AMZS MOTOREVIJA, Dunajska 128, SI-1000 Ljubljana | AMZS

Nogomet in njegova povezava z avtomobili

Nogomet in njegova povezava z avtomobili

Skupen interes


Za nogomet velja, da je najbolj pomembna stranska stvar na svetu in če za kateri šport velja izrek kruha in iger, potem je z igro nedvomno mišljen nogomet, saj ima ta izjemno moč združevanja ljudskih množic in njihovo poenotenje v navijanju za klub ali reprezentanco.

Lahko bi razpredal, zakaj je nogomet tako popularen in privlačen, a to je bolj tema za sociologe in psihologe. Mimo moči nogometa pa ne morejo niti tržniki, ki so že zdavnaj zaznali, da je nogomet lahko zelo primeren za predstavljanje različnih storitev ali izdelkov. Avtomobilska industrija je že zato, ker je med najpomembnejšimi na svetu, svoje povezave z nogometom prepletla na vseh ravneh: od svetovnega prvenstva do lokalnih tekmovanj. Vsaka znamka si želi odrezati svoj kos pogače in si s sodelovanjem z nogometom povečati svojo prepoznavnost ali pa zgolj sporočiti potencialnim kupcem svojo usmeritev, čemur tržniki strokovno rečejo pozicioniranje.

Bližajoče se svetovno nogometno prvenstvo v Braziliji bo nova priložnost za povezovanje nogometa in avtomobilske industrije. Največji izplen si lahko obeta korejski koncern Hyundai s svojima blagovnima znamkama Hyundai in Kia, saj je eđen od uradnih pokroviteljev prvenstva – seveda edini s področja avtomobilizma –, ki se bo oglaševal na vseh tekmah svetovnega prvenstva z na televiziji dobro vidnimi reklamnimi napisi ob igriščih. A to bo zgolj najpomembnejši del ustvarjanja prepoznavnosti, kajti svoj delež bodo z raznimi promocijskimi aktivnostmi dodala še Hyundaijeva zastopstva v posameznih državah, še zlasti tistih, ki bodo s svojimi reprezentancami zastopane na svetovnem prvenstvu. Seveda sponzorstvo svetovnega prvenstva v nogometu ni poceni. Kolikšen je Hyundaijev vložek, ni znano, saj je to zelo varovana poslovna skrivnost. Hyundaijevi vodilni možje pravijo le: res je drago, a vložek je veliko pripomogel k naši prepoznavnosti in uveljavitvi. Hyundai je naredil izjemno hiter vzpon, saj je bil še pred dvema desetletjema skoraj neznana znamka, seda pa je četrti avtomobilski koncern na svetu.

A svetovno prvenstvo v nogometu ni pomembno zgolj za Hyundai, temveč tudi za nekatere druge avtomobilske znamke, ki so povezane z nacionalnimi reprezentancami, kot na primer Mercedes, ki je dolgoletni partner nemške reprezentance.

Tudi evropska liga prvakov v nogometu, ki se je letos končala z zmago Reala iz Madrida, je tesno povezana z nogometom. Vse od začetka, torej 22 let, je bil avtomobilski pokrovitelj Ford, ki je tekme lige prvakov izkoriščal za utrjevanje svojega ugleda in promoviranje svojih novih modelov avtomobilov. Zadnji finale lige prvakov je Ford izkoristil za opozarjanje na prihajajoči športni avto fod mustang, ki bo prihodnje leto prvič uradno naprodaj tudi v Evropi. Kdor je želel biti med tistimi, ki bodo prvi dobili avto, ga je lahko naročil prek interneta med potekom finalne tekme. Na voljo je bilo 500 avtov in vse so razprodali v 30 sekundah. Pred finalno tekmo letošnje lige prvakov so ford mustang predstavili tudi Fordovim prodajalcem v Evropi: 200 najboljših trgovcev so povabili v Lizbono, kjer jim je prvi mož Forda Ala Mullaly osebno predstavil avto in se z večino tudi slikal ob novem avtu. Tudi pri Fordu ne želijo razkriti, koliko jih je stalo pokroviteljstvo lige prvakov, a po nekaterih ocenah je bil zgolj strošek pokroviteljstva približno 60 milijonov evrov na leto, k temu pa je treba dodati še razne dodatne stroške. Ford se je sicer z letošnjim finalom kot še zadnji izmed tistih, ki so ligo prvakov sponzorirali od začetka, poslovil od lige prvakov, saj imajo njihovi vodilni svoje poglede, kako doseči enak ali še boljši učinek z enako količino denarja. A Evropska nogomet-na zveza kot lastnica pravic za ligo prvakov je brez težav našla Fordovo zamenjavo – novi pokrovitelj bo Nissan, ki naj bi tudi s tem v treh letih postal najpomembnejša azijska znamka na evropskem trgu.

A liga prvakov ni pomemba zgolj za neposredne pokrovitelje, temveč tudi za razne druge znamke. Ena izmed njih je nedvomno nemški Audi, ki je avtomobilski pokrovitelj letošnjega zmagovalca lige prvakov Reala iz Madrida. Realovi nogometaši se tako vozijo z Audijevimi avti.

Še tesneje kot z Realom pa Audi sodeluje z Bayernom iz Münchna, torej kraja, kjer je sedež velikega tekmeca BMW. Audi je namreč pred časom z vložkom več kot 100 milijonov evrov postal nekaj manj kot 10-odstotni lastnik Bayerna in seveda njegov ekskluzivni avtomobilski pokrovitelj, kar pomeni, da se tudi Bayernovi nogometaši vozijo s prestižnimi in zmogljivimi Audijevimi avtomobili in da se zgolj Audi lahko oglašuje na domačem štadionu. A lastništvo pomeni tudi, da je vodilni mož Audija Rupert Stadler tudi član vodstva Bayerna – prav tako kot tudi prvi mož koncerna Volkswagen Martin Winterkorn.

A če je Audi manj kot desetinski lastnik Bayerna, je Volkswagen popolni lastnik nemškega prvoligaša Wolfsburga, kjer je sedež Volkswagna. Klub je bil pred leti že nemški prvak, a kljub Volkswagnovemu denarju ni ostal v vrhu nemškega nogometa, temveč se je potem boril celo za obstanek, sedaj pa se spet približuje najboljšim nemškim klubom. Je pa imel Volkswagen kar nekaj težav z nemškimi oblastmi, ker je od svojih pokroviteljev zahteval, da sponzorirajo nogometni klub Wolfsburg, kar pa je v Nemčiji prepovedano.

Velike načrte z nogometom je imel tudi Seat, ki je prav tako kot Audi v lasti koncerna Volks-wagen, saj je kmalu po ustanovitvi evropske nogometne lige, ki je za razred nižje tekomovanje kot liga prvakov, postal generalni sponzor lige. A se je Seatovo sodelovanje hitro končalo, kajti očitno so šefi v Wolfsbugu presodili, da je vložek za znamko, ki se že vrsto let sooča z izgubo, prevelik in pretvegan. Tako je Seat svojo vlogo v nogometu zmanjšal na sodelovanje z nekaterimi klubi, kot je na primer Eintrach iz Braunschweiga, kjer ima Volkswagen tudi svojo tovarno.

Med znamkami, ki so zelo aktivne v nogometu, je Opel. Že pred leti je sodeloval z nekaterimi znanimi evropskimi klubi, se nato umaknil, sedaj pa je to sodelovanje spet vzpostavil. Spet je postal partner nekaterih velikih klubov, na primer nizozemskega Ajaxa, pa tudi drugega najmočnejšega nemškega kluba Borussie iz Dortmunda. Ob Borussiini pomoči, še zlasti pa ob pomoči njenega prepoznavnega in energičnega trenerja Jürgena Kloppa želi Opel spremeniti podobo v nemški javnosti, ki Oplove avtomobile še vse prepogosto povezuje s stereotipi, ki so jih v preteklosti ustvarili vozniki opel mante, pa tudi nasploh lastniki oplov. A za spremembo podobe določene avtomobilske znamke je seveda zgolj vlaganje v nogomet premalo: uspešno je le, če so pravilne tudi druge odločitve – od modelne politike naprej.

Kako gre lahko sponzorstvo tudi v napačno smer, pa priča primer Manchester Uniteda in Chevroleta. General motors, ki je lastnik Chevroleta, je želel s sponzoriranjem najbolj znanega angleškega kluba, ki je sicer v ameriški lasti, bolje uveljaviti znamko Chevrolet tudi v Evropi. A nekaj mesecev po začetku sodelovanja je General motors napovedal umik Chevroleta z evropskega trga, to pa pomeni tudi, da vložek vsaj v Evropi ni bil učinkovit oziroma ga Chevrolet ni potreboval. Ker pa je Manchester United popularen tudi drugod po svetu, ves denar le ni bil vržen stran.

Seveda bi lahko našel še precej povezav med nogometom in avtomobilsko industrijo, saj si skoraj vsak klub prizadeva, da bi imel med svojimi pokrovitelji tudi distributerja ali vsaj trgovca z avtomobili. Tako lahko med pokrovitelji najdemo tudi Mazdo, Renault, Dacio, Kio, Peugeot, Citroen, Toyoto, Fiat, Jeep, … in celo prestižni Aston Martin, ki je bil pokrovitelj drugega najmočnejšega münchenskega kluba TSV 1860.

O tem, kakšne so povezave med nogometom in avtomobili v Sloveniji, pa kdaj drugič. Zdaj bo vendarle v ospredju pozornosti svetovno nogometno prvenstvo – pa čeprav na njem ne bo slovenske reprezentance.

France Kmetič
Značke


Sorodne novice

  Komentarji

  Dodaj komentar:
  Dodaj

  Ostale novice

  Novice
  27.01.2016 (Ne)prepoznavanje
  27.01.2016 Slovenski avtomobilski trg 2015
  27.01.2016 Nov pravilnik o prometni signalizaciji in prometni opremi na javnih cestah
  27.01.2016 Izbor Slovenski avto leta 2016
  27.01.2016 Prometna varnost na slovenskih cestah v letu 2015
  27.01.2016 Sejem zabavne elektronike CES v Las Vegasu
  27.01.2016 Avtomobilski salon v Detroitu
  27.01.2016 Nova poslovna enota AMZS v Novi Gorici
  27.01.2016 Seja skupščine Avto-moto zveze Slovenije
  27.01.2016 Motorevija je vstopila v 60. leto izhajanja, njeni zametki pa segajo v leto 1925
  09.12.2015 (Ne)pravičnost?
  09.12.2015 Pogovor z evropsko komisarko za promet Violeto Bulc
  09.12.2015 TTIP sporazum in avtomobilski trg
  09.12.2015 Kako bi lahko preprečili marsikatero hudo prometno nesrečo?
  09.12.2015 Motorevija kot samostojna bralna aplikacija za tablice in pametne mobilnike
  09.12.2015 Podelitev priznanj najboljšim moto športnikom in karetistom v letu 2015
  05.11.2015 Izberite Slovenski avto leta 2016!
  05.11.2015 Kakšen je resničen izpust dušikovih oksidov dizelskih avtov?
  04.11.2015 Kdo koga ščiti?
  04.11.2015 Kaj v resnici prihaja iz izpušnih cevi avtomobilov?
  04.11.2015 Dan odprtih vrat AMZS na Vranskem
  04.11.2015 Matej Žagar je v letošnjem svetovnem prvenstvu v speedwayju osvojil šesto mesto
  02.10.2015 Epilog
  02.10.2015 Do zadnje kapljice?
  02.10.2015 Zmaga v Rusijo, ekipa AMZS deveta
  02.10.2015 Jubilej brez športne pike na i
  02.10.2015 Tim Gajser je letošnji svetovni prvak v motokrosu v razredu MX2
  01.10.2015 Izšla je oktobrska Motorevija!
  01.10.2015 AMZS test 35 zimskih pnevmatik
  26.08.2015 (Pre)obrat
  26.08.2015 Nove oblike mobilnosti
  26.08.2015 Slovenska električna rolka NGV
  26.08.2015 Le še tri leta za zamenjavo vozniških dovoljenj
  26.08.2015 Težave z izpustom trdnih delcev najsodobnejših bencinskih motorjev
  26.08.2015 Kje končajo pripomočki za prvo pomoč s pretečenim rokom trajanja?
  26.08.2015 Svetovno prvenstvo v speedwayju
  26.08.2015 V svetovnem prvenstvu v motokrosu v razredu MX2 po poškodbi Herlingsa
  26.08.2015 Izšla je septembrska Motorevija!
  26.08.2015 Otroci na poti v šolo in iz nje
  09.07.2015 Izzivi in zaveza
  09.07.2015 Fordov sistem za samodejno prilagajanje hitrostnim omejitvam
  09.07.2015 Seja skupščine Avto-moto zveze Slovenije
  09.07.2015 Mladi motokrosist Maks Mausser
  09.07.2015 Dirka evropskega prvenstva v motokrosu v Radizlu
  04.06.2015 Z elektroniko na poti do avtonomnosti
  04.06.2015 Zgrajena predor Markovec in hitra cesta Koper – Izola
  04.06.2015 Velika izbira avtokart, vodnikov in atlasov pri AMZS
  04.06.2015 Matej Žagar v svetovnem prvenstvu v speedwayju
  06.05.2015 Strategija
  06.05.2015 Akcija AMZS za večjo varnost kolesarjev in motoristov
  06.05.2015 Elektronski vdori v avtomobile
  06.05.2015 Zmagoslavje Mateja Žagarja na uvodni dirki letošnjega svetovnega prvenstva v speedwayju
  06.05.2015 Prva zmaga Tima Gajserja na dirki za svetovno prvenstvo v motokrosu v razredu MX2
  06.05.2015 Koliko v resnici tehtajo naši avtomobili?
  01.04.2015 Izmenjava
  01.04.2015 Umirjanje prometa
  01.04.2015 5. avtomobilski SPA v AMZS centru varne vožnje Vransko
  01.04.2015 Svetovno prvenstvo v motokrosu v razredu MX2
  01.04.2015 Svetovno prvenstvo v speedwayu
  01.04.2015 Stanje registriranih osebnih avtomobilov v Sloveniji konec leta 2014
  01.04.2015 Kdaj bolj realno merjenje porabe goriva?
  01.04.2015 (Ne)resnična poraba hibridnih avtov
  01.04.2015 Začetek prodaje električnih avtomobilov
  04.03.2015 (Ne)požrešnost
  04.03.2015 Uvedba sistema eCall šele leta 2018
  04.03.2015 Moto športniki pred novo tekmovalno sezono
  04.03.2015 Svetovno prvenstvo v motokrosu
  30.01.2015 BMW: krpanje varnostne luknje!
  28.01.2015 Zasuk
  28.01.2015 Slovenski avtomobilski trg v letu 2014
  28.01.2015 Prometna varnost na slovenskih cestah v lanskem letu
  28.01.2015 Starostniki v prometnih nesrečah
  28.01.2015 V izboru Slovenski avto leta 2015 je slavila škoda fabia
  28.01.2015 Sejem zabavne elektronike CES v Las Vegasu
  28.01.2015 Lucija Sajevec, nova direktorica delniške družbe AMZS
  28.01.2015 Seja skupščine Avto-moto zveze Slovenije
  28.01.2015 Jan Pancar, uspešen mladi motokrosist
  10.12.2014 Slepa ulica
  10.12.2014 Podatki v avtomobilih in njihova uporaba
  10.12.2014 Jon Boyd (General Motors)
  10.12.2014 Kako (ne)varne so slovenske ceste?
  10.12.2014 Podelitev priznanj najboljšim moto športnikom in kartistom v letu 2014
  10.12.2014 Matej Žagar, moto športnik Slovenije v letu 2014
  10.12.2014 Slovenski avto leta 2015
  05.11.2014 Izkušnje in preizkušnje
  05.11.2014 Eko nalepke na avtomobilih v prodajnih salonih
  05.11.2014 Svetovno prvenstvo v speedwayu
  05.11.2014 Električna mobilnost v Sloveniji
  05.11.2014 Uber: taksi nove dobe ali izmikanje pravilom?
  05.11.2014 Od septembra velja okoljevarstveni standard euro 6
  01.10.2014 Ironija usode
  01.10.2014 Zaščita pred avtocestnim hrupom
  01.10.2014 FIA evropsko tekmovanje mladih kolesarjev v Oslu na Norveškem
  01.10.2014 Skupna akcija AMZS in Rdečega križa Slovenije na MOS v Celju
  01.10.2014 Seja skupščine Avto-moto zveze Slovenije
  01.10.2014 Tim Gajser je v letošnjem svetovnem prvenstvu v motokrosu v razredu MX2 osvojil peto mesto
  28.08.2014 Ne le prve šolske dni!
  28.08.2014 Združevanje izpitnih centrov za opravljanje voziških izpitov
  28.08.2014 Mednarodni program ugodnosti za člane AMZS Show your Card!
  28.08.2014 Nova pravila vožnje v naravnem okolju
  28.08.2014 Klicni center AMZS in pomoč na cesti
  28.08.2014 Janez Remše
  09.07.2014 Vrednote
  09.07.2014 Gradnja avtoceste med Gruškovjem in Draženci
  09.07.2014 Gajser tik pod vrhom
