejši
29.05.2013 Žagar med najboljšimi
29.05.2013 Uvodnik, Motorevija junij 2013
26.04.2013 Manj žrtev, več prometa, nevarni odseki
25.04.2013 Luknje – na cestah in v blagajnah!
25.04.2013 Kratkovidnost
28.03.2013 Uvodnik, Motorevija april 2013
28.03.2013 Potepanje po Tuniziji
28.03.2013 Od voznika do komentatorja
28.03.2013 Nevarna jeza
28.03.2013 Ne le pripravljenost, tudi znanje!
28.03.2013 Samodejni klic na pomoč
28.03.2013 AMZS Potovanja - nova ugodnost za člane AMZS
28.03.2013 Novo in ekskluzivno za člane AMZS - AMZS zavarovanje
28.03.2013 Pred začetkom motoristične sezone
28.03.2013 Zakaj oči lezejo skupaj?
28.03.2013 Avtomobilski SPA v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem
28.03.2013 Kako vozijo v Skandinaviji
28.03.2013 Žagar začel s petimi točkami
27.02.2013 S katerimi in kakšnimi avtio se vozimo v Sloveniji?
27.02.2013 Priprave najboljših slovenskih motošportnikov na novo tekmovalno sezono
25.01.2013 Prometna varnost na slovenskih cestah v letu 2012
25.01.2013 Izbor Slovenski avto leta 2013
25.01.2013 Pogovor z Matejem Žagarjem, december 2012
25.01.2013 Skupščina Avto-moto zveze Slovenije, 12.12.2012
25.01.2013 Novost pri članstvu AMZS v letu 2013
25.01.2013 Vinko Zajec, dobitnik priznanja Državnega sveta RS za prostovoljno delo
22.01.2013 Najmanjša prodaja v tem stoletju!
12.12.2012 Avto, ki vozi sam, postaja realnost
12.12.2012 Odkrivajmo in izkusimo Slovenijo
12.12.2012 Podelitev priznanj najboljšim moto športnikom in kartistom v letu 2012
12.12.2012 Klemen Gerčar, motošportnik leta
12.12.2012 Uvodnik, december 2012
12.12.2012 Kazni za prometne prekrške storjene v tujini: kdo in kako jih lahko izterja?
07.11.2012 Dr. Danijel Starman, predsednik Avto-moto zveze Slovenije: pogovor
07.11.2012 AMZS na 12. festivalu za tretje življenjsko obdobje
07.11.2012 Uvodnik, november 2012
07.11.2012 Dan odprtih vrat AMZS na Vranskem 2012
07.11.2012 Uspešni slovenski motokrosisti
06.10.2012 Uvodnik, oktober 2012
06.10.2012 Tekmovanje iz tehničnega reševanja ob prometni nesreči
05.10.2012 FIA evropsko prometno-izobraževalno tekmovanje
05.10.2012 Tim Gajser mladinski svetovni prvak v motokrosu v razredu 125
29.08.2012 Ali zaupate svojim očem?
29.08.2012 Milejše kazni!
06.05.2012 Motorevija tudi za iPad!
25.04.2012 Kje je meja? Rekordno visoke cene goriv
05.04.2012 Kilometri - prevoženi ali prirejeni?
04.04.2012 VW lego avto

Pomoč na cesti

1987 ali ++386 1 5305 353
24 ur na dan, vse dni v letu
Cena klica na številko 1987 je odvisna od operaterja.
Za več informacij kliknite tu.

Informacijski center

brezplačna št.: 080 28 20
stac. tel.: +386 1 5305 300