AMZS MOTOREVIJA, Dunajska 128, SI-1000 Ljubljana | AMZS

Matej Žagar, moto športnik Slovenije v letu 2014

Matej Žagar, moto športnik Slovenije v letu 2014

Najboljša sezona!


Za Matejem Žagarjem je zelo uspešna tekmovalna sezona, za katero je bil nagrajen tudi z razglasitvijo za najboljšega slovenskega moto športnika v letošnjem letu. Z najboljšim slovenskim speedwayistom smo se pogovarjali o pravkar minuli sezoni, pa tudi o njegovih načrtih.

V letošnjem svetovnem prvenstvu ste uresničili vse zastavljene cije: s petim mestom v skupnem seštevku ste dosegli najboljšo uvrstitev doslej, zmagali ste na eni izmed dirk svetovnega prvenstva. A v svetovnem prvenstvu ste imeli povsem dosegljivo tudi uvrstitev med najboljše tri? Ste zadovoljni z doseženim ali je vendarle tudi nekaj grenkega priokusa, ker je bilo dosegljivo še več?

Uresničil sem vse zastavljene cilje. Res sem bil blizu, da bi naredil še kakšen presežek, da bi dobil kolajno v svetovnem prvenstvu, ampak zaenkrat kaže, da še nisem dovolj zrel za takšen dosežek. Za kaj takšnega ni dovolj, da sem dober le jaz, temveč morajo biti urejene tudi druge stvari. Jaz sem sicer bil sposoben tudi za takšen dosežek, ne pa tudi v mojem moštvu, kjer so še možnosti za izboljšave. Za še boljšo uvrstitev bi potreboval še več konstantnosti pri doseganju dobrih rezultatov, da se mi torej ne bi zgodile “slabe” dirke. Če ne bi bilo teh, bi bil lahko svetovni prvak, saj sem imel štiri slabe dirke. Če bi na teh dirkah namesto šest točk dobil večji izkupiček, bi se lahko vse skupaj zavrtelo drugače. A to je vendarle samo teorija, dejstvo je, da so takšne ali drugačne težave imeli vsi dirkači, prav tako tudi jaz. Sezona je dolga, od aprila do sredine oktobra, tako da je težko vzdrževati vrhunsko formo skozi celo sezono. A seveda ne gre samo za dirke za svetovno prvenstvo, tu so še številne druge dirke, ki so tudi pomembne. Letos sem nastopil na 86 dirkah, kar priča o pogostosti nastopanja.

No tega ste že vajeni, tudi lani ste imeli točno toliko dirk.

Ja, res je. Res pa je tudi, da me je takšno pogosto nastopanje tudi precej utrudilo.

A vendarle: v svetovnem prvenstvu ste osvojili 114 točk, za tretje mesto bi potrebovali 121 točk. V zadnji dirki ste imeli povsem realne možnosti za tretje mesto, a se vam ni izšlo.

Mogoče bi za zadnjo dirko rabil kakšno drugo stezo, v Torunu imam vedno težave. A sedaj nima smisla objokovati izpuščene priložnosti. Zaslužil sem si peto mesto, ki sem ga izredno vesel in sem nanj tudi ponosen, kajti to je zelo težko doseči. Biti peti na svetu ni enostavno, te dirke je treba odpeljati, točke je treba osvojiti. Vem, koliko nočnih mor sem imel zaradi težav z motorji, z drugimi stvarmi, ob vsem tem pa moraš imeti še srečo, da celo sezono odpelješ brez poškodb. Veliko dejavnikov vpliva na končni dosežek. Tako visoko nisem bil še nikoli.

V Tampereju ste končno zmagali na dirki svetovnega prvenstva. Nekako smo vsi pričakovali, da bo prva zmaga prelomnica, da vas bo to razbremenilo in da prva zmaga ne bo osamljena. A zaenkrat je ostala edina?

Ja, ko sem zmagal v Tampereju, se mi je odvalila skala od srca. A zmago sem sprejel povsem drugače, kot bi morda pričakovali. Ni bilo neke evforije, norije. Vsi v moštvu smo bili veseli, veliko let sem bil zrel za to zmago, a nisem mogel do nje. Na Finskem sem se počutil hitrega, v finalu sem neprestano pritiskal na svetovnega prvaka Woffindna in tudi zato je morda malce popustil v koncentraciji, naredil napako in sem ga prehitel v zadnjem krogu. Zmaga je bila v lepem slogu in to mi je še v posebno zadovoljstvo.

Ampak po prvi zmagi smo vsi pričakovali, da se vam bo odprlo?

Zmagovati na dirkah svetovnega prvenstva ni enostavno. Za takšen uspeh potrebuješ vse: voznika, moštvo, motorje. Tudi po zmagi sem še dosegel dobre uvrstitve: bil sem tretji, pa drugi. A vmes so bili tudi padci. Finalna vožnja dirke za svetovno prvenstvo je dirka na nož, mesarsko klanje, kjer odločajo malenkosti.

Ko že omenjate mesarsko klanje: letos ste imeli bližnje srečanje z Nickijem Pedersenom, ki vas je podrl na dirki v Mallili. To vas je tako razburilo, da sta se spoprijela tudi s pestmi. V kakšnih odnosih sta sedaj z Nickijem Pedersenom?

V mejah normale. Najboljša prijatelja nisva, tudi prav veliko ne govoriva. Ampak vsi smo poklicni vozniki, športniki. Nicki Pedersen je bil že prej zelo umazan voznik. Na dirkah svetovnega prvenstva imamo vsi visoke cilje in vsi moramo biti profesionalni s svojim obnašanjem in ravnanjem. Nekaj je borbena vožnja, povsem nekaj drugega je vožnja z namero, da podreš tekmeca. Taka je bila tista njegova vožnja, živci so mi popustili, čeprav sem v podzavesti vedel, da ne smem iti prek meja, da bi z nekom fizično obračunaval. Strgal sem mu očala, mu tudi povedal nekaj krepkih, on je reagiral, kot pač je. S tem se je končalo. Bil sem kaznovan, a to je bilo pričakovano.

A včasih je treba pokazati tudi mišice, da tekmeci spoznajo, da pač ne morejo delati s tabo kot se jim zljubi, mar ne?

Ja, nedvomno. Podprli so me tudi drugi dirkači, ki so sestavili peticijo proti Pedersenovemu ravnanju in me podprli. Prireditelj prvenstva je pred naslednjo dirko sprejel spremenjena pravila, ki določajo, da je lahko kazen za namerno vožnjo v tekmeca lahko prepoved nastopa na naslednji dirki za SP in odvzem od 5 do 10 točk. Izkazalo se je, da sem imel prav, ker so vsi stopili za mano. Moja reakcija je bila utemeljena.

Značilnost letošnjega svetovnega prvenstva so bili zelo dobri nastopi dirkačev s povabilom na dirko. Kar nekaj se jih je uvrstilo med osem najboljših, nekateri celo v finale. V čem je skrivnost njihovega uspeha – so res tako dobri in zgolj ne dobijo priložnosti na drugih dirkah?

Vozniki s povabilom na dirki nastopajo povsem neobremenjeni, ob tem pa poznajo stezo, ker so iz tistega okolja. Če kot voznik s povabilom odpelješ dobro, je to presenečenje, če odpelješ slabo, je pričakovano. A povsem drugače je dirkati na eni dirki kot pa celo sezono. Tudi jaz sem v preteklosti nastopal s povabilom in vem, kako je bilo. Bilo je že kar nekaj primerov, ko je nekdo s povabilom zablestel na eni dirki, naslednje leto, ko je bil med stalnimi vozniki, pa ni naredil nič. Ko si stalni voznik, imaš odgovornost do sebe, do sponzorjev, do moštva, do javnosti. Če imaš slabo sezono, ni prijetno, vpliva tudi na naslednjo sezono, če imaš slabo dirko s povabilom, ni nobenih posledic. Je pa res, da so nam letos vozniki s povabilom pobrali zelo veliko točk in da je to vplivalo tudi na končni vrstni red v svetovnem prvenstvu. Kako težek je preskok med povabljencem in stalnim voznikom, je letos pokazal Nemec Martin Smolinski. Lani je bil kot povabljenec odličen, tudi letos je kot stalni voznik odlično začel sezono z zmago, na drugi dirki se je uvrstitil v polfinale, potem pa ni naredil praktično ničesar več. Dobre rezultate je treba dosegati celo sezono, potem te tudi tekmeci jemljejo drugače.

Kaj vam še manjka za naslednji korak povsem proti vrhu: zgolj denar ali še kaj drugega?

Brez denarja ni moto športa, to je jasno. A nekaj moram spremeniti tudi v organizaciji mojega moštva. Imam mehanike, imam pripravljalca motorjev, veliko mi pomaga oče, družina. Sestra mi pomaga pri logistiki, pri urejanju papirjev. A ko je treba sprejeti odločitev, jo moram sprejeti jaz: moram se odločiti, kje bom nastopil, kaj bom kupil. Manjka mi človek, ki bi prevzel nekatere odločitve, še zlasti glede priprave in vzdrževanja motorjev, raznih nastavitev. Takšen človek mora biti strokovnjak, mora poznati zadeve, najbolje je, če se je sam ukvarjal s speedwayem na vrhunski ravni. Drugi vrhunski dirkači imajo takšne sodelavce v svojem moštvu. Vsi imamo dobre motorje, razlike med njimi niso velike, a vendarle so. Če najdem pravega človeka, sem prepričan, da lahko naredim korak naprej, to pa pomeni, da bom na zmagovalnem odru v svetovnem prvenstvu in s tem v boju za naslov svetovnega prvaka. Imam že nekaj napeljanih stikov, a vse je povezano s stroški. Ne smem pa se zainvestirati.

Govorite o denarju, a biti peti voznik na svetu bi vendarle moralo pomeniti tudi finančno uspešnost?

Glede denarja ni skrivnosti. Zmaga na dirki za svetovno prvenstvo je vredna 11.000 dolarjev. Ob upoštevanju vseh stroškov to ni velika nagrada. Svetovno prvenstvo denarno ni v ospredju. Če ne bi dirkal po tujih ligah, finančno ne bi preživel. Najpomembnejši so dovolj močni pokrovitelji iz tujine. Imam tudi podporo tudi iz Slovenije, a brez podpore iz tujine ne bi šlo.

A letos niste bili uspešni samo na dirkah svetovnega prvenstva. Z moštvom Stal Gorzow ste osvojili naslov poljskega prvaka.

Prvič v karieri sem s svojim moštvom postal prvak poljske lige. Vesel sem, da je bilo s Stalom iz Gorzowa, ker se že dolgo poznamo. Tam pa je bila evforija ob zmagi. Tudi prihodnje leto bom tekmoval zanje.

S švedskim moštvom Piraterna ste zmagali v svetovni speedway ligi. Kakšno tekmovanje je to?

V njem se pomerijo zmagovalna moštva (iz prejšnje sezone) najmočnejših treh lig na svetu: poljske, angleške in švedske. Za zmago sem dobil zlato kolajno FIM, še bolj pa sem ponosen, da sem kot posameznik dosegel največ točk med vsemi nastopajočimi.

Med sezono je bilo veliko govora o tem, katere proge vam ustrezajo. Se je res tako težko prilagoditi – vse proge so pač ovalne?

Stvari gredo na bolje. Uganka ostaja le še Torun. Nekatere stvari mi res ne ustrezajo, a se skušam prilagoditi. A na dirkah svetovnega prvenstva odločajo podrobnosti. Odpelješ malce slabše, pa zbereš šest točk in ostaneš brez polfinala. Na manj pomembnih dirkah kljub kakšni pomanjkljivosti še vedno lahko posežeš visoko, tekmeci niso tako močni. A vedeti je treba, da se tudi speedway hitro razvija in odločajo malenkosti. Vsi imamo dobre motorje, razlike so minimalne, zato so toliko bolj pomembne druge podrobnosti. Največkrat odloča štart, tam je pomemben vsak centimeter.

Odpeljali ste 53 dirk za svetovno prvenstvo, 296 posamičnih voženj, v 64 vožnjah ste zmagali. Nastopili ste v finalih desetih dirk za svetovno prvenstvo, enkrat ste zmagali. Ste že izkušen voznik?

Postajam, nisem še. Če bi drugo leto izboljšal rezultat, kar je moja želja, potem bom lahko rekel, da sem izkušen. Razjezijo me nihanja, neuspehi, slabo prenašam poraze. Stremim, da bi jih bilo čim manj. Nekaj let sem se enako pripravljal na sezono, letos bom način priprave na sezono spremenil. Brez sprememb ni napredka. Moraš nekaj narediti, izboljšati.

Omenili ste 86 dirk. Kako izgleda vaše življenje v tekmovalni sezoni? Kje ste doma, kje živite?

Moja družina je mednarodna, moja partnerka, s katero imava sina, je s Poljske. Tam sva se spoznala, a sedaj živiva v Ljubljani – celo zimo smo tukaj. Ko pa se začne tekmovalna sezona, torej od marca od oktobra, pa imam stalno s seboj majhen kovček z najnujnešjimi oblačili in toaletnimi potrebščinami, saj sem stalno na poti. Motorje imam v Angliji, v Sloveniji in na Poljskem. Osrednja baza je na Poljskem za poljsko ligo, švedsko ligo in svetovno prvenstvo. Moja partnerka in sin tudi poleti živita v Ljubljani, le ko so počitnice ali ko je kakšna priložnost, tudi ona pride na Poljsko. Letos sem bil poleti prost vsega tri dni – v času ekipnega svetovnega prvenstva in smo šli na na morje do moje sestre. Smo si pa po sezoni privoščili 15 dni počitka v toplih krajih.

Imate že izdelan koledar nastopov v prihodnji sezoni?

Ne še. Vsekakor bi rad zmanjšal število dirk, na katerih bom nastopil in se bolj osredotočil na dirke svetovnega prvenstva. Razmišljal sem, da bi se odpovedal nastopom v angleški ligi, a sedaj so zmanjšali število dirk, kar je vsekakor pomembno pri moji odločitvi. Zanesljivo ostajam v poljski ligi, kako bo z nastopi na Švedskem, še ni povsem jasno.

Kaj pa cilji na dirkah svetovnega prvenstva – boj za vrh?

Izboljšati letošnjo uvrstitev. Upam, da bodo spremembe v pripravah na sezono prinesle želen rezultat, prav tako tudi sodelovanje z novim pripravljalcem motorjev. S sedanjim, nemškim pripravljalcem bom nehal sodelovati, saj moje odnose temeljim na poštenosti in iskrenosti. Ker je bilo s sedanjim pripravljalcem motorjev nekaj zapletov, sem se odločil, da poiščem novega.

Mehaniki ostajajo isti?

Z njimi se razumem, poznajo moj ritual pred dirko, z njimi sem že dogovorjen.

Drugič ste prejeli naslov moto športnik Slovenije. V Timu Gajserju ste imeli hudega tekmeca. Ste se razveselili zmage?

Vsakemu fantu v Sloveniji iskreno privoščim dobre rezultate, ker vem, da nikomur ni lahko. Poznam svojo zgodbo in si predstavljam, kako je drugim. A vendarle sem jaz vozil člansko svetovno prvenstvo, zmagal sem v tekmovanju GP challenge, trinajstič zapored sem postal državni prvak. Kakršnakoli interna vojna, kdo je boljši, bi bila povsem nepotrebna. Vem, da so dosežki na dirkah v mojih rokah, odločitev o nagradah pa ni v mojih rokah. Seveda pa z veseljem vzamem priznanja, ki jih dobim. Naziv moto športnik Slovenije je dodatna potrditev mojih dosežkov.

Vas veseli, da boste 12. septembra prihodnje leto spet dirkali na dirki svetovnega prventva v Krškem?

Seveda. Nastop pred domačimi gledalci je vedno nekaj posebnega. Verjamem, da so se tudi v Krškem lažje odločili za organizacijo dirke, ker so vedeli, da imam zagotovljen nastop in da dobro dirkam. Prepričan sem, da bo štadion Matije Gubca poln, kajti tudi na dirkah državnega prvenstva opažam, da vendarle speedway spremlja več gledalcev kot doslej.

V tujini menjate klube, doma ostajate zvest AMTK Ljubljana?

Seveda. Dobro se razumemo, zato ni razloga, da bi razmišljal o drugem klubu.

France Kmetič
Značke

šport, speedway

Komentarji

Dodaj komentar:
Dodaj

Ostale novice

Novice
27.01.2016 (Ne)prepoznavanje
27.01.2016 Slovenski avtomobilski trg 2015
27.01.2016 Nov pravilnik o prometni signalizaciji in prometni opremi na javnih cestah
27.01.2016 Izbor Slovenski avto leta 2016
27.01.2016 Prometna varnost na slovenskih cestah v letu 2015
27.01.2016 Sejem zabavne elektronike CES v Las Vegasu
27.01.2016 Avtomobilski salon v Detroitu
27.01.2016 Nova poslovna enota AMZS v Novi Gorici
27.01.2016 Seja skupščine Avto-moto zveze Slovenije
27.01.2016 Motorevija je vstopila v 60. leto izhajanja, njeni zametki pa segajo v leto 1925
09.12.2015 (Ne)pravičnost?
09.12.2015 Pogovor z evropsko komisarko za promet Violeto Bulc
09.12.2015 TTIP sporazum in avtomobilski trg
09.12.2015 Kako bi lahko preprečili marsikatero hudo prometno nesrečo?
09.12.2015 Motorevija kot samostojna bralna aplikacija za tablice in pametne mobilnike
09.12.2015 Podelitev priznanj najboljšim moto športnikom in karetistom v letu 2015
05.11.2015 Izberite Slovenski avto leta 2016!
05.11.2015 Kakšen je resničen izpust dušikovih oksidov dizelskih avtov?
04.11.2015 Kdo koga ščiti?
04.11.2015 Kaj v resnici prihaja iz izpušnih cevi avtomobilov?
04.11.2015 Dan odprtih vrat AMZS na Vranskem
04.11.2015 Matej Žagar je v letošnjem svetovnem prvenstvu v speedwayju osvojil šesto mesto
02.10.2015 Epilog
02.10.2015 Do zadnje kapljice?
02.10.2015 Zmaga v Rusijo, ekipa AMZS deveta
02.10.2015 Jubilej brez športne pike na i
02.10.2015 Tim Gajser je letošnji svetovni prvak v motokrosu v razredu MX2
01.10.2015 Izšla je oktobrska Motorevija!
01.10.2015 AMZS test 35 zimskih pnevmatik
26.08.2015 (Pre)obrat
26.08.2015 Nove oblike mobilnosti
26.08.2015 Slovenska električna rolka NGV
26.08.2015 Le še tri leta za zamenjavo vozniških dovoljenj
26.08.2015 Težave z izpustom trdnih delcev najsodobnejših bencinskih motorjev
26.08.2015 Kje končajo pripomočki za prvo pomoč s pretečenim rokom trajanja?
26.08.2015 Svetovno prvenstvo v speedwayju
26.08.2015 V svetovnem prvenstvu v motokrosu v razredu MX2 po poškodbi Herlingsa
26.08.2015 Izšla je septembrska Motorevija!
26.08.2015 Otroci na poti v šolo in iz nje
09.07.2015 Izzivi in zaveza
09.07.2015 Fordov sistem za samodejno prilagajanje hitrostnim omejitvam
09.07.2015 Seja skupščine Avto-moto zveze Slovenije
09.07.2015 Mladi motokrosist Maks Mausser
09.07.2015 Dirka evropskega prvenstva v motokrosu v Radizlu
04.06.2015 Z elektroniko na poti do avtonomnosti
04.06.2015 Zgrajena predor Markovec in hitra cesta Koper – Izola
04.06.2015 Velika izbira avtokart, vodnikov in atlasov pri AMZS
04.06.2015 Matej Žagar v svetovnem prvenstvu v speedwayju
06.05.2015 Strategija
06.05.2015 Akcija AMZS za večjo varnost kolesarjev in motoristov
06.05.2015 Elektronski vdori v avtomobile
06.05.2015 Zmagoslavje Mateja Žagarja na uvodni dirki letošnjega svetovnega prvenstva v speedwayju
06.05.2015 Prva zmaga Tima Gajserja na dirki za svetovno prvenstvo v motokrosu v razredu MX2
06.05.2015 Koliko v resnici tehtajo naši avtomobili?
01.04.2015 Izmenjava
01.04.2015 Umirjanje prometa
01.04.2015 5. avtomobilski SPA v AMZS centru varne vožnje Vransko
01.04.2015 Svetovno prvenstvo v motokrosu v razredu MX2
01.04.2015 Svetovno prvenstvo v speedwayu
01.04.2015 Stanje registriranih osebnih avtomobilov v Sloveniji konec leta 2014
01.04.2015 Kdaj bolj realno merjenje porabe goriva?
01.04.2015 (Ne)resnična poraba hibridnih avtov
01.04.2015 Začetek prodaje električnih avtomobilov
04.03.2015 (Ne)požrešnost
04.03.2015 Uvedba sistema eCall šele leta 2018
04.03.2015 Moto športniki pred novo tekmovalno sezono
04.03.2015 Svetovno prvenstvo v motokrosu
30.01.2015 BMW: krpanje varnostne luknje!
28.01.2015 Zasuk
28.01.2015 Slovenski avtomobilski trg v letu 2014
28.01.2015 Prometna varnost na slovenskih cestah v lanskem letu
28.01.2015 Starostniki v prometnih nesrečah
28.01.2015 V izboru Slovenski avto leta 2015 je slavila škoda fabia
28.01.2015 Sejem zabavne elektronike CES v Las Vegasu
28.01.2015 Lucija Sajevec, nova direktorica delniške družbe AMZS
28.01.2015 Seja skupščine Avto-moto zveze Slovenije
28.01.2015 Jan Pancar, uspešen mladi motokrosist
10.12.2014 Slepa ulica
10.12.2014 Podatki v avtomobilih in njihova uporaba
10.12.2014 Jon Boyd (General Motors)
10.12.2014 Kako (ne)varne so slovenske ceste?
10.12.2014 Podelitev priznanj najboljšim moto športnikom in kartistom v letu 2014
10.12.2014 Matej Žagar, moto športnik Slovenije v letu 2014
10.12.2014 Slovenski avto leta 2015
05.11.2014 Izkušnje in preizkušnje
05.11.2014 Eko nalepke na avtomobilih v prodajnih salonih
05.11.2014 Svetovno prvenstvo v speedwayu
05.11.2014 Električna mobilnost v Sloveniji
05.11.2014 Uber: taksi nove dobe ali izmikanje pravilom?
05.11.2014 Od septembra velja okoljevarstveni standard euro 6
01.10.2014 Ironija usode
01.10.2014 Zaščita pred avtocestnim hrupom
01.10.2014 FIA evropsko tekmovanje mladih kolesarjev v Oslu na Norveškem
01.10.2014 Skupna akcija AMZS in Rdečega križa Slovenije na MOS v Celju
01.10.2014 Seja skupščine Avto-moto zveze Slovenije
01.10.2014 Tim Gajser je v letošnjem svetovnem prvenstvu v motokrosu v razredu MX2 osvojil peto mesto
28.08.2014 Ne le prve šolske dni!
28.08.2014 Združevanje izpitnih centrov za opravljanje voziških izpitov
28.08.2014 Mednarodni program ugodnosti za člane AMZS Show your Card!
28.08.2014 Nova pravila vožnje v naravnem okolju
28.08.2014 Klicni center AMZS in pomoč na cesti
28.08.2014 Janez Remše
09.07.2014 Vrednote
09.07.2014 Gradnja avtoceste med Gruškovjem in Draženci
09.07.2014 Gajser tik pod vrhom
09.07.2014 Vzdrževanje slovenskih cest
09.07.2014 Sodobni trivaljni motorji
04.06.2014 Obveza in zaveza
04.06.2014 Odprtje linije za izdelavo novega renaulta twinga v Revozu v Novem mestu
04.06.2014 25 let katalizatorja
04.06.2014 Nogomet in njegova povezava z avtomobili
04.06.2014 Zmaga Mateja Žagarja na dirki za SP v speedwayu na Finskem
06.05.2014 Kaznovanje za prometne prekrške v tujini
06.05.2014 Sožitje avtomobilistov in kolesarjev
06.05.2014 Kje končajo izrabljeni avtomobili?
06.05.2014 Beleženje števila prevoženih kilometrov ob tehničnem pregledu
06.05.2014 112 let merilnika hitrosti
06.05.2014 Sejem Avto in vzdrževanje v Celju
06.05.2014 Pogovor s podpredsednikom AMZS Jožetom Režonjo
06.05.2014 Pogovor z Miranom Stanovnikom
06.05.2014 Zamik na račun mrtvih
02.04.2014 Elektrošok
02.04.2014 Divjad na cesti
02.04.2014 Mobilne aplikacije za slovenske avtomobiliste
02.04.2014 Izkušnje udeležencev tečajev varne vožnje za motoriste v AMZS Centru varne vožnje Vransko
02.04.2014 Letošnje svetovno prvenstvo v speedwayju
02.04.2014 Avtomobilski SPA v AMZS Centru varne vožnje
02.04.2014 Pogovor z doc. dr. Petrom Liparjem, predstojnikom Prometnotehniškega inštituta FGG Ljubljana
02.04.2014 Predpisi o vleki prikolic
05.03.2014 eCall – samodejni klic na pomoč ob prometni nesreči na voljo tudi v Sloveniji
05.03.2014 Avtomobilska črna skrinjica – bo postala del naših avtomobilov?
05.03.2014 Svetovno prvenstvo v motokrosu
05.03.2014 Pogovor z Janezom Prosenikom
05.03.2014 Stanje registriranih osebnih avtomobilov v Sloveniji konec leta 2013
05.03.2014 Prestavitev
03.02.2014 Davki za varnost?
03.02.2014 Slovenski avtomobilski trg v letu 2013
03.02.2014 Nepravinosti pri izobraževanju voznikov
03.02.2014 AMZS kasko promet samo za člane AMZS
03.02.2014 Priprave na začetek nove tekmovalne sezone
03.02.2014 Izbor Slovenski avto leta 2014 - zmagala je škoda octavia
11.12.2013 Avtomobilske novosti v prihajajočem letu
11.12.2013 Za predsednika AMZS izvoljen Anton Breznik
11.12.2013 Pogovor z novim predsednikom AMZS Antonom Breznikom
11.12.2013 Podelitev priznanj najboljšim slovenskim moto športnikom in kartistom
11.12.2013 Preusmerjanje pozornosti
08.11.2013 Slovenski avto leta 2014
07.11.2013 Komu sveti?
07.11.2013 Kakšno gorivo (lahko) točimo v naše avtomobile?
07.11.2013 Pogovor z Davidom Juričem, generalnim direktorjem družbe Summit motors Ljubljana
07.11.2013 Matej Žagar o letošnji tekmovalni sezoni
07.11.2013 Vinjete za vožnjo po slovenskih avtocestah v letu 2014
07.11.2013 Skupščina Avto-moto zveze Slovenije
03.10.2013 Vožnja v naravnem okolju
03.10.2013 Mladi kolesarji AMZS so se izkazali!
03.10.2013 Svetovni prvak!
03.10.2013 Dirka za svetovno prvenstvo v speedwayju v Krškem
02.10.2013 Avtogol
30.08.2013 Seja skupščine Avto-moto zveze Slovenije
30.08.2013 Evropsko prvenstvo v minimotu na Vranskem
29.08.2013 (Iz)govori
29.08.2013 Obeta se podražitev vinjet za uporabo slovenskih avtocest
29.08.2013 Spremembe zakona o pravilih cestnega prometa
29.08.2013 Električni avtomobili
06.07.2013 Nevaren dotik
06.07.2013 Pomemben mejnik
06.07.2013 Zemeljski plin kot pogonsko gorivo
06.07.2013 Najboljši kolesarji AMD Moste
06.07.2013 Gerčar ponovil lanski uspeh
05.07.2013 Delitev in souporaba avtomobila – se rešitev lahko uveljavi tudi pri nas?
05.07.2013 Pomoč iz zraka
30.05.2013 Zavajanje z uradnimi podatki o porabi goriva
29.05.2013 Počivališča ob slovenskih avtocestah
29.05.2013 Na plakatirani strani Alp!
29.05.2013 Obnova avtocest v letu 2013
29.05.2013 Pešci so najšibkejši
29.05.2013 Žagar med najboljšimi
29.05.2013 Uvodnik, Motorevija junij 2013
26.04.2013 Manj žrtev, več prometa, nevarni odseki
25.04.2013 Luknje – na cestah in v blagajnah!
25.04.2013 Kratkovidnost
28.03.2013 Uvodnik, Motorevija april 2013
28.03.2013 Potepanje po Tuniziji
28.03.2013 Od voznika do komentatorja
28.03.2013 Nevarna jeza
28.03.2013 Ne le pripravljenost, tudi znanje!
28.03.2013 Samodejni klic na pomoč
28.03.2013 AMZS Potovanja - nova ugodnost za člane AMZS
28.03.2013 Novo in ekskluzivno za člane AMZS - AMZS zavarovanje
28.03.2013 Pred začetkom motoristične sezone
28.03.2013 Zakaj oči lezejo skupaj?
28.03.2013 Avtomobilski SPA v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem
28.03.2013 Kako vozijo v Skandinaviji
28.03.2013 Žagar začel s petimi točkami
27.02.2013 S katerimi in kakšnimi avtio se vozimo v Sloveniji?
27.02.2013 Priprave najboljših slovenskih motošportnikov na novo tekmovalno sezono
25.01.2013 Prometna varnost na slovenskih cestah v letu 2012
25.01.2013 Izbor Slovenski avto leta 2013
25.01.2013 Pogovor z Matejem Žagarjem, december 2012
25.01.2013 Skupščina Avto-moto zveze Slovenije, 12.12.2012
25.01.2013 Novost pri članstvu AMZS v letu 2013
25.01.2013 Vinko Zajec, dobitnik priznanja Državnega sveta RS za prostovoljno delo
22.01.2013 Najmanjša prodaja v tem stoletju!
12.12.2012 Avto, ki vozi sam, postaja realnost
12.12.2012 Odkrivajmo in izkusimo Slovenijo
12.12.2012 Podelitev priznanj najboljšim moto športnikom in kartistom v letu 2012
12.12.2012 Klemen Gerčar, motošportnik leta
12.12.2012 Uvodnik, december 2012
12.12.2012 Kazni za prometne prekrške storjene v tujini: kdo in kako jih lahko izterja?
07.11.2012 Dr. Danijel Starman, predsednik Avto-moto zveze Slovenije: pogovor
07.11.2012 AMZS na 12. festivalu za tretje življenjsko obdobje
07.11.2012 Uvodnik, november 2012
07.11.2012 Dan odprtih vrat AMZS na Vranskem 2012
07.11.2012 Uspešni slovenski motokrosisti
06.10.2012 Uvodnik, oktober 2012
06.10.2012 Tekmovanje iz tehničnega reševanja ob prometni nesreči
05.10.2012 FIA evropsko prometno-izobraževalno tekmovanje
05.10.2012 Tim Gajser mladinski svetovni prvak v motokrosu v razredu 125
29.08.2012 Ali zaupate svojim očem?
29.08.2012 Milejše kazni!
06.05.2012 Motorevija tudi za iPad!
25.04.2012 Kje je meja? Rekordno visoke cene goriv
05.04.2012 Kilometri - prevoženi ali prirejeni?
04.04.2012 VW lego avto

Pomoč na cesti

1987 ali ++386 1 5305 353
24 ur na dan, vse dni v letu
Cena klica na številko 1987 je odvisna od operaterja.
Za več informacij kliknite tu.

Informacijski center

brezplačna št.: 080 28 20
stac. tel.: +386 1 5305 300