  09.07.2014 Vzdrževanje slovenskih cest
  09.07.2014 Sodobni trivaljni motorji
  04.06.2014 Obveza in zaveza
  04.06.2014 Odprtje linije za izdelavo novega renaulta twinga v Revozu v Novem mestu
  04.06.2014 25 let katalizatorja
  04.06.2014 Nogomet in njegova povezava z avtomobili
  04.06.2014 Zmaga Mateja Žagarja na dirki za SP v speedwayu na Finskem
  06.05.2014 Kaznovanje za prometne prekrške v tujini
  06.05.2014 Sožitje avtomobilistov in kolesarjev
  06.05.2014 Kje končajo izrabljeni avtomobili?
  06.05.2014 Beleženje števila prevoženih kilometrov ob tehničnem pregledu
  06.05.2014 112 let merilnika hitrosti
  06.05.2014 Sejem Avto in vzdrževanje v Celju
  06.05.2014 Pogovor s podpredsednikom AMZS Jožetom Režonjo
  06.05.2014 Pogovor z Miranom Stanovnikom
  06.05.2014 Zamik na račun mrtvih
  02.04.2014 Elektrošok
  02.04.2014 Divjad na cesti
  02.04.2014 Mobilne aplikacije za slovenske avtomobiliste
  02.04.2014 Izkušnje udeležencev tečajev varne vožnje za motoriste v AMZS Centru varne vožnje Vransko
  02.04.2014 Letošnje svetovno prvenstvo v speedwayju
  02.04.2014 Avtomobilski SPA v AMZS Centru varne vožnje
  02.04.2014 Pogovor z doc. dr. Petrom Liparjem, predstojnikom Prometnotehniškega inštituta FGG Ljubljana
  02.04.2014 Predpisi o vleki prikolic
  05.03.2014 eCall – samodejni klic na pomoč ob prometni nesreči na voljo tudi v Sloveniji
  05.03.2014 Avtomobilska črna skrinjica – bo postala del naših avtomobilov?
  05.03.2014 Svetovno prvenstvo v motokrosu
  05.03.2014 Pogovor z Janezom Prosenikom
  05.03.2014 Stanje registriranih osebnih avtomobilov v Sloveniji konec leta 2013
  05.03.2014 Prestavitev
  03.02.2014 Davki za varnost?
  03.02.2014 Slovenski avtomobilski trg v letu 2013
  03.02.2014 Nepravinosti pri izobraževanju voznikov
  03.02.2014 AMZS kasko promet samo za člane AMZS
  03.02.2014 Priprave na začetek nove tekmovalne sezone
  03.02.2014 Izbor Slovenski avto leta 2014 - zmagala je škoda octavia
  11.12.2013 Avtomobilske novosti v prihajajočem letu
  11.12.2013 Za predsednika AMZS izvoljen Anton Breznik
  11.12.2013 Pogovor z novim predsednikom AMZS Antonom Breznikom
  11.12.2013 Podelitev priznanj najboljšim slovenskim moto športnikom in kartistom
  11.12.2013 Preusmerjanje pozornosti
  08.11.2013 Slovenski avto leta 2014
  07.11.2013 Komu sveti?
  07.11.2013 Kakšno gorivo (lahko) točimo v naše avtomobile?
  07.11.2013 Pogovor z Davidom Juričem, generalnim direktorjem družbe Summit motors Ljubljana
  07.11.2013 Matej Žagar o letošnji tekmovalni sezoni
  07.11.2013 Vinjete za vožnjo po slovenskih avtocestah v letu 2014
  07.11.2013 Skupščina Avto-moto zveze Slovenije
  03.10.2013 Vožnja v naravnem okolju
  03.10.2013 Mladi kolesarji AMZS so se izkazali!
  03.10.2013 Svetovni prvak!
  03.10.2013 Dirka za svetovno prvenstvo v speedwayju v Krškem
  02.10.2013 Avtogol
  30.08.2013 Seja skupščine Avto-moto zveze Slovenije
  30.08.2013 Evropsko prvenstvo v minimotu na Vranskem
  29.08.2013 (Iz)govori
  29.08.2013 Obeta se podražitev vinjet za uporabo slovenskih avtocest
  29.08.2013 Spremembe zakona o pravilih cestnega prometa
  29.08.2013 Električni avtomobili
  06.07.2013 Nevaren dotik
  06.07.2013 Pomemben mejnik
  06.07.2013 Zemeljski plin kot pogonsko gorivo
  06.07.2013 Najboljši kolesarji AMD Moste
  06.07.2013 Gerčar ponovil lanski uspeh
  05.07.2013 Delitev in souporaba avtomobila – se rešitev lahko uveljavi tudi pri nas?
  05.07.2013 Pomoč iz zraka
  30.05.2013 Zavajanje z uradnimi podatki o porabi goriva
  29.05.2013 Počivališča ob slovenskih avtocestah
  29.05.2013 Na plakatirani strani Alp!
  29.05.2013 Obnova avtocest v letu 2013
  29.05.2013 Pešci so najšibkejši
  29.05.2013 Žagar med najboljšimi
  29.05.2013 Uvodnik, Motorevija junij 2013
  26.04.2013 Manj žrtev, več prometa, nevarni odseki
  25.04.2013 Luknje – na cestah in v blagajnah!
  25.04.2013 Kratkovidnost
  28.03.2013 Uvodnik, Motorevija april 2013
  28.03.2013 Potepanje po Tuniziji
  28.03.2013 Od voznika do komentatorja
  28.03.2013 Nevarna jeza
  28.03.2013 Ne le pripravljenost, tudi znanje!
  28.03.2013 Samodejni klic na pomoč
  28.03.2013 AMZS Potovanja - nova ugodnost za člane AMZS
  28.03.2013 Novo in ekskluzivno za člane AMZS - AMZS zavarovanje
  28.03.2013 Pred začetkom motoristične sezone
  28.03.2013 Zakaj oči lezejo skupaj?
  28.03.2013 Avtomobilski SPA v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem
  28.03.2013 Kako vozijo v Skandinaviji
  28.03.2013 Žagar začel s petimi točkami
  27.02.2013 S katerimi in kakšnimi avtio se vozimo v Sloveniji?
  27.02.2013 Priprave najboljših slovenskih motošportnikov na novo tekmovalno sezono
  25.01.2013 Prometna varnost na slovenskih cestah v letu 2012
  25.01.2013 Izbor Slovenski avto leta 2013
  25.01.2013 Pogovor z Matejem Žagarjem, december 2012
  25.01.2013 Skupščina Avto-moto zveze Slovenije, 12.12.2012
  25.01.2013 Novost pri članstvu AMZS v letu 2013
  25.01.2013 Vinko Zajec, dobitnik priznanja Državnega sveta RS za prostovoljno delo
  22.01.2013 Najmanjša prodaja v tem stoletju!
  12.12.2012 Avto, ki vozi sam, postaja realnost
  12.12.2012 Odkrivajmo in izkusimo Slovenijo
  12.12.2012 Podelitev priznanj najboljšim moto športnikom in kartistom v letu 2012
  12.12.2012 Klemen Gerčar, motošportnik leta
  12.12.2012 Uvodnik, december 2012
  12.12.2012 Kazni za prometne prekrške storjene v tujini: kdo in kako jih lahko izterja?
  07.11.2012 Dr. Danijel Starman, predsednik Avto-moto zveze Slovenije: pogovor
  07.11.2012 AMZS na 12. festivalu za tretje življenjsko obdobje
  07.11.2012 Uvodnik, november 2012
  07.11.2012 Dan odprtih vrat AMZS na Vranskem 2012
  07.11.2012 Uspešni slovenski motokrosisti
  06.10.2012 Uvodnik, oktober 2012
  06.10.2012 Tekmovanje iz tehničnega reševanja ob prometni nesreči
  05.10.2012 FIA evropsko prometno-izobraževalno tekmovanje
  05.10.2012 Tim Gajser mladinski svetovni prvak v motokrosu v razredu 125
  29.08.2012 Ali zaupate svojim očem?
  29.08.2012 Milejše kazni!
  06.05.2012 Motorevija tudi za iPad!
  25.04.2012 Kje je meja? Rekordno visoke cene goriv
  05.04.2012 Kilometri - prevoženi ali prirejeni?
  04.04.2012 VW lego avto

  Pomoč na cesti

  1987 ali ++386 1 5305 353
  24 ur na dan, vse dni v letu
  Cena klica na številko 1987 je odvisna od operaterja.
  Za več informacij kliknite tu.

  Informacijski center

  brezplačna št.: 080 28 20
  stac. tel.: +386 1 5305 300