AMZS MOTOREVIJA, Dunajska 128, SI-1000 Ljubljana | AMZS

Ob začetku kolesarske sezone

Ob začetku kolesarske sezone

Sožitje za varnost


Spomladi ob motoristih na ceste v večjem številu zapeljejo tudi kolesarji. Kolesarjenje je zdrava rekreacija, pa še denarnici in okolju prijazen način prevoza. A na naših cestah, kjer je premalo urejenih kolesarskih stez, se morajo kolesarji za svoj prostor boriti z avtomobili.

Kdo ob bližnjem srečanju takšne vrste potegne kratko, ni treba posebej poudarjati; kolesarji so mnogo bolj ranljivi in ogroženi. Največ nevarnosti v prometu preži na kolesarje ob srečanju z avtomobilom – predvsem tam, kjer ni urejenih posebnih kolesarskih poti. Če kolesar kolesari po predpisih, pomeni da vozi ob desnem robu ceste in ne več kot en meter od roba ceste. Ker kolesar težko kolesari enakomerno in v povsem ravni črti, in ker marsikateri voznik napačno preceni položaj svojega avtomobila in bližino robu ceste, se prerado zgodi, da zaradi vožnje preblizu roba avto zadene kolesarja. Zato si velja ob srečanju s kolesarjem vzeti nekaj več prostora (in časa) in kolesarja prehiteti tako, kot da bi prehitevali drugo motorno vozilo; torej z vklopljenim smernikom in z zadostno bočno razdaljo, da je prehitevanje tudi ob upoštevanju nemirnejše vožnje kolesarja vselej varno.

Sožitje kolesarjev in avtomobilistov je še zlasti problematično v mestih, kjer je kolesarjev več, prostora pa manj. Vozniki avtomobilov vse prevečkrat spregledajo, da so kolesarji enakovredni udeleženci v prometu: če voznik avta zavija desno, mora mimo pustiti kolesarje, ki peljejo naravnost. To velja tako za tiste, ki peljejo ob robu ceste, kot tudi za tiste, ki se peljejo po kolesarski stezi – marsikateri voznik kolesarja preprosto spregleda, marsikateri pa celo misli, da bo kolesar pač lažje ustavil kot on.

V mestih je ena od večnih in velikih težav tudi parkiranje avtomobilov na kolesarskih poteh. Takšno parkiranje ne zapre le poti kolesarjem, ampak povzroči dodatno nevarnost, ko se mora kolesar izogniti parkiranemu avtomobilu in s tem zapeljati na cesto. Ob parkiranju še eno opozorilo: preden odprete vrata pravkar ustavljenega avtomobila, se prepričajte, da s tem ne boste zaprli poti kolesarju za vami.

Voznikom avtomobilov priporočamo v mestih (pa tudi zunaj mest) še dodatno previdnost; marsikateri kolesar namreč ne upošteva prometnih predpisov in v mestih mirno kolesari po napačni strani ulice, v enosmerno ulico, mimo stop znakov ali znakov za odvzem prednosti.

Previdnost velja tudi za vožnjo po cestah, ki veljajo za priljub-ljene med kolesarji. V toplih dneh moramo na takšnih cestah pričakovati kolesarje, pa tudi to, da se kolesarji ne držijo vedno pravil. Pri vožnji do priljubljenih izletniških točk je torej nevarno prehitro voziti v ovinke ali jih celo sekati, še več previdnosti pa zahtevajo klanci; pri spustih kolesarji le redko vozijo v predpisanem metrskem pasu od roba ceste.

Kolesarji so v primerjavi z avtomobili res šibkejši udeleženci v prometu, a tudi za njih veljajo pravila in prometni zakoni – glede vožnje po cestah in v prometu enaka kot za vse ostale udeležence v prometu. Po zakonu smejo kolesarji za vožnjo uporabljati kolesarske pasove, kolesarske steze ali kolesarske poti, ki so označene s prometnimi znaki in talnimi oznakami. Kjer teh površin ni, smejo kolesarji voziti po vozišču ceste, če prometna signalizacija tega izrecno ne prepoveduje. Pri tem morajo voziti čim bližje desnemu robu vozišča, vendar ne smejo zavzeti več kot 1 meter od roba vozišča.

