AMZS MOTOREVIJA, Dunajska 128, SI-1000 Ljubljana | AMZS

Samodejno zaviranje, pospeševanje – in zdaj tudi zavijanje

Samodejno zaviranje, pospeševanje – in zdaj tudi zavijanje

Sproščeno v zastojih


Sisteme, s katerimi avtomobili sami vzdržujejo razdaljo do spredaj vozečega avta, poznamo že vrsto let; praviloma jim rečemo (s splošno oznako) radarski tempomat. Takšni sistemi so na voljo v vse več avtomobilih, tudi tistih nižjih velikostnih in cenovnih razredov. Ob vse zmogljivejšem in natančnejšem delovanju pa z novo generacijo avtomobilov tovrstni sistemi ob samodejnem zaviranju in pospeševanju zdaj tudi samodejno zavijajo, kar je pomemben korak na poti do povsem avtonomne vožnje.

Samodejno zaviranje in pospeševanje že nekaj časa ni omejeno zgolj na vožnjo po avtocesti. Ob pomoči istih tipal namreč avtomobili zmorejo še dosti več; takšno značilno razširitev delovanja predstavljajo sistemi za preprečevanje naleta oziroma za zaviranje v sili, ki delujejo ob pomoči istih radarskih tipal, kamer in laserskih merilnikov kot radarski tempomati. Preprostejši sistemi ob preteči nevarnosti naleta, ko torej ugotovijo, da je trk neizbežen, na to nevarnost voznika opozorijo s svetlobnimi in zvočnimi zignali, naprednejši sistemi pa tudi sami posežejo po zavorah – in nekateri avto tudi povsem samodejno zaustavijo pred oviro. O tovrstnih sistemih smo v Motoreviji že večkrat obširno pisali, pred štirimi leti pa smo tudi objavili prvi test sistemov za samodejno zaviranje v sili v šestih novih avtomobilih. Štiri leta so v svetu avtomobilske elektronike dolga doba in v tem času so omenjeni sistemi postali še boljši; najsodobnejši uporabljajo vse več tipal, s čimer pridobijo na natančnosti, z zmogljivejšo programsko opremo pa tudi ločijo med različnimi ovirami in se zato odzivajo tudi na pešce ali celo živali.

Poseg v krmiljenje


Zmogljivejša in številčnejša tipala ter boljša programska oprema so izboljšali tudi delovanje klasičnih radarskih tempomatov oziroma sistemov za vzdrževanje varnostne razdalje, ki jih vozniki najpogosteje uporabljamo na avtocestah. Prvi radarski tempomati so delovali v dokaj ozkem hitrostnem območju, sodobnejši pa delujejo pri vseh hitrostih in to hitreje in natančneje. Tako znajo sodobni radarski tempomati v kombinaciji s samodejnim menjalnikom ob samostojnem posegu v zavorni sistem vzdrževati varnostno razdaljo od največjih hitrosti do popolne zaustavitve avtomobila – če se pred njim ustavi spredaj vozeče vozilo, se za njim ustavi tudi naš avto. Kdor je že imel priložnost preskusiti takšen sistem, je sam videl, kako dobrodošel je tako zmogljiv radarski tempomat v zastojih; vozniku se ni treba dotikati ne zavor ne pedala za plin, avto pa se vseeno premika skupaj s kolono. V počasi premikajoči se koloni to sicer ne doprinese veliko k varnosti, zato pa precej izboljša udobje in ugodje voznika.

A najsodobnejši radarski tempomati zmorejo še več; ob zaviranju in dodajanju plina znajo namreč tudi zavijati. Tudi tokrat ne gre za na novo izu-mljeno tehnologijo, pač pa le za povezavo že znanih in delujočih pripomočkov – v tem primeru so inženirji v radarski tempomat vključili še funkcijo preprečevanja zapustitve voz-nega pasu, ki je že nekaj časa na voljo v nekaterih avtomobilih višjega cenovnega razreda. Opozorilo pred zapustitvijo voznega pasu ima sicer veliko avtomobilov vseh velikostnih in cenovnih razredov, samodejni poseg v krmilni oziroma volanski mehanizem pa je precej redkejši. Ta je tudi pogoj, da takšen radarski avtomat lahko deluje: sistem vseskozi spremlja položaj avtomobila na voznem pasu, ob nenamerni zapustitvi voznega pasu pa sistem avto samodejno s popravki na volanu znova usmeri na sredino svojega voznega pasu.

