AMZS MOTOREVIJA, Dunajska 128, SI-1000 Ljubljana | AMZS

AMZS test osmih strešnih kovčkov

AMZS test osmih strešnih kovčkov

Kovček že, a kateri?


Strešni kovčki so najpreprostejši način, da povečamo uporabno prostornost avtomobila. Vanj lahko spravimo veliko prtljage, za katero sicer v avtu ni prostora – predvsem dolge in nerodne predmete, kakršni so na primer smuči. A zgolj prostornost ni dovolj; strešni kovčki morajo biti uporabni, predvsem pa varni. Da ni vselej tako, dokazuje AMZS test osmih strešnih kovčkov.

Strešni kovčki odlično služijo kot prostoren in uporaben prtljažni prostor, hkrati pa ščitijo našo smučarsko opremo – pred poškodbami, vremenskimi vplivi in nezažel-jenimi pogledi. A kako varni so strešni kovčki? Je prtljaga v njem res zaščitena pred dežjem ali tatovi? Kako se obnese strešni kovček pri ostrem zaviranju ali celo med trkom? Kako poteka namestitev na streho in nalaganje prtljage v kovček?

Nad izbiro strešnih kovčkov se uporabniki zares ne moremo pritoževati. V številnih trgovinah in spletnih prodajnih mestih so na voljo strešni kovčki vseh mogočih oblik, velikosti, prostornin in zmogljivosti, ki so ob pomoči ustreznih nastavkov na voljo za praktično vse vrste, znamke in modele avtomobilov. Prav tako raznolike so cene strešnih kovčkov, ki v grobem segajo od približno 200 evrov za cenejše kovčke manjših prostornin (200 litrov) do 900 evrov za velike, 700-litrske kovčke.

A naj vas prostornina ne zavede; 700 litrov je sicer veliko prostora za tovor ali prtljago, a paziti je treba na obtežitev – večino strešnih kovčkov lahko obtežimo z največ 75 kilogrami. S to omejitvijo izdelovalci strešnih kovčkov sledijo avtomobilskim izdelovalcem, ki omejujejo največjo dovoljeno obremenitev strešnih nosilnikov. Četudi bi plastično ohišje strešnega kovčka preneslo težji tovor, ta ne sme presegati dovoljene obtežitve strešnih nosilnikov, ki je napisana v navodilih za uporabo avtomobila.

Masa, pritrjena na streho avtomobila, namreč vpliva na obnašanje avtomobila in njegove vozne lastnosti, s tem pa tudi na varnost – tudi o tem smo v Motoreviji že obširneje pisali. Dodatno nevarnost pri strešnih kovčkih predstavlja strukturna trdnost oziroma varnostna zasnova kovčkov; ker v njih običajno prevažamo predmete večjih dimenzij in sorazmerno velike mase, že pri ostrejšem zaviranju ali grobih spremembah smeri lahko pride do večjih premikov tovora v kovčku in s tem velikih obremenitev sten kovčka. Če imamo v kovčku smuči, ki so težke in imajo ostre robnike, lahko te pri morebitnem trku prebijejo steno kovčka in zletijo s strehe, s tem pa ogrozijo druge udeležence v prometu.

Tudi zato AMZS v sodelovanju s partnerskimi klubi redno preverja in preskuša strešne kovčke. Strešne kovčke ocenimo glede na varnost pri trku in stabilnost pri izogibalnih manevrih. Istočasno pri tem vsakemu kovčku ocenimo pritrditev na avto, prostornost, uporabnost in verodostojnost navedenih tehničnih podatkov.

V tokratnem preskusu strešnih kovčkov smo pod drobnogled vzeli osem kovčkov srednjega cenovnega in prostorninskega razreda; thule motion 800, hapro traxer 6.6., kamei 510, neumann XX-line, atera cargo 830, cartrend exodus, rameder black line 580 in jetbag 70 premium.

Med preskušenimi kovčki se je najbolj odrezal Thulejev kovček motion 800; med preskušenimi je edini dobil skupno oceno zelo dobro (1,5), zaslužil pa si jo je s preprosto in varno pritrditvijo, varnostjo med vožnjo in z dobro opravljenim varnostnim preskusom. Še zlasti je navdušil Thulejev sistem pritrditve z omejevalnikom navora, ki povsem prepreči napačno pritrditev in namestitev kovčka, zelo dobro pa so napisana tudi navodila za uporabo.