Voznih površin pa si ne delijo le avtomobilisti in kolesarji, temveč tudi kolesarji in pešci; če na primer na vozišču ali ob njem ni označenega pasu za pešce, pešpoti ali pločnika, je pa tu urejena kolesarska steza ali pot, smejo pešci hoditi po kolesarski poti ali stezi, vendar le tako, da ne ovirajo kolesarjev.

Največja dovoljena hitrost kolesarja je na kolesarskih poteh in stezah omejena na 25 km/h, v območjih umirjenega prometa in v območjih za pešce na 5 km/h, na ostalih cestah, ki jih kolesar sme uporabljati, pa lahko vozi največ tako hitro kot ostala vozila.

Pri vožnji morajo tudi kolesarji upoštevati prometna pravila. Tako mora kolesar ob zavijanju ter izogibanju ovire nakazati spremembo smeri vožnje s pravočasnim in nedvoumnim bočnim iztegom roke na stran, v katero zavija. Obvezna je tudi pravilna razvrstitev na vozišču, seveda pa morajo tudi kolesarji upoštevati vso prometno signalizacijo – semaforje, znake (še zlasti stop znak in znak za odvzem prednosti).

Zaščitna čelada je eden od osnovnih varnostnih ukrepov, po kateri lahko seže kolesar – četudi za odrasle (še) ni obvezna – zaščitno čelado morajo obvezno nositi mlajši od 14 let, enako pa velja tudi za osebe, ki so mlajše od 14 let in se na kolesu vozijo kot potniki.

Za varnost je nujna tudi dobra vidnost kolesarja. Zato zakon predpisuje, da mora imeti voznik kolesa ponoči in ob zmanjšani vidljivosti prižgano na sprednji strani belo luč za osvetljevanje ceste, na zadnji strani pa rdečo pozicijsko luč. Na zadnji strani kolesa mora imeti nameščen rdeč odsevnik, na obeh straneh pedal rumene ali oranžne odsevnike, na kolesih pa rumene ali oranžne bočne odsevnike. Za marsikatero nesrečo ponoči so krivi prav “neosvetljeni” kolesarji, ki jih voznik ponoči prepozno opazi – marsikatero gorsko ali specialno cestno kolo namreč ni opremljeno s svetlobnimi telesi in takšno ob zmanjšani vidljivosti sploh ne bi smelo na cesto.

Še nekaj: vinjen kolesar ne sme voziti kolesa. Tudi zanj namreč velja enako zakonsko določilo kot za voznika motornega vozila: v krvi ima lahko največ do 0,24 mg alkohola v litru izdihanega zraka ali 0,50 grama alkohola na kilogram krvi. Če ima kolesar na kolesu sopotnika, kolesar v krvi ne sme imeti alkohola. Tudi uporaba mobilnih telefonov je – kot pri vožnji avtomobila – med vožnjo kolesa prepovedana.


Ogroženi kolesarji: med kolesarji v lanskem letu 12 smrtnih žrtev

Statistika prometne varnosti v lanskem letu beleži 12 umrlih kolesarjev v prometnih nesrečah, torej dva manj kot leto poprej. Največ nesreč, v katerih so udeleženi kolesarji, se pri nas zgodi med junijem in avgustom, najpogostejše pa so v poznopopoldanskem času med 17. in 19. uro.

Več kot tri četrtine kolesarskih nesreč se zgodi v naselju, na regionalnih in lokalnih cestah, še enkrat pogosteje kot ženske pa kolesarske nesreče povzročijo moški kolesarji. Najpogostejši vzrok kolesarskih nesreč je nepravilna smer vožnje.Ostre radarske oči: Volvov sistem za preprečevanje trka s kolesarji

Na letošnjem ženevskem avtomobilskem salonu so pri Volvu predstavili prvi sistem za preprečitev trka s kolesarji. Gre za nadgradnjo že znanega Volvovega sistema za prepoznavanje pešcev in samodejno zaviranje, ki so ga ob pomoči zmogljivejše programske opreme razširili tudi na kolesarje.
 

Volvova tehnologija prepoznavanja kolesarjev deluje podobno kot pri prepoznavanju pešcev; cesto pred avtom nenehno nadzorujeta kamera in radarsko tipalo. Radar “gleda” na cesto pred avtomobilom, zaznava predmete v svojem vidnem polju in meri razdaljo avtomobila do ovire. Kamera, ki je nameščena pred notranjim vzvratnim ogledalom, snema isto območje pred avtomobilom, njena naloga pa je prepoznavanje različnih objektov oziroma predmetov in določanje njihovega gibanja. Ko tako radar kot kamera potrdita isti predmet, ki se giblje tako, da bo presekal pot avtomobilu, sistem samodejno zavre avto – tudi do popolne zaustavitve, če je treba. Sistem prepozna kolesarje, ki vozijo po istem ali nasprotnem voznem pasu kot avto, in ki zavijejo pred avto, s pravočasnim samodejnim zaviranjem pa lahko prepreči veliko sicer neizogibnih nesreč. Tudi če ob zaviranju vseeno pride do nesreče, sistem pred trkom temeljito zmanjša hitrost – in tako omili morebitne posledice trka.

S sistemom za prepoznavanje kolesarjev bodo od maja naprej opremljeni Volvovi avtomobili V40, S60, V60, XC60, V70, XC70 in S80.


Blaž PoženelKomentarji

Martin
2.5.2013 23:17:42
V članku ste zapisali, da je hitrost kolesarjev na kolesarskih stezah omejena na 25 km/h. V katerem členu Zakona o pravilih cestnega prometa to piše?
Dušan
24.5.2013 11:02:17
K zgornjemu vprašanju bi dodal svoje; kaj pa v primeru, da se želim in zmorem peljati hitreje kot 25 km/h? Potem se ne smem peljati po kolesarski stezi (prekoračitev hitrosti) ampak po vozišču?
Dodaj komentar:
Dodaj

Ostale novice

Novice
27.01.2016 (Ne)prepoznavanje
27.01.2016 Slovenski avtomobilski trg 2015
27.01.2016 Nov pravilnik o prometni signalizaciji in prometni opremi na javnih cestah
27.01.2016 Izbor Slovenski avto leta 2016
27.01.2016 Prometna varnost na slovenskih cestah v letu 2015
27.01.2016 Sejem zabavne elektronike CES v Las Vegasu
27.01.2016 Avtomobilski salon v Detroitu
27.01.2016 Nova poslovna enota AMZS v Novi Gorici
27.01.2016 Seja skupščine Avto-moto zveze Slovenije
27.01.2016 Motorevija je vstopila v 60. leto izhajanja, njeni zametki pa segajo v leto 1925
09.12.2015 (Ne)pravičnost?
09.12.2015 Pogovor z evropsko komisarko za promet Violeto Bulc
09.12.2015 TTIP sporazum in avtomobilski trg
09.12.2015 Kako bi lahko preprečili marsikatero hudo prometno nesrečo?
09.12.2015 Motorevija kot samostojna bralna aplikacija za tablice in pametne mobilnike
09.12.2015 Podelitev priznanj najboljšim moto športnikom in karetistom v letu 2015
05.11.2015 Izberite Slovenski avto leta 2016!
05.11.2015 Kakšen je resničen izpust dušikovih oksidov dizelskih avtov?
04.11.2015 Kdo koga ščiti?
04.11.2015 Kaj v resnici prihaja iz izpušnih cevi avtomobilov?
04.11.2015 Dan odprtih vrat AMZS na Vranskem
04.11.2015 Matej Žagar je v letošnjem svetovnem prvenstvu v speedwayju osvojil šesto mesto
02.10.2015 Epilog
02.10.2015 Do zadnje kapljice?
02.10.2015 Zmaga v Rusijo, ekipa AMZS deveta
02.10.2015 Jubilej brez športne pike na i
02.10.2015 Tim Gajser je letošnji svetovni prvak v motokrosu v razredu MX2
01.10.2015 Izšla je oktobrska Motorevija!
01.10.2015 AMZS test 35 zimskih pnevmatik
26.08.2015 (Pre)obrat
26.08.2015 Nove oblike mobilnosti
26.08.2015 Slovenska električna rolka NGV
26.08.2015 Le še tri leta za zamenjavo vozniških dovoljenj
26.08.2015 Težave z izpustom trdnih delcev najsodobnejših bencinskih motorjev
26.08.2015 Kje končajo pripomočki za prvo pomoč s pretečenim rokom trajanja?
26.08.2015 Svetovno prvenstvo v speedwayju
26.08.2015 V svetovnem prvenstvu v motokrosu v razredu MX2 po poškodbi Herlingsa
26.08.2015 Izšla je septembrska Motorevija!
26.08.2015 Otroci na poti v šolo in iz nje
09.07.2015 Izzivi in zaveza
09.07.2015 Fordov sistem za samodejno prilagajanje hitrostnim omejitvam
09.07.2015 Seja skupščine Avto-moto zveze Slovenije
09.07.2015 Mladi motokrosist Maks Mausser
09.07.2015 Dirka evropskega prvenstva v motokrosu v Radizlu
04.06.2015 Z elektroniko na poti do avtonomnosti
04.06.2015 Zgrajena predor Markovec in hitra cesta Koper – Izola
04.06.2015 Velika izbira avtokart, vodnikov in atlasov pri AMZS
04.06.2015 Matej Žagar v svetovnem prvenstvu v speedwayju
06.05.2015 Strategija
06.05.2015 Akcija AMZS za večjo varnost kolesarjev in motoristov
06.05.2015 Elektronski vdori v avtomobile
06.05.2015 Zmagoslavje Mateja Žagarja na uvodni dirki letošnjega svetovnega prvenstva v speedwayju
06.05.2015 Prva zmaga Tima Gajserja na dirki za svetovno prvenstvo v motokrosu v razredu MX2
06.05.2015 Koliko v resnici tehtajo naši avtomobili?
01.04.2015 Izmenjava
01.04.2015 Umirjanje prometa
01.04.2015 5. avtomobilski SPA v AMZS centru varne vožnje Vransko
01.04.2015 Svetovno prvenstvo v motokrosu v razredu MX2
01.04.2015 Svetovno prvenstvo v speedwayu
01.04.2015 Stanje registriranih osebnih avtomobilov v Sloveniji konec leta 2014
01.04.2015 Kdaj bolj realno merjenje porabe goriva?
01.04.2015 (Ne)resnična poraba hibridnih avtov
01.04.2015 Začetek prodaje električnih avtomobilov
04.03.2015 (Ne)požrešnost
04.03.2015 Uvedba sistema eCall šele leta 2018
04.03.2015 Moto športniki pred novo tekmovalno sezono
04.03.2015 Svetovno prvenstvo v motokrosu
30.01.2015 BMW: krpanje varnostne luknje!
28.01.2015 Zasuk
28.01.2015 Slovenski avtomobilski trg v letu 2014
28.01.2015 Prometna varnost na slovenskih cestah v lanskem letu
28.01.2015 Starostniki v prometnih nesrečah
28.01.2015 V izboru Slovenski avto leta 2015 je slavila škoda fabia
28.01.2015 Sejem zabavne elektronike CES v Las Vegasu
28.01.2015 Lucija Sajevec, nova direktorica delniške družbe AMZS
28.01.2015 Seja skupščine Avto-moto zveze Slovenije
28.01.2015 Jan Pancar, uspešen mladi motokrosist
10.12.2014 Slepa ulica
10.12.2014 Podatki v avtomobilih in njihova uporaba
10.12.2014 Jon Boyd (General Motors)
10.12.2014 Kako (ne)varne so slovenske ceste?
10.12.2014 Podelitev priznanj najboljšim moto športnikom in kartistom v letu 2014
10.12.2014 Matej Žagar, moto športnik Slovenije v letu 2014
10.12.2014 Slovenski avto leta 2015
05.11.2014 Izkušnje in preizkušnje
05.11.2014 Eko nalepke na avtomobilih v prodajnih salonih
05.11.2014 Svetovno prvenstvo v speedwayu
05.11.2014 Električna mobilnost v Sloveniji
05.11.2014 Uber: taksi nove dobe ali izmikanje pravilom?
05.11.2014 Od septembra velja okoljevarstveni standard euro 6
01.10.2014 Ironija usode
01.10.2014 Zaščita pred avtocestnim hrupom
01.10.2014 FIA evropsko tekmovanje mladih kolesarjev v Oslu na Norveškem
01.10.2014 Skupna akcija AMZS in Rdečega križa Slovenije na MOS v Celju
01.10.2014 Seja skupščine Avto-moto zveze Slovenije
01.10.2014 Tim Gajser je v letošnjem svetovnem prvenstvu v motokrosu v razredu MX2 osvojil peto mesto
28.08.2014 Ne le prve šolske dni!
28.08.2014 Združevanje izpitnih centrov za opravljanje voziških izpitov
28.08.2014 Mednarodni program ugodnosti za člane AMZS Show your Card!
28.08.2014 Nova pravila vožnje v naravnem okolju
28.08.2014 Klicni center AMZS in pomoč na cesti
28.08.2014 Janez Remše
09.07.2014 Vrednote
09.07.2014 Gradnja avtoceste med Gruškovjem in Draženci
09.07.2014 Gajser tik pod vrhom
09.07.2014 Vzdrževanje slovenskih cest
09.07.2014 Sodobni trivaljni motorji
04.06.2014 Obveza in zaveza
04.06.2014 Odprtje linije za izdelavo novega renaulta twinga v Revozu v Novem mestu
04.06.2014 25 let katalizatorja
04.06.2014 Nogomet in njegova povezava z avtomobili
04.06.2014 Zmaga Mateja Žagarja na dirki za SP v speedwayu na Finskem
06.05.2014 Kaznovanje za prometne prekrške v tujini
06.05.2014 Sožitje avtomobilistov in kolesarjev
06.05.2014 Kje končajo izrabljeni avtomobili?
06.05.2014 Beleženje števila prevoženih kilometrov ob tehničnem pregledu
06.05.2014 112 let merilnika hitrosti
06.05.2014 Sejem Avto in vzdrževanje v Celju
06.05.2014 Pogovor s podpredsednikom AMZS Jožetom Režonjo
06.05.2014 Pogovor z Miranom Stanovnikom
06.05.2014 Zamik na račun mrtvih
02.04.2014 Elektrošok
02.04.2014 Divjad na cesti
02.04.2014 Mobilne aplikacije za slovenske avtomobiliste
02.04.2014 Izkušnje udeležencev tečajev varne vožnje za motoriste v AMZS Centru varne vožnje Vransko
02.04.2014 Letošnje svetovno prvenstvo v speedwayju
02.04.2014 Avtomobilski SPA v AMZS Centru varne vožnje
02.04.2014 Pogovor z doc. dr. Petrom Liparjem, predstojnikom Prometnotehniškega inštituta FGG Ljubljana
02.04.2014 Predpisi o vleki prikolic
05.03.2014 eCall – samodejni klic na pomoč ob prometni nesreči na voljo tudi v Sloveniji
05.03.2014 Avtomobilska črna skrinjica – bo postala del naših avtomobilov?
05.03.2014 Svetovno prvenstvo v motokrosu
05.03.2014 Pogovor z Janezom Prosenikom
05.03.2014 Stanje registriranih osebnih avtomobilov v Sloveniji konec leta 2013
05.03.2014 Prestavitev
03.02.2014 Davki za varnost?
03.02.2014 Slovenski avtomobilski trg v letu 2013
03.02.2014 Nepravinosti pri izobraževanju voznikov
03.02.2014 AMZS kasko promet samo za člane AMZS
03.02.2014 Priprave na začetek nove tekmovalne sezone
03.02.2014 Izbor Slovenski avto leta 2014 - zmagala je škoda octavia
11.12.2013 Avtomobilske novosti v prihajajočem letu
11.12.2013 Za predsednika AMZS izvoljen Anton Breznik
11.12.2013 Pogovor z novim predsednikom AMZS Antonom Breznikom
11.12.2013 Podelitev priznanj najboljšim slovenskim moto športnikom in kartistom
11.12.2013 Preusmerjanje pozornosti
08.11.2013 Slovenski avto leta 2014
07.11.2013 Komu sveti?