Previdni koraki


To je že kar pomemben korak proti povsem avtonomni vožnji, zato so se ga tisti redki ponudniki lotili previdno. Sistem namreč deluje le, če pri tem sodeluje tudi voznik; ta mora praviloma vsaj rahlo držati volanski obroč, na ta način pa elek-tronika prepozna, da voznik še vedno aktivno sodeluje pri upravljanju avtomobila. Noben od avtomobilskih izdelovalcev namreč še ni pripravljen povsem preložiti odgovornosti z voznika na elektroniko. Kdo bi bil na primer kriv za škodo, če bi sistem odpovedal, ko bi voznik bral časopis in prepustil vožnjo elek-troniki?

Voznik mora sodelovati


Tudi pri Volkswagnu, kjer v novem passatu za doplačilo ponujajo funkcijo pripomočka za zastoje, razmišljajo enako; sistem samodejno zavija le takrat, ko ima voznik volanski obroč v rokah oziroma ga v rednih intervalih vsaj malce premika. Volks-wagnov pripomoček za zastoje, v katerega sta združena radarski tempomat in sistem za preprečevanje zapustitve voznega pasu, sicer deluje do hitrosti 60 km/h, računalnik pa skozi tipala vseskozi nadzoruje položaj avtomobila na voznem pasu (avto usmerja na sredino) in v razmerju do spredaj vozečega avtomobila. Če je pri počasnem sledenju spredaj vozečega avtomobila treba rahlo zaviti, sistem to stori sam – a le, če ima voznik roke na volanskem obroču.

Pri BMW pripomoček za zastoje v seriji 5 deluje na podoben način; avto samodejno sledi spredaj vozečemu do hitrosti 40 km/h. Če kolona začne voziti z večjo hitrostjo, se sistem izključi, a tudi samodejno vključi, ko hitrost pade pod 40 km/h.

Pri Mercedesu so z novim razredom S naredili še korak dlje. Njihov sistem za pomoč v zastojih upravlja zmogljiva elektronika, ki del podatkov dobiva tudi iz tako imenovane “stereo kamere” oziroma para kamer na vrhu vetrobranskega stekla; zaradi dveh kamer (in ustrezne programske opreme) je globinsko oziroma tridimenzionalno prepoznavanje ovir natančnejše in zanesljivejše.
Mercedes razreda S zato pri določanju položaja avtomobila prepoznava tako talne oznake na cesti kot tudi položaj avtomobila, ki vozi spredaj; ko talnih oznak ni ali so slabo vidne, kot orientacijska točka služi tudi spredaj vozeče vozilo. Tudi mercedes razreda S s pripomočkom za zastoje do 60 km/h zavira, pospešuje in zavija sam, a pri tem zahteva sodelovanje voznika, ki mora z rokami držati volanski obroč.

Novost in dodatno tipalo pri mercedesu razreda S je radarsko tipalo na zadnjem delu avtomobila, ki tipa prostor za avtom; tako prepoznava avtomobile, ki prehitevajo, in nanje opozori voznika oziroma z volanskim manevrom prepreči, da bi voznik nehote z menjavo voznega pasu izsilil hitrejši avtomobil na sosednjem voznem pasu.

Nevarnost s strani


Zmogljivejša elektronska tipala, naprednejša programska oprema in povezovanje različnih funkcij oziroma varnostnih sistemov omogočajo nove in nove varnostne funkcije. Med temi veliko obeta funkcija prepoznavanja možnosti trka na križiščih, ko voznik zaradi nepozornosti s stranske ceste zapelje na glavno pred prihajajoče vozilo. Tovrstne nesreče so pogoste in v veliko primerih tudi hude, saj lahko z nepozornim vključevanjem na glavno cesto ali ob spregledanem signalu semaforja oziroma prometnega znaka zapremo pot hitrejšemu avtomobilu; tovrstni bočni trki imajo lahko hude posledice za obe v trku udeleženi vozili.