Zelo blizu Thulejevemu kovčku je Haprojev kovček traxer 6.6, ki je dobil oceno dobro (1,6) in ki ima zelo podoben sistem pritrditve kot Thulejev kovček. Tretje mesto je z oceno dobro (1,8) zasedel kovček kamei 510, ki se je dobro odrezal z obliko in sistemom zapiranja, nekoliko slabše pa pri varnostem preskusu in namestitvi na avto.

Le povprečne rezultate – in oceno zadovoljivo – so dosegli štirje strešni kovčki; kovček neumann XX-line je dobil skupno oceno 2,8 zaradi pomanjkljivih navodil, kovček atera cargo 830 si je oceno 2,9 prislužil zaradi možnosti neustrezne pritrditve, kovček cartrend exodus (ocena 2,9) se zapira nevarno trdo, kovček rameder black line 580 pa si je oceno 3,1 prislužil z možnostjo zaklepanja tudi pri odprtem pokrovu kovčka, kar ob pozabljivosti uporabnika lahko privede do odprtja med vožnjo. Najslabše se je na preskusu obnesel kovček TU jetbag 70 premium, ki je dobil oceno pomanjkljivo (4,0); zaradi konstrukcijske napake so se med preskusom zlomile zadnje pritrditvene sponke, kovček pa je po preskusnem trku na streš-ne nosilnike ostal pritrjen le s prednjim delom, zato je dobil nižjo skupno oceno.

Za razliko od preskusa kovčkov, ki smo ga objavili v začetku leta 2012, so tokrat vsi kovčki brez težav prestali preskus polnega zaviranja – tudi, ko so bili polno naloženi s prtljago. Le en od preskušenih kovčkov se je tokrat slabše odrezal pri temperaturnem preskusu (kjer izmerimo prožnost in trdnost mate-riala pri temperaturi –20 stopinj Celzija). Tudi na tokratnem testu se je izkazalo, da izdelovalci kovčkov niso povsem iskreni pri navedbi prostornine, večina ima malce manjšo prostornino od navedene, dva kovčka pa imata malce večjo prostornino, kot to zanju trdita izdelovalca (naj spomnimo: na preskusu leta 2012 je imelo kar nekaj kovčkov precej manjšo prostornino od navedb izdelovalcev). Preskus je na koncu pokazal, da so sicer vsi preskušeni kovčki primerni za prevoz prtljage, a razlike v podrobnostih so med kovčki vseeno velike – še zlasti pri varnosti, kar je na koncu tudi vplivalo na skupne ocene. To jasno dokazuje, da imajo izdelovalci kovčkov še vedno veliko prostora za izboljšave.Kupujmo z glavo: nasveti pri nakupu in uporabi strešnih kovčkov


Nekaj nasvetov ob nakupu in uporabi strešnih kovčkov:
  • Tovor mora biti v strešnem kovčku enakomerno razporejen in zavarovan s pritrdilnimi pasovi. V prednji del kovčka položite mehkejši del tovora, kot so torbe, spalne vreče, odeje – tudi tako lahko preprečite, da bi pri nezgodi ostrejši deli tovora prebili prednjo steno kovčka.
  • Priporočamo uporabo posebnih nosilcev za smuči znotraj kovčka, ves ostali tovor pa zavarujte s trakovi oziroma pasovi; nezavarovan tovor pomeni največjo nevarnost pri morebitni nezgodi.
  • Pazite, da bo strešni kovček vedno dobro zaprt, občasno pa preverite tudi njegovo pritrditev na nosilce oziroma streho.
  • Preverite, kolikšno strešno obtežitev za avto predpisuje avtomobilski izdelovalec. Pri tem upoštevajte tudi lastno težo kovčka.
  • Preverite tudi, kolikšna je največja dovoljena obtežitev kovčka.
  • S strešnim kovčkom ni priporočljivo voziti več kot 130 km/h. Večja hitrost poveča obremenitev z zračnim uporom, hkrati pa zelo poveča porabo goriva.
  • Pred vožnjo izmerite višino avtomobila in strešnega kovčka – še zlasti pri kombijih in visokih terenskih avtomobilih. Višino upoštevajte pri vožnji pod nizkimi podvozi in v garažah z nizkim stropom.
  • Zaradi večje višine avtomobila je avto bolj občutljiv na bočni veter, zato to upoštevajte pri vožnji čez mostove in na vetrnih območjih.
  • Tovor na strehi poviša težišče avtomobila, kar vpliva na vozne lastnosti, zato bodite pozorni pri hitrem menjavanju smeri in ostrem zaviranju.

Lažja pritrditev in jasnejša navodila


Avtomobilski klubi priporočamo izdelovalcem strešnih kovčkov, da izdelajo pritrditvene sisteme, ki so dovolj stabilni v vseh okoliščinah – tudi pri ekstremnih obremenitvah.
Večjo pozornost morajo nameniti tudi enostavni pritrditvi – sistem pritrditve naj bo zasnovan tako, da lahko kovček na avto varno namesti le ena oseba.
Kovčki naj imajo v notranjosti več pritrditvenih točk oziroma pritrditvenih prstanov, ti pa morajo biti zasnovani tako, da zdržijo tudi ekstremne obremenitve.
Navodila za uporabo naj vsebujejo tudi navodila, kako pravilno naložiti in razdeliti prtljago glede na obliko in obtežitev.

Izposoja namesto nakupa: najem avtomobilskega strešnega kovčka v PE AMZS


V poslovnih enotah AMZS Ljubljana, Celje, Kranj, Koper, Maribor, Kočevje in Otočec lahko najamete avtomobilski strešni kovček. Za podrobnejše informacije o rezervaciji in plačilu varščine pokličite v najbližjo poslovno enoto. Člani imajo pri najemu 10-odstotni popust.

Blaž Poženel

Komentarji

Dodaj komentar:
Dodaj

Ostale novice

Novice
27.01.2016 (Ne)prepoznavanje
27.01.2016 Slovenski avtomobilski trg 2015
27.01.2016 Nov pravilnik o prometni signalizaciji in prometni opremi na javnih cestah
27.01.2016 Izbor Slovenski avto leta 2016
27.01.2016 Prometna varnost na slovenskih cestah v letu 2015
27.01.2016 Sejem zabavne elektronike CES v Las Vegasu
27.01.2016 Avtomobilski salon v Detroitu
27.01.2016 Nova poslovna enota AMZS v Novi Gorici
27.01.2016 Seja skupščine Avto-moto zveze Slovenije
27.01.2016 Motorevija je vstopila v 60. leto izhajanja, njeni zametki pa segajo v leto 1925
09.12.2015 (Ne)pravičnost?
09.12.2015 Pogovor z evropsko komisarko za promet Violeto Bulc
09.12.2015 TTIP sporazum in avtomobilski trg
09.12.2015 Kako bi lahko preprečili marsikatero hudo prometno nesrečo?
09.12.2015 Motorevija kot samostojna bralna aplikacija za tablice in pametne mobilnike
09.12.2015 Podelitev priznanj najboljšim moto športnikom in karetistom v letu 2015
05.11.2015 Izberite Slovenski avto leta 2016!
05.11.2015 Kakšen je resničen izpust dušikovih oksidov dizelskih avtov?
04.11.2015 Kdo koga ščiti?
04.11.2015 Kaj v resnici prihaja iz izpušnih cevi avtomobilov?
04.11.2015 Dan odprtih vrat AMZS na Vranskem
04.11.2015 Matej Žagar je v letošnjem svetovnem prvenstvu v speedwayju osvojil šesto mesto
02.10.2015 Epilog
02.10.2015 Do zadnje kapljice?
02.10.2015 Zmaga v Rusijo, ekipa AMZS deveta
02.10.2015 Jubilej brez športne pike na i
02.10.2015 Tim Gajser je letošnji svetovni prvak v motokrosu v razredu MX2
01.10.2015 Izšla je oktobrska Motorevija!
01.10.2015 AMZS test 35 zimskih pnevmatik
26.08.2015 (Pre)obrat
26.08.2015 Nove oblike mobilnosti
26.08.2015 Slovenska električna rolka NGV
26.08.2015 Le še tri leta za zamenjavo vozniških dovoljenj
26.08.2015 Težave z izpustom trdnih delcev najsodobnejših bencinskih motorjev
26.08.2015 Kje končajo pripomočki za prvo pomoč s pretečenim rokom trajanja?
26.08.2015 Svetovno prvenstvo v speedwayju
26.08.2015 V svetovnem prvenstvu v motokrosu v razredu MX2 po poškodbi Herlingsa
26.08.2015 Izšla je septembrska Motorevija!
26.08.2015 Otroci na poti v šolo in iz nje
09.07.2015 Izzivi in zaveza
09.07.2015 Fordov sistem za samodejno prilagajanje hitrostnim omejitvam
09.07.2015 Seja skupščine Avto-moto zveze Slovenije
09.07.2015 Mladi motokrosist Maks Mausser
09.07.2015 Dirka evropskega prvenstva v motokrosu v Radizlu
04.06.2015 Z elektroniko na poti do avtonomnosti
04.06.2015 Zgrajena predor Markovec in hitra cesta Koper – Izola
04.06.2015 Velika izbira avtokart, vodnikov in atlasov pri AMZS
04.06.2015 Matej Žagar v svetovnem prvenstvu v speedwayju
06.05.2015 Strategija
06.05.2015 Akcija AMZS za večjo varnost kolesarjev in motoristov
06.05.2015 Elektronski vdori v avtomobile
06.05.2015 Zmagoslavje Mateja Žagarja na uvodni dirki letošnjega svetovnega prvenstva v speedwayju
06.05.2015 Prva zmaga Tima Gajserja na dirki za svetovno prvenstvo v motokrosu v razredu MX2
06.05.2015 Koliko v resnici tehtajo naši avtomobili?
01.04.2015 Izmenjava
01.04.2015 Umirjanje prometa
01.04.2015 5. avtomobilski SPA v AMZS centru varne vožnje Vransko
01.04.2015 Svetovno prvenstvo v motokrosu v razredu MX2
01.04.2015 Svetovno prvenstvo v speedwayu
01.04.2015 Stanje registriranih osebnih avtomobilov v Sloveniji konec leta 2014
01.04.2015 Kdaj bolj realno merjenje porabe goriva?
01.04.2015 (Ne)resnična poraba hibridnih avtov
01.04.2015 Začetek prodaje električnih avtomobilov
04.03.2015 (Ne)požrešnost
04.03.2015 Uvedba sistema eCall šele leta 2018
04.03.2015 Moto športniki pred novo tekmovalno sezono
04.03.2015 Svetovno prvenstvo v motokrosu
30.01.2015 BMW: krpanje varnostne luknje!
28.01.2015 Zasuk
28.01.2015 Slovenski avtomobilski trg v letu 2014
28.01.2015 Prometna varnost na slovenskih cestah v lanskem letu
28.01.2015 Starostniki v prometnih nesrečah
28.01.2015 V izboru Slovenski avto leta 2015 je slavila škoda fabia
28.01.2015 Sejem zabavne elektronike CES v Las Vegasu
28.01.2015 Lucija Sajevec, nova direktorica delniške družbe AMZS
28.01.2015 Seja skupščine Avto-moto zveze Slovenije
28.01.2015 Jan Pancar, uspešen mladi motokrosist
10.12.2014 Slepa ulica
10.12.2014 Podatki v avtomobilih in njihova uporaba
10.12.2014 Jon Boyd (General Motors)
10.12.2014 Kako (ne)varne so slovenske ceste?
10.12.2014 Podelitev priznanj najboljšim moto športnikom in kartistom v letu 2014
10.12.2014 Matej Žagar, moto športnik Slovenije v letu 2014
10.12.2014 Slovenski avto leta 2015
05.11.2014 Izkušnje in preizkušnje
05.11.2014 Eko nalepke na avtomobilih v prodajnih salonih
05.11.2014 Svetovno prvenstvo v speedwayu
05.11.2014 Električna mobilnost v Sloveniji
05.11.2014 Uber: taksi nove dobe ali izmikanje pravilom?
05.11.2014 Od septembra velja okoljevarstveni standard euro 6
01.10.2014 Ironija usode
01.10.2014 Zaščita pred avtocestnim hrupom
01.10.2014 FIA evropsko tekmovanje mladih kolesarjev v Oslu na Norveškem
01.10.2014 Skupna akcija AMZS in Rdečega križa Slovenije na MOS v Celju
01.10.2014 Seja skupščine Avto-moto zveze Slovenije
01.10.2014 Tim Gajser je v letošnjem svetovnem prvenstvu v motokrosu v razredu MX2 osvojil peto mesto
28.08.2014 Ne le prve šolske dni!
28.08.2014 Združevanje izpitnih centrov za opravljanje voziških izpitov
28.08.2014 Mednarodni program ugodnosti za člane AMZS Show your Card!
28.08.2014 Nova pravila vožnje v naravnem okolju
28.08.2014 Klicni center AMZS in pomoč na cesti
28.08.2014 Janez Remše
09.07.2014 Vrednote
09.07.2014 Gradnja avtoceste med Gruškovjem in Draženci
09.07.2014 Gajser tik pod vrhom
09.07.2014 Vzdrževanje slovenskih cest
09.07.2014 Sodobni trivaljni motorji
04.06.2014 Obveza in zaveza
04.06.2014 Odprtje linije za izdelavo novega renaulta twinga v Revozu v Novem mestu
04.06.2014 25 let katalizatorja
04.06.2014 Nogomet in njegova povezava z avtomobili
04.06.2014 Zmaga Mateja Žagarja na dirki za SP v speedwayu na Finskem
06.05.2014 Kaznovanje za prometne prekrške v tujini
06.05.2014 Sožitje avtomobilistov in kolesarjev
06.05.2014 Kje končajo izrabljeni avtomobili?
06.05.2014 Beleženje števila prevoženih kilometrov ob tehničnem pregledu
06.05.2014 112 let merilnika hitrosti
06.05.2014 Sejem Avto in vzdrževanje v Celju
06.05.2014 Pogovor s podpredsednikom AMZS Jožetom Režonjo
06.05.2014 Pogovor z Miranom Stanovnikom
06.05.2014 Zamik na račun mrtvih
02.04.2014 Elektrošok
02.04.2014 Divjad na cesti
02.04.2014 Mobilne aplikacije za slovenske avtomobiliste
02.04.2014 Izkušnje udeležencev tečajev varne vožnje za motoriste v AMZS Centru varne vožnje Vransko
02.04.2014 Letošnje svetovno prvenstvo v speedwayju
02.04.2014 Avtomobilski SPA v AMZS Centru varne vožnje
02.04.2014 Pogovor z doc. dr. Petrom Liparjem, predstojnikom Prometnotehniškega inštituta FGG Ljubljana
02.04.2014 Predpisi o vleki prikolic
05.03.2014 eCall – samodejni klic na pomoč ob prometni nesreči na voljo tudi v Sloveniji
05.03.2014 Avtomobilska črna skrinjica – bo postala del naših avtomobilov?
05.03.2014 Svetovno prvenstvo v motokrosu
05.03.2014 Pogovor z Janezom Prosenikom
05.03.2014 Stanje registriranih osebnih avtomobilov v Sloveniji konec leta 2013
05.03.2014 Prestavitev
03.02.2014 Davki za varnost?
03.02.2014 Slovenski avtomobilski trg v letu 2013
03.02.2014 Nepravinosti pri izobraževanju voznikov
03.02.2014 AMZS kasko promet samo za člane AMZS
03.02.2014 Priprave na začetek nove tekmovalne sezone
03.02.2014 Izbor Slovenski avto leta 2014 - zmagala je škoda octavia
11.12.2013 Avtomobilske novosti v prihajajočem letu
11.12.2013 Za predsednika AMZS izvoljen Anton Breznik
11.12.2013 Pogovor z novim predsednikom AMZS Antonom Breznikom
11.12.2013 Podelitev priznanj najboljšim slovenskim moto športnikom in kartistom
11.12.2013 Preusmerjanje pozornosti
08.11.2013 Slovenski avto leta 2014
07.11.2013 Komu sveti?
07.11.2013 Kakšno gorivo (lahko) točimo v naše avtomobile?
07.11.2013 Pogovor z Davidom Juričem, generalnim direktorjem družbe Summit motors Ljubljana
07.11.2013 Matej Žagar o letošnji tekmovalni sezoni
07.11.2013 Vinjete za vožnjo po slovenskih avtocestah v letu 2014
07.11.2013 Skupščina Avto-moto zveze Slovenije
03.10.2013 Vožnja v naravnem okolju
03.10.2013 Mladi kolesarji AMZS so se izkazali!
03.10.2013 Svetovni prvak!
03.10.2013 Dirka za svetovno prvenstvo v speedwayju v Krškem
02.10.2013 Avtogol
30.08.2013 Seja skupščine Avto-moto zveze Slovenije
30.08.2013 Evropsko prvenstvo v minimotu na Vranskem
29.08.2013 (Iz)govori
29.08.2013 Obeta se podražitev vinjet za uporabo slovenskih avtocest
29.08.2013 Spremembe zakona o pravilih cestnega prometa
29.08.2013 Električni avtomobili
06.07.2013 Nevaren dotik
06.07.2013 Pomemben mejnik
06.07.2013 Zemeljski plin kot pogonsko gorivo
06.07.2013 Najboljši kolesarji AMD Moste
06.07.2013 Gerčar ponovil lanski uspeh
05.07.2013 Delitev in souporaba avtomobila – se rešitev lahko uveljavi tudi pri nas?
05.07.2013 Pomoč iz zraka
30.05.2013 Zavajanje z uradnimi podatki o porabi goriva
29.05.2013 Počivališča ob slovenskih avtocestah
29.05.2013 Na plakatirani strani Alp!
29.05.2013 Obnova avtocest v letu 2013
29.05.2013 Pešci so najšibkejši
29.05.2013 Žagar med najboljšimi
29.05.2013 Uvodnik, Motorevija junij 2013
26.04.2013 Manj žrtev, več prometa, nevarni odseki
25.04.2013 Luknje – na cestah in v blagajnah!
25.04.2013 Kratkovidnost
28.03.2013 Uvodnik, Motorevija april 2013
28.03.2013 Potepanje po Tuniziji
28.03.2013 Od voznika do komentatorja
28.03.2013 Nevarna jeza
28.03.2013 Ne le pripravljenost, tudi znanje!
28.03.2013 Samodejni klic na pomoč
28.03.2013 AMZS Potovanja - nova ugodnost za člane AMZS
28.03.2013 Novo in ekskluzivno za člane AMZS - AMZS zavarovanje
28.03.2013 Pred začetkom motoristične sezone
28.03.2013 Zakaj oči lezejo skupaj?
28.03.2013 Avtomobilski SPA v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem
28.03.2013 Kako vozijo v Skandinaviji
28.03.2013 Žagar začel s petimi točkami
27.02.2013 S katerimi in kakšnimi avtio se vozimo v Sloveniji?
27.02.2013 Priprave najboljših slovenskih motošportnikov na novo tekmovalno sezono
25.01.2013 Prometna varnost na slovenskih cestah v letu 2012
25.01.2013 Izbor Slovenski avto leta 2013
25.01.2013 Pogovor z Matejem Žagarjem, december 2012
25.01.2013 Skupščina Avto-moto zveze Slovenije, 12.12.2012
25.01.2013 Novost pri članstvu AMZS v letu 2013
25.01.2013 Vinko Zajec, dobitnik priznanja Državnega sveta RS za prostovoljno delo
22.01.2013 Najmanjša prodaja v tem stoletju!
12.12.2012 Avto, ki vozi sam, postaja realnost
12.12.2012 Odkrivajmo in izkusimo Slovenijo
12.12.2012 Podelitev priznanj najboljšim moto športnikom in kartistom v letu 2012
12.12.2012 Klemen Gerčar, motošportnik leta
12.12.2012 Uvodnik, december 2012
12.12.2012 Kazni za prometne prekrške storjene v tujini: kdo in kako jih lahko izterja?
07.11.2012 Dr. Danijel Starman, predsednik Avto-moto zveze Slovenije: pogovor
07.11.2012 AMZS na 12. festivalu za tretje življenjsko obdobje
07.11.2012 Uvodnik, november 2012
07.11.2012 Dan odprtih vrat AMZS na Vranskem 2012
07.11.2012 Uspešni slovenski motokrosisti
06.10.2012 Uvodnik, oktober 2012
06.10.2012 Tekmovanje iz tehničnega reševanja ob prometni nesreči
05.10.2012 FIA evropsko prometno-izobraževalno tekmovanje
05.10.2012 Tim Gajser mladinski svetovni prvak v motokrosu v razredu 125
29.08.2012 Ali zaupate svojim očem?
29.08.2012 Milejše kazni!
06.05.2012 Motorevija tudi za iPad!
25.04.2012 Kje je meja? Rekordno visoke cene goriv
05.04.2012 Kilometri - prevoženi ali prirejeni?
04.04.2012 VW lego avto

Pomoč na cesti

1987 ali ++386 1 5305 353
24 ur na dan, vse dni v letu
Cena klica na številko 1987 je odvisna od operaterja.
Za več informacij kliknite tu.

Informacijski center

brezplačna št.: 080 28 20
stac. tel.: +386 1 5305 300