07.11.2013 Kakšno gorivo (lahko) točimo v naše avtomobile?
07.11.2013 Pogovor z Davidom Juričem, generalnim direktorjem družbe Summit motors Ljubljana
07.11.2013 Matej Žagar o letošnji tekmovalni sezoni
07.11.2013 Vinjete za vožnjo po slovenskih avtocestah v letu 2014
07.11.2013 Skupščina Avto-moto zveze Slovenije
03.10.2013 Vožnja v naravnem okolju
03.10.2013 Mladi kolesarji AMZS so se izkazali!
03.10.2013 Svetovni prvak!
03.10.2013 Dirka za svetovno prvenstvo v speedwayju v Krškem
02.10.2013 Avtogol
30.08.2013 Seja skupščine Avto-moto zveze Slovenije
30.08.2013 Evropsko prvenstvo v minimotu na Vranskem
29.08.2013 (Iz)govori
29.08.2013 Obeta se podražitev vinjet za uporabo slovenskih avtocest
29.08.2013 Spremembe zakona o pravilih cestnega prometa
29.08.2013 Električni avtomobili
06.07.2013 Nevaren dotik
06.07.2013 Pomemben mejnik
06.07.2013 Zemeljski plin kot pogonsko gorivo
06.07.2013 Najboljši kolesarji AMD Moste
06.07.2013 Gerčar ponovil lanski uspeh
05.07.2013 Delitev in souporaba avtomobila – se rešitev lahko uveljavi tudi pri nas?
05.07.2013 Pomoč iz zraka
30.05.2013 Zavajanje z uradnimi podatki o porabi goriva
29.05.2013 Počivališča ob slovenskih avtocestah
29.05.2013 Na plakatirani strani Alp!
29.05.2013 Obnova avtocest v letu 2013
29.05.2013 Pešci so najšibkejši
29.05.2013 Žagar med najboljšimi
29.05.2013 Uvodnik, Motorevija junij 2013
26.04.2013 Manj žrtev, več prometa, nevarni odseki
25.04.2013 Luknje – na cestah in v blagajnah!
25.04.2013 Kratkovidnost
28.03.2013 Uvodnik, Motorevija april 2013
28.03.2013 Potepanje po Tuniziji
28.03.2013 Od voznika do komentatorja
28.03.2013 Nevarna jeza
28.03.2013 Ne le pripravljenost, tudi znanje!
28.03.2013 Samodejni klic na pomoč
28.03.2013 AMZS Potovanja - nova ugodnost za člane AMZS
28.03.2013 Novo in ekskluzivno za člane AMZS - AMZS zavarovanje
28.03.2013 Pred začetkom motoristične sezone
28.03.2013 Zakaj oči lezejo skupaj?
28.03.2013 Avtomobilski SPA v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem
28.03.2013 Kako vozijo v Skandinaviji
28.03.2013 Žagar začel s petimi točkami
27.02.2013 S katerimi in kakšnimi avtio se vozimo v Sloveniji?
27.02.2013 Priprave najboljših slovenskih motošportnikov na novo tekmovalno sezono
25.01.2013 Prometna varnost na slovenskih cestah v letu 2012
25.01.2013 Izbor Slovenski avto leta 2013
25.01.2013 Pogovor z Matejem Žagarjem, december 2012
25.01.2013 Skupščina Avto-moto zveze Slovenije, 12.12.2012
25.01.2013 Novost pri članstvu AMZS v letu 2013
25.01.2013 Vinko Zajec, dobitnik priznanja Državnega sveta RS za prostovoljno delo
22.01.2013 Najmanjša prodaja v tem stoletju!
12.12.2012 Avto, ki vozi sam, postaja realnost
12.12.2012 Odkrivajmo in izkusimo Slovenijo
12.12.2012 Podelitev priznanj najboljšim moto športnikom in kartistom v letu 2012
12.12.2012 Klemen Gerčar, motošportnik leta
12.12.2012 Uvodnik, december 2012
12.12.2012 Kazni za prometne prekrške storjene v tujini: kdo in kako jih lahko izterja?
07.11.2012 Dr. Danijel Starman, predsednik Avto-moto zveze Slovenije: pogovor
07.11.2012 AMZS na 12. festivalu za tretje življenjsko obdobje
07.11.2012 Uvodnik, november 2012
07.11.2012 Dan odprtih vrat AMZS na Vranskem 2012
07.11.2012 Uspešni slovenski motokrosisti
06.10.2012 Uvodnik, oktober 2012
06.10.2012 Tekmovanje iz tehničnega reševanja ob prometni nesreči
05.10.2012 FIA evropsko prometno-izobraževalno tekmovanje
05.10.2012 Tim Gajser mladinski svetovni prvak v motokrosu v razredu 125
29.08.2012 Ali zaupate svojim očem?
29.08.2012 Milejše kazni!
06.05.2012 Motorevija tudi za iPad!
25.04.2012 Kje je meja? Rekordno visoke cene goriv
05.04.2012 Kilometri - prevoženi ali prirejeni?
04.04.2012 VW lego avto

Pomoč na cesti

1987 ali ++386 1 5305 353
24 ur na dan, vse dni v letu
Cena klica na številko 1987 je odvisna od operaterja.
Za več informacij kliknite tu.

Informacijski center

brezplačna št.: 080 28 20
stac. tel.: +386 1 5305 300