Ob uporabi tipal, ki spremljajo dogajanje na cesti in okoli avtomobila v krogu nekaj sto metrov, nas sistem za opozarjanje pred bočnimi naleti z zvočnimi in svetlobnimi signali pravočasno opozori, da se nam z boka bliža drugo vozilo. Ob neupoštevanju opozoril sistem poseže v zavore avtomobila in samodejno zavre avto – in s tem prepreči, da bi prihajajočemu avtomobilu zaprli pot.
Takšen varnostni pripomoček ponujata novi Volvov cestni terenec XC 90 in Mercedesova velika limuzina razreda S. So pa za to potrebna številna tipala; mercedes razreda S ima na primer radar s kratkim dosegom, radar z dolgim dosegom, stranska radarja, radar na zadnjem delu, dve kameri, 12 ultrazvočnih tipal in 4 dodatne kamere za 360-stopinjsko spremljanje dogajanja okoli avtomobila.

Blaž Poženel

Komentarji

Dodaj komentar:
Dodaj

Ostale novice

Novice
27.01.2016 (Ne)prepoznavanje
27.01.2016 Slovenski avtomobilski trg 2015
27.01.2016 Nov pravilnik o prometni signalizaciji in prometni opremi na javnih cestah
27.01.2016 Izbor Slovenski avto leta 2016
27.01.2016 Prometna varnost na slovenskih cestah v letu 2015
27.01.2016 Sejem zabavne elektronike CES v Las Vegasu
27.01.2016 Avtomobilski salon v Detroitu
27.01.2016 Nova poslovna enota AMZS v Novi Gorici
27.01.2016 Seja skupščine Avto-moto zveze Slovenije
27.01.2016 Motorevija je vstopila v 60. leto izhajanja, njeni zametki pa segajo v leto 1925
09.12.2015 (Ne)pravičnost?
09.12.2015 Pogovor z evropsko komisarko za promet Violeto Bulc
09.12.2015 TTIP sporazum in avtomobilski trg
09.12.2015 Kako bi lahko preprečili marsikatero hudo prometno nesrečo?
09.12.2015 Motorevija kot samostojna bralna aplikacija za tablice in pametne mobilnike
09.12.2015 Podelitev priznanj najboljšim moto športnikom in karetistom v letu 2015
05.11.2015 Izberite Slovenski avto leta 2016!
05.11.2015 Kakšen je resničen izpust dušikovih oksidov dizelskih avtov?
04.11.2015 Kdo koga ščiti?
04.11.2015 Kaj v resnici prihaja iz izpušnih cevi avtomobilov?
04.11.2015 Dan odprtih vrat AMZS na Vranskem
04.11.2015 Matej Žagar je v letošnjem svetovnem prvenstvu v speedwayju osvojil šesto mesto
02.10.2015 Epilog
02.10.2015 Do zadnje kapljice?
02.10.2015 Zmaga v Rusijo, ekipa AMZS deveta
02.10.2015 Jubilej brez športne pike na i
02.10.2015 Tim Gajser je letošnji svetovni prvak v motokrosu v razredu MX2
01.10.2015 Izšla je oktobrska Motorevija!
01.10.2015 AMZS test 35 zimskih pnevmatik
26.08.2015 (Pre)obrat
26.08.2015 Nove oblike mobilnosti
26.08.2015 Slovenska električna rolka NGV
26.08.2015 Le še tri leta za zamenjavo vozniških dovoljenj
26.08.2015 Težave z izpustom trdnih delcev najsodobnejših bencinskih motorjev
26.08.2015 Kje končajo pripomočki za prvo pomoč s pretečenim rokom trajanja?
26.08.2015 Svetovno prvenstvo v speedwayju
26.08.2015 V svetovnem prvenstvu v motokrosu v razredu MX2 po poškodbi Herlingsa
26.08.2015 Izšla je septembrska Motorevija!
26.08.2015 Otroci na poti v šolo in iz nje
09.07.2015 Izzivi in zaveza
09.07.2015 Fordov sistem za samodejno prilagajanje hitrostnim omejitvam
09.07.2015 Seja skupščine Avto-moