AMZS MOTOREVIJA, Dunajska 128, SI-1000 Ljubljana | AMZS

AMZS test 33 otroških varnostnih sedežev

AMZS test 33 otroških varnostnih sedeževVse bolje! 

Nobenega dvoma ni, kdaj je prevoz otrok v avtomobilu najbolj varen: tedaj, ko je otrok pripet v ustreznem varnostnem otroškem sedežu. Ustrezno pomeni, da je sedež primeren otrokovi višini in teži, da je ustrezno homologiran, da je pravilno pritrjen v avto v skladu z navodili tako izdelovalca sedeža kot izdelovalca avtomobila. Če je sedež še na AMZS testu otroških sedežev dobil dobro oceno, ste lahko prepričani, da gre za kakovosten in varen sedež, saj na našem testu natančno preverimo lastnosti vsakega sedeža tako glede varnosti kot tudi glede upravljanja in ergonomije, prav tako pa preverimo tudi vsebnost škodljivih snovi v sedežu in pa nekatere vidike uporabe – na primer čiščenje prevleke sedeža. Na našem tokratnem testu smo preverili 33 otroških sedežev za otroke vseh starosti in velikosti ter ugotovili, kakšne so njihove lastnosti.

Najpomembnejši del preskusa sedežev je nedvomno ugotavljanje njihove varnosti, ki jo preverimo s čelnimi in bočnimi preskusnimi trki prav vseh sedežev, za vse starostne skupine, za katere je določen sedež homologiran in v vseh položajih, v katerih je lahko sedež – na primer sedeč in ležeč položaj. Namesto otrok so seveda pri prekusnih trkih, ki jih opravljamo v preskusnem centru nemškega avtomobilskega kluba ADAC v Landsbergu na Bavarskem, v sedežih nameščene ustrezno velike preskusne lutke, ki zabeležijo obremenitev, ki je nastala pri trku. A če imajo pri preskusnih trkih glavno besedo preskusne lutke, je povsem drugače pri preskusu namestitve sedežev v različne avtomobile in preverjanju ergonomije. Pri tem imajo glavno besedo laiki, ki morajo ob pomoči navodil namestiti sedež v avto in pa različno veliki otroci, ki preskusijo v avto nameščen sedež. A ker so avtomobili različni in je namestitev vanje različna, vsak sedež namestimo na zadnjo klop v tri različne avtomobile: s tremi vrati, s petimi vrati in v enoprostorneža. Praktični preskus v avto pritrjenih sedežev je seveda pomemben, da ugotovimo, koliko prostora ima otrok v sedežu.

Rezultati našega tokratnega testa dokazujejo, da so izdelovalci otroških sedežev naredili korak naprej. Dva sedeža sta namreč dobila najvišjo oceno zelo dobro, 15 sedežev je dobilo oceno dobro. To pomeni, da je več kot polovica sedežev dobila dobro oceno, saj zagotavljajo ustrezno varnost, upravljanje in ergonomijo, v njih pa ni škod-ljivih snovi. Devet sedežev je dobilo oceno zadovoljivo in tudi še zagotavljajo ustrezno varnost. Šest sedežev je dobilo oceno pomanjkljivo, en sedež pa je dobil oceno slabo. V vsaki skupini sedežev je nekaj dobrih, tako da porabniki lahko izberejo sedež, ki jim najbolj ustreza.

Oceno zelo dobro sta dobila sedeža peg perego primo viaggio SL z isofix osnovo, ki je namenjen za prevoz do 13 kg težkih otrok in pa sedež kiddy phoenixfix pro 2, ki je namenjen za prevoz od 9 do 18 kg težkih otrok. Oceno slabo je dobil sedež babyauto sinar tako zaradi slabe zaščite pri bočnem trku, neustreznega poteka varnostnega pasu kot tudi zaradi vsebnosti škodljivih snovi v sedežu.

Zaščita pri čelnem in bočnem trku

Pri čelnem trku je kar 13 sedežev dobilo oceno zelo dobro, devet sedežev oceno dobro, sedem sedežev oceno zadovoljivo in štirje sedeži oceno pomanjkljivo. Pri večini sedežev (10 izmed 13), ki so pri čelnem trku dobili oceno zelo dobro, so bili otroci v sedežu obrnjeni v nasprotno smer vožnje. Ti sedeži so: britax max-way, casualplay baby 0+, casualplay baby 0+ in osnova fix baby 0+, concord air, concord air + airfix, jane strata & strata platform, peg perego primo viaggio SL, peg perego primo viaggio SL z osnovo iso-fix base 0+1, takata mini in pa takata mini z isofix osnovo. Pri teh sedežih otrok ob trku s telesom pritisne na naslon sedeža in s tem porazporedi obremenitve, ki nastanejo ob trku, po celem telesu, pa tudi otrokova glava je dobro zavarovana. V štirih sedežih so lahko v nasprotno smer vožnje obrnjeni tudi več kot 13 kg težki otroci.

Če je otrok v sedežu obrnjen v smeri vožnje, mora večino obremenitev prenesti njegov prsni koš, glava pa ob trku zaniha naprej, zato pride do obremenitev vratu. A zelo dobro zaščito pri čelnem trku lahko zagotovijo tudi sedeži, pri katerih otrok sedi obrnjen v smer vožnje. Trije izmed takih preskušenih sedežev so namreč dobili oceno zelo dobro. To so safety 1st dormicoque + za prevoz dojenčkov, pri sedežih kiddy phoenixfix pro 2 in cybex sirona pa je otrok zavarovan z zaščitno mizico.

Pri čelnem trku, ki poteka z enakimi pojemki kot pri Euro NCAP preskusnem trku, so štirje sedeži dobili oceno pomanjkljivo. Sedeža peg perego viaggio duo-fix K in graco coast sta takšno oceno dobila zaradi povečanih obremenitev, pri sedežih chicco oasys 2/3 in IWH multimax pa je varnostni pas zdrsnil na trebuh, kar lahko povzroči notranje poškodbe.

Pri bočnem trku so trije sedeži dobili oceno zelo dobro. To so bili sedeži safety 1st dormicoque +, kiddy phoenixfix pro 2 in recaro monza nova IS seatfix. Deset sedežev je dobilo oceno dobro, 15 zadovoljivo, štirje pomanjkljivo, eden pa oceno slabo. To je sedež babyauto sinar, pri katerem navodila za uporabo dovoljujejo uporabo tudi brez naslona, a tedaj otrok ob bočnem trku udari v vrata avtomobila. Ker ni bočne zaščite, so obremenitve zelo velike in lahko pride do hudih poškodb. To se zgodi tudi tedaj, če je avto opremljen z bočnim varnostnim mehom in varnostno zaveso, saj otrok z glavo udari v prazen prostor med obema varnostnima mehoma.

Pri preverjanju poteka varnostnega pasu smo ugotovili, da je pri sedežu jane strata var-nostni pas za pripenjanje otroka predolg za dojenčka, zato dojenček ni varno pripet v sedežu. Sedež je za potek varnostnega pasu prejel oceno slabo, s tem pa tudi za stopnjo nižjo skupno oceno – pomanjkljivo.

Vsebnost škodljivih snovi

Pri vseh sedežih smo vse dele sedežev, s katerimi otrok lahko pride v stik, preverili glede vsebnosti škodljivih snovi. 19 sedežev, pri katerih nismo ugotovili nobene vsebnosti škodljivih snovi, je prejelo oceno zelo dobro. Med njimi je tudi sedež bebecar easymaxi ELS, ki je ob našem zadnjem preverjanju imel veliko vsebnost ftalatov. Izdelovalec je reagiral na naše ugotovitve in spremenil sedež. Tokrat je imel preveliko vsebnost ftalatov sedež babyauto sinar, ki je (tudi) zato dobil skupno oceno slabo. Pri treh Concordovih sedežih (air, air z isofix osnovo in ultimax) smo ugotovili povečano vsebnost organozina, pri sedežu renolux stream pa povečano vsebnost PAK in AZO barvil, zato so za vsebnost škodljivih snovi dobili oceno pomanjkljivo, to pa pomeni, da tudi njihova skupna ocena ne more biti več kot zadovoljiva.

Novi predpisi

Sedaj za otroške sedeže velja homologacija ECE-R 44/03 in 44/04 (obe imata enake zahteve, razlika je le v pogostosti preverjanja sedežev). Že 9. julija bodo začeli veljati novi ECE predpisi o otroških sedežih, ki pa bodo uveljavljeni postopoma. Najprej bodo začeli veljati predpisi za integralne otroške sedeže z isofix pritrditvijo (sedeži, ki so bili doslej uvrščeni v skupine 0, 0+ in I). Nato (predvidoma čez eno leto) bodo spremenjeni predpisi za sedanje sedeže skupin II in III z isofix pritrditvijo, kot zadnji (čez dve leti) pa še predpisi za sedeže s pritrditvijo z varnostnim pasom.

V prihodnosti bodo novi predpisi nadomestilo sedanja standarda ECE-R 44/03 in ECE-R 44/04, a še ni znano, kdaj naj bi se to zgodilo. Vsekakor bosta še kar nekaj let veljala oba predpisa hkrati.

Bistvena sprememba je v tem, da bodo morali sedaj sedeži prestati tudi bočni trk, če bodo želeli dobiti homologacijo. Sedaj bočni trk ni predpisan. Še večja novost pa je, da sedeži ne bodo več razdeljeni v skupine, kot jih poznamo sedaj (0, 0+, I, II in III) temveč bo imel vsak sedež oznako, za kako velike otroke je primeren – na primer od 40 do 100 cm. Torej ne bo več pomembna otrokova teža, temveč telesna višina. Po novem predpisu bodo morali biti vsi otroci do 15. meseca starosti v otroškem sedežu obrnjeni v nasprotno smer vožnje. To bo sprva veljalo le za sedeže z novo homologacijo, ne pa tudi za sedeže s sedanjo homologacijo ECE-R 44/03 in 44/04.

Sprememba bo tudi pri sedežih z oporno nogo, ki jih je sedaj dovoljeno namestiti le v tiste modele avtomobilov, ki so zapisani v seznamu dovoljenih avtomobilov (tako imenovani poluniverzalni sedeži). Po novih predpisih bo določeno območje, kje so taki sedeži lahko nameščeni, ker avto izpolnjuje ustrezne zahteve (na primer zadostna čvrstost dna avtomobila). Izdelovalci avtomobilov bodo tako pri novih avtih morali označiti, kje so takšni sedeži lahko nameščeni. Takšna mesta bodo imela oznako i-size. Izdelovalci avtomobilov naj bi i-size mesta začeli označevati v novih modelih, ki bodo prišli na trg v prihodnjem letu.

Kakšna bo oznaka novih predpisov, še ni znano. Predvidoma bo to oznaka ECE-R 129, toda lahko se zgodi, da bo ECE-R 130 ali celo ECE-R 131.

Kljub prihajajočim novim predpisom bo uporaba sedežev s homologacijo ECE-R 44/03 in ECE-R 44/04 dovoljena še vrsto let. Zato vsi tisti, ki potrebujete nov otroški varnostni sedež, lahko povsem mirne vesti kupite sedež in ga uporabljate. Novi predpisi so bili sicer že sprejeti, a pred kratkim, tako da bo trajalo še kar nekaj časa, da jih bodo začeli upoštevati tako izdelovalci sedežev kot avtov.OPISI SEDEŽEV

Skupina 0 – za do 10 kg težke otroke

V tej skupini smo preverili sedež safety 1st dormicoque +. Gre za dokaj poceni sedež za prevoz dojenčkov, ki pa se je dobro izkazal. Namestimo ga prečno na zadnjo klop, tako da zavzame veliko prostora. Pripnemo ga z dvema v avto vgrajenima varnostnima pasovoma, v sedežu pa je tritočkovni pas za pripenjanje otroka. Sedež je dobil oceno dobro, zelo dobro pa se je izkazal pri čelnem trku.

Skupina 0+ – za do 13 kg težke otroke

V tej skupini smo preskusili deset sedežev. Najbolje se je izkazal sedež peg perego primo viaggio SL z isofix osnovo, ki je dobil skupno oceno zelo dobro. Tudi enak sedež, a brez isofix pritrditve, se je dobro izkazal, a dobil oceno dobro zaradi malce večjih obremenitev pri bočnem trku in nekoliko manj čvrste pritrditve v avto. Podobna razlika je tudi pri dveh Takatinih sedežih – eden je pritrjen z isfoixom, drugi ne. Takata je sicer japonski izdelovalec sedežev, ki svoje izdelke prodaja tudi nekaterim izdelovalcem avtomobilov, ki jih prodajajo pod svojo blagovno znamko (Toyota, BMW, ...) ali pa pod znamko Picomino. Takatini sedeži so v glavnem na voljo prek spletne prodaje.

Nekoliko drugače je pri dveh Casualplayevih sedežih, saj smo pri tistem z isofix pritrditvijo ugotovili malce večje obremenitve pri bočnem trku v primerjavi s sedežem, ki je pritrjen z varnostnim pasom, a sta tudi oba sedeža dobila skupno oceno dobro. Casualplay je spremenil svoj sedež, a zadržal enako ime, zato bodo imeli kupci nedvomno težave prepoznati novi sedež. Oba Concordova sedeža, ki sta zelo lahka, saj sta narejena iz polistirena, torej enakega materiala kot so izdelane čelade, sta se izkazala z zelo dobro varnostjo, a sta skupno oceno zadovoljivo dobila zaradi vsebnosti škodljivih snovi. Sedež bebecar easymaxi ELS je dobil skupno oceno zadovoljivo zaradi zahtevne montaže sedeža v avto, pa tudi oteženega pripenjanja otroka v sedež. Sedež jane strata & strata platform je dobil skupno oceno pomanjkljivo zato, ker je varnostni pas za pripenjanje dojenčka v sedež predolg in ga ni mogoče ustrezno skrajšati. Sedež se je slabo izkazal tudi pri bočnem trku, saj je udaril v vrata avtomobila.

Skupini 0 in I – za do 18 kg težke otroke

Edini sedež v tej skupini renolux stream je dobil oceno pomanjkljivo zaradi povečane vsebnosti škodljivih snovi. Sedež je tudi zelo zahtevno pritrditi v avto, tudi pripenjanje otroka v sedež je oteženo. Za varnostno zaščito je sedež dobil povprečne rezultate.

Skupini 0+ in I – za do 18 kg težke otroke

Sedež cybex sirona se je izkazal z dobrimi lastnostmi. Njegova posebnost je, da ga lahko na podnožju zavrtimo za 90 stopinj, kar močno olajša pripenjanje otroka v sedež. Zelo dobro se je izkazal pri čelnem trku. Tudi do 18 kg težek otrok lahko sedi v sedežu obrnjen v nasprotno smer vožnje, lahko pa gleda tudi naprej – tedaj je zaščiten z varnostno mizico.

Sedež bebe confort milofix je bil prej na voljo zgolj z oporno nogo, sedaj je tudi z zgornjim pritrditvenim trakom. Izkazal se je z dobrimi lastnostmi. Sedež concord ultimax isofix je dokaj težek sedež, ki pa se je izkazal z dobrimi lastnostmi. Oceno zadovoljivo je dobil zaradi vsebnosti škodljivih snovi.

Skupine 0+, I in II – za do 25 kg težke otroke

Joie je kitajski izdelovalec sedežev, ki je doslej delal za druge znamke, sedaj pa je ponudil svoj izdelek. V sedežu skupine 0+ je otrok obrnjen v nasprotno smer vožnje in pripet z v sedež vgrajenim varnostnim pasom, sicer pa otrok gleda v smer vožnje. Sedež se je dokaj slabo odrezal pri bočnem trku, tudi njegova namestitev v avto je zahtevna.

Skupina I – za otroke od 9 do 18 kg

Sedež kiddy phoenixfix 2 je kot prvi sedež skupine I dobil oceno zelo dobro. Otrok, ki v sedežu sedi obrnjen v smer vožnje, je zavarovan z zaščitno mizico. Sedež je poluniver-zalen, kar pomeni, da je treba pred uporabo preveriti, če je dovoljen za uporabo v vašem avtu. Štirje sedeži so dobili oceno dobro, med njimi tudi peg perego viaggio 1 duo-fix K z isofix osnovo. Če je ta sedež pritrjen v avto z varnostnim pasom, ima oceno zadovoljivo, saj so pri čelnem trku otrokove obremenitve večje. Zadovoljivo varnost zagotavljata tudi Maxi cosijev in Gracov sedež.

Skupini I in II – za otroke od 9 do 25 kg

Britaxov sedež max-way, v katerem otrok sedi obrnjen v nasprotno smer vožnje, je dobil oceno pomanjkljivo zaradi zelo zahtevne pritrditve sedeža v avto.

Skupine I, II in III – za otroke od 9 do 36 kg

Oceno dobro je dobil Recarov sedež monza nova IS seatfix, pri katerem za zavarovanje otroka skupine I (9 do 18 kg) skrbi zaščitna mizica, večji otroci pa so pripeti z v avto vgrajenim varnostnim pasom. Pri Recaru so izboljšali bočno zaščito tega sedeža, ki je tudi brez škodljivih snovi. Klippanov sedež triofix z isofix osnovo (to potrebuje le kot sedež skupine I) je dobil oceno zadovoljivo zaradi slabe zaščite pri bočnem trku. Sedež IWH multimax se je slabo odrezal pri čelnem trku – otrok je zdrsnil pod varnostni pas.

Skupini II in III – za otroke od 15 do 36 kg

Dobro oceno je dobil ameriški sedež diono monterey 2, ki je narejen na Kitajskem, saj se je izkazal z dobro varnostjo. Dobro oceno je dobil tudi Chiccov sedež oasys 2/3 fixplus. Če sedež nima isofix pritrditve, zagotavlja slabšo zaščito pri čelnem trku, zato je dobil oceno zadovoljivo. Sedež klippan triofix večjim otrokom ne zagotavlja dobre zaščite, ker je premajhen – v njem so zavarovani le otroci manjši od 115 cm. Sedež babyauto sinar je dobil oceno slabo, ker če snamemo naslon, ne zagotavlja nikakršne bočne zaščite. A tudi z naslonom bočna zaščita ni dovolj učinkovita, pa tudi potek varnostnega pasu je preblizu otrokovemu vratu.

Tabela rezultatov:Serijska vgradnja: isofix pritrditvene točke

Vse več avtomobilov je opremljenih z isofix pritrditvenimi točkami, v katere lahko vpnemo otroške varnostne sedeže. Od novembra lani morajo biti namreč vsi novi modeli avtomobilov serijsko opremljeni z isofix pritrdišči, prav tako pa morajo biti vgrajena dobro vidna in dosegljiva pritrdišča za pripenjanje pritrditvenega traku (v angleščini top tether). Pritrditveni trak poteka od zgornjega dela sedeža do pritrditvene točke, njegova naloga pa je, da ob trku prepreči preveliko gibanje otroškega sedeža naprej. Namesto pritrditvenega traku imajo sedeži lahko oporno nogo, ki prav tako preprečuje preveliko gibanje sedeža naprej.

Vgradnja isofix pritrdišč pa ne velja le za nove modele avtomobilov, temveč bodo morali imeti od novembra prihodnje leto isofix pritridišča in pritrditvene točke za pripenjanje traku serijsko vgrajeni vsi novi avtomobili ne glede na to, kdaj so bili prvič homologirani.

Uporaba sedežev z isofix sistemom je priporočljiva še zlasti zato, ker zmanjšuje možnost napačne pritrditve sedeža v avto, prav tako pa praviloma zagotavlja stabilnejšo pritrditev sedeža v avto kot z varnostnim pasom.


Pomembna je telesna višina: slovenski predpisi o uporabi otroških sedežev

Zakon o pravilih cestnega prometa v 88. členu takole predpisuje prevoz otrok: “Med vožnjo v motornem vozilu z vgrajenim zadrževalnim sistemom mora biti otrok, manjši od 150 cm, zavarovan z zadrževalnim sistemom, ki je primeren otrokovi telesni masi. V motornem vozilu, ki ni opremljen z zadrževalnim sistemom, ni dovoljeno prevažati otrok, mlajših od treh let, otroci starejši od treh let in manjši od 150 cm pa se smejo prevažati le na sedežih, ki niso prednji sedeži. Otrok ni dovoljeno prevažati v nazaj obrnjenem zadrževalnem sistemu v sedežu za potnike, zaščitenem s prednjo zračno blazino, razen če je zračna blazina deaktivirana mehanično. Z globo 200 evrov se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju s to določbo.”

France Kmetič

Komentarji

Dodaj komentar:
Dodaj

Ostale novice

Novice
27.01.2016 (Ne)prepoznavanje
27.01.2016 Slovenski avtomobilski trg 2015
27.01.2016 Nov pravilnik o prometni signalizaciji in prometni opremi na javnih cestah
27.01.2016 Izbor Slovenski avto leta 2016
27.01.2016 Prometna varnost na slovenskih cestah v letu 2015
27.01.2016 Sejem zabavne elektronike CES v Las Vegasu
27.01.2016 Avtomobilski salon v Detroitu
27.01.2016 Nova poslovna enota AMZS v Novi Gorici
27.01.2016 Seja skupščine Avto-moto zveze Slovenije
27.01.2016 Motorevija je vstopila v 60. leto izhajanja, njeni zametki pa segajo v leto 1925
09.12.2015 (Ne)pravičnost?
09.12.2015 Pogovor z evropsko komisarko za promet Violeto Bulc
09.12.2015 TTIP sporazum in avtomobilski trg
09.12.2015 Kako bi lahko preprečili marsikatero hudo prometno nesrečo?
09.12.2015 Motorevija kot samostojna bralna aplikacija za tablice in pametne mobilnike
09.12.2015 Podelitev priznanj najboljšim moto športnikom in karetistom v letu 2015
05.11.2015 Izberite Slovenski avto leta 2016!
05.11.2015 Kakšen je resničen izpust dušikovih oksidov dizelskih avtov?
04.11.2015 Kdo koga ščiti?
04.11.2015 Kaj v resnici prihaja iz izpušnih cevi avtomobilov?
04.11.2015 Dan odprtih vrat AMZS na Vranskem
04.11.2015 Matej Žagar je v letošnjem svetovnem prvenstvu v speedwayju osvojil šesto mesto
02.10.2015 Epilog
02.10.2015 Do zadnje kapljice?
02.10.2015 Zmaga v Rusijo, ekipa AMZS deveta
02.10.2015 Jubilej brez športne pike na i
02.10.2015 Tim Gajser je letošnji svetovni prvak v motokrosu v razredu MX2
01.10.2015 Izšla je oktobrska Motorevija!
01.10.2015 AMZS test 35 zimskih pnevmatik
26.08.2015 (Pre)obrat
26.08.2015 Nove oblike mobilnosti
26.08.2015 Slovenska električna rolka NGV
26.08.2015 Le še tri leta za zamenjavo vozniških dovoljenj
26.08.2015 Težave z izpustom trdnih delcev najsodobnejših bencinskih motorjev
26.08.2015 Kje končajo pripomočki za prvo pomoč s pretečenim rokom trajanja?
26.08.2015 Svetovno prvenstvo v speedwayju
26.08.2015 V svetovnem prvenstvu v motokrosu v razredu MX2 po poškodbi Herlingsa
26.08.2015 Izšla je septembrska Motorevija!
26.08.2015 Otroci na poti v šolo in iz nje
09.07.2015 Izzivi in zaveza
09.07.2015 Fordov sistem za samodejno prilagajanje hitrostnim omejitvam
09.07.2015 Seja skupščine Avto-moto zveze Slovenije
09.07.2015 Mladi motokrosist Maks Mausser
09.07.2015 Dirka evropskega prvenstva v motokrosu v Radizlu
04.06.2015 Z elektroniko na poti do avtonomnosti
04.06.2015 Zgrajena predor Markovec in hitra cesta Koper – Izola
04.06.2015 Velika izbira avtokart, vodnikov in atlasov pri AMZS
04.06.2015 Matej Žagar v svetovnem prvenstvu v speedwayju
06.05.2015 Strategija
06.05.2015 Akcija AMZS za večjo varnost kolesarjev in motoristov
06.05.2015 Elektronski vdori v avtomobile
06.05.2015 Zmagoslavje Mateja Žagarja na uvodni dirki letošnjega svetovnega prvenstva v speedwayju
06.05.2015 Prva zmaga Tima Gajserja na dirki za svetovno prvenstvo v motokrosu v razredu MX2
06.05.2015 Koliko v resnici tehtajo naši avtomobili?
01.04.2015 Izmenjava
01.04.2015 Umirjanje prometa
01.04.2015 5. avtomobilski SPA v AMZS centru varne vožnje Vransko
01.04.2015 Svetovno prvenstvo v motokrosu v razredu MX2
01.04.2015 Svetovno prvenstvo v speedwayu
01.04.2015 Stanje registriranih osebnih avtomobilov v Sloveniji konec leta 2014
01.04.2015 Kdaj bolj realno merjenje porabe goriva?
01.04.2015 (Ne)resnična poraba hibridnih avtov
01.04.2015 Začetek prodaje električnih avtomobilov
04.03.2015 (Ne)požrešnost
04.03.2015 Uvedba sistema eCall šele leta 2018
04.03.2015 Moto športniki pred novo tekmovalno sezono
04.03.2015 Svetovno prvenstvo v motokrosu
30.01.2015 BMW: krpanje varnostne luknje!
28.01.2015 Zasuk
28.01.2015 Slovenski avtomobilski trg v letu 2014
28.01.2015 Prometna varnost na slovenskih cestah v lanskem letu
28.01.2015 Starostniki v prometnih nesrečah
28.01.2015 V izboru Slovenski avto leta 2015 je slavila škoda fabia
28.01.2015 Sejem zabavne elektronike CES v Las Vegasu
28.01.2015 Lucija Sajevec, nova direktorica delniške družbe AMZS
28.01.2015 Seja skupščine Avto-moto zveze Slovenije
28.01.2015 Jan Pancar, uspešen mladi motokrosist
10.12.2014 Slepa ulica
10.12.2014 Podatki v avtomobilih in njihova uporaba
10.12.2014 Jon Boyd (General Motors)
10.12.2014 Kako (ne)varne so slovenske ceste?
10.12.2014 Podelitev priznanj najboljšim moto športnikom in kartistom v letu 2014
10.12.2014 Matej Žagar, moto športnik Slovenije v letu 2014
10.12.2014 Slovenski avto leta 2015
05.11.2014 Izkušnje in preizkušnje
05.11.2014 Eko nalepke na avtomobilih v prodajnih salonih
05.11.2014 Svetovno prvenstvo v speedwayu
05.11.2014 Električna mobilnost v Sloveniji
05.11.2014 Uber: taksi nove dobe ali izmikanje pravilom?
05.11.2014 Od septembra velja okoljevarstveni standard euro 6
01.10.2014 Ironija usode
01.10.2014 Zaščita pred avtocestnim hrupom
01.10.2014 FIA evropsko tekmovanje mladih kolesarjev v Oslu na Norveškem
01.10.2014 Skupna akcija AMZS in Rdečega križa Slovenije na MOS v Celju
01.10.2014 Seja skupščine Avto-moto zveze Slovenije
01.10.2014 Tim Gajser je v letošnjem svetovnem prvenstvu v motokrosu v razredu MX2 osvojil peto mesto
28.08.2014 Ne le prve šolske dni!
28.08.2014 Združevanje izpitnih centrov za opravljanje voziških izpitov
28.08.2014 Mednarodni program ugodnosti za člane AMZS Show your Card!
28.08.2014 Nova pravila vožnje v naravnem okolju
28.08.2014 Klicni center AMZS in pomoč na cesti
28.08.2014 Janez Remše
09.07.2014 Vrednote
09.07.2014 Gradnja avtoceste med Gruškovjem in Draženci
09.07.2014 Gajser tik pod vrhom
09.07.2014 Vzdrževanje slovenskih cest
09.07.2014 Sodobni trivaljni motorji
04.06.2014 Obveza in zaveza
04.06.2014 Odprtje linije za izdelavo novega renaulta twinga v Revozu v Novem mestu
04.06.2014 25 let katalizatorja
04.06.2014 Nogomet in njegova povezava z avtomobili
04.06.2014 Zmaga Mateja Žagarja na dirki za SP v speedwayu na Finskem
06.05.2014 Kaznovanje za prometne prekrške v tujini
06.05.2014 Sožitje avtomobilistov in kolesarjev
06.05.2014 Kje končajo izrabljeni avtomobili?
06.05.2014 Beleženje števila prevoženih kilometrov ob tehničnem pregledu
06.05.2014 112 let merilnika hitrosti
06.05.2014 Sejem Avto in vzdrževanje v Celju
06.05.2014 Pogovor s podpredsednikom AMZS Jožetom Režonjo
06.05.2014 Pogovor z Miranom Stanovnikom
06.05.2014 Zamik na račun mrtvih
02.04.2014 Elektrošok
02.04.2014 Divjad na cesti
02.04.2014 Mobilne aplikacije za slovenske avtomobiliste
02.04.2014 Izkušnje udeležencev tečajev varne vožnje za motoriste v AMZS Centru varne vožnje Vransko
02.04.2014 Letošnje svetovno prvenstvo v speedwayju
02.04.2014 Avtomobilski SPA v AMZS Centru varne vožnje
02.04.2014 Pogovor z doc. dr. Petrom Liparjem, predstojnikom Prometnotehniškega inštituta FGG Ljubljana
02.04.2014 Predpisi o vleki prikolic
05.03.2014 eCall – samodejni klic na pomoč ob prometni nesreči na voljo tudi v Sloveniji
05.03.2014 Avtomobilska črna skrinjica – bo postala del naših avtomobilov?
05.03.2014 Svetovno prvenstvo v motokrosu
05.03.2014 Pogovor z Janezom Prosenikom
05.03.2014 Stanje registriranih osebnih avtomobilov v Sloveniji konec leta 2013
05.03.2014 Prestavitev
03.02.2014 Davki za varnost?
03.02.2014 Slovenski avtomobilski trg v letu 2013
03.02.2014 Nepravinosti pri izobraževanju voznikov
03.02.2014 AMZS kasko promet samo za člane AMZS
03.02.2014 Priprave na začetek nove tekmovalne sezone
03.02.2014 Izbor Slovenski avto leta 2014 - zmagala je škoda octavia
11.12.2013 Avtomobilske novosti v prihajajočem letu
11.12.2013 Za predsednika AMZS izvoljen Anton Breznik
11.12.2013 Pogovor z novim predsednikom AMZS Antonom Breznikom
11.12.2013 Podelitev priznanj najboljšim slovenskim moto športnikom in kartistom
11.12.2013 Preusmerjanje pozornosti
08.11.2013 Slovenski avto leta 2014
07.11.2013 Komu sveti?
07.11.2013 Kakšno gorivo (lahko) točimo v naše avtomobile?
07.11.2013 Pogovor z Davidom Juričem, generalnim direktorjem družbe Summit motors Ljubljana
07.11.2013 Matej Žagar o letošnji tekmovalni sezoni
07.11.2013 Vinjete za vožnjo po slovenskih avtocestah v letu 2014
07.11.2013 Skupščina Avto-moto zveze Slovenije
03.10.2013 Vožnja v naravnem okolju
03.10.2013 Mladi kolesarji AMZS so se izkazali!
03.10.2013 Svetovni prvak!
03.10.2013 Dirka za svetovno prvenstvo v speedwayju v Krškem
02.10.2013 Avtogol
30.08.2013 Seja skupščine Avto-moto zveze Slovenije
30.08.2013 Evropsko prvenstvo v minimotu na Vranskem
29.08.2013 (Iz)govori
29.08.2013 Obeta se podražitev vinjet za uporabo slovenskih avtocest
29.08.2013 Spremembe zakona o pravilih cestnega prometa
29.08.2013 Električni avtomobili
06.07.2013 Nevaren dotik
06.07.2013 Pomemben mejnik
06.07.2013 Zemeljski plin kot pogonsko gorivo
06.07.2013 Najboljši kolesarji AMD Moste
06.07.2013 Gerčar ponovil lanski uspeh
05.07.2013 Delitev in souporaba avtomobila – se rešitev lahko uveljavi tudi pri nas?
05.07.2013 Pomoč iz zraka
30.05.2013 Zavajanje z uradnimi podatki o porabi goriva
29.05.2013 Počivališča ob slovenskih avtocestah
29.05.2013 Na plakatirani strani Alp!
29.05.2013 Obnova avtocest v letu 2013
29.05.2013 Pešci so najšibkejši
29.05.2013 Žagar med najboljšimi
29.05.2013 Uvodnik, Motorevija junij 2013
26.04.2013 Manj žrtev, več prometa, nevarni odseki
25.04.2013 Luknje – na cestah in v blagajnah!
25.04.2013 Kratkovidnost
28.03.2013 Uvodnik, Motorevija april 2013
28.03.2013 Potepanje po Tuniziji
28.03.2013 Od voznika do komentatorja
28.03.2013 Nevarna jeza
28.03.2013 Ne le pripravljenost, tudi znanje!
28.03.2013 Samodejni klic na pomoč
28.03.2013 AMZS Potovanja - nova ugodnost za člane AMZS
28.03.2013 Novo in ekskluzivno za člane AMZS - AMZS zavarovanje
28.03.2013 Pred začetkom motoristične sezone
28.03.2013 Zakaj oči lezejo skupaj?
28.03.2013 Avtomobilski SPA v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem
28.03.2013 Kako vozijo v Skandinaviji
28.03.2013 Žagar začel s petimi točkami
27.02.2013 S katerimi in kakšnimi avtio se vozimo v Sloveniji?
27.02.2013 Priprave najboljših slovenskih motošportnikov na novo tekmovalno sezono
25.01.2013 Prometna varnost na slovenskih cestah v letu 2012
25.01.2013 Izbor Slovenski avto leta 2013
25.01.2013 Pogovor z Matejem Žagarjem, december 2012
25.01.2013 Skupščina Avto-moto zveze Slovenije, 12.12.2012
25.01.2013 Novost pri članstvu AMZS v letu 2013
25.01.2013 Vinko Zajec, dobitnik priznanja Državnega sveta RS za prostovoljno delo
22.01.2013 Najmanjša prodaja v tem stoletju!
12.12.2012 Avto, ki vozi sam, postaja realnost
12.12.2012 Odkrivajmo in izkusimo Slovenijo
12.12.2012 Podelitev priznanj najboljšim moto športnikom in kartistom v letu 2012
12.12.2012 Klemen Gerčar, motošportnik leta
12.12.2012 Uvodnik, december 2012
12.12.2012 Kazni za prometne prekrške storjene v tujini: kdo in kako jih lahko izterja?
07.11.2012 Dr. Danijel Starman, predsednik Avto-moto zveze Slovenije: pogovor
07.11.2012 AMZS na 12. festivalu za tretje življenjsko obdobje
07.11.2012 Uvodnik, november 2012
07.11.2012 Dan odprtih vrat AMZS na Vranskem 2012
07.11.2012 Uspešni slovenski motokrosisti
06.10.2012 Uvodnik, oktober 2012
06.10.2012 Tekmovanje iz tehničnega reševanja ob prometni nesreči
05.10.2012 FIA evropsko prometno-izobraževalno tekmovanje
05.10.2012 Tim Gajser mladinski svetovni prvak v motokrosu v razredu 125
29.08.2012 Ali zaupate svojim očem?
29.08.2012 Milejše kazni!
06.05.2012 Motorevija tudi za iPad!
25.04.2012 Kje je meja? Rekordno visoke cene goriv
05.04.2012 Kilometri - prevoženi ali prirejeni?
04.04.2012 VW lego avto

Pomoč na cesti

1987 ali ++386 1 5305 353
24 ur na dan, vse dni v letu
Cena klica na številko 1987 je odvisna od operaterja.
Za več informacij kliknite tu.

Informacijski center

brezplačna št.: 080 28 20
stac. tel.: +386 1 5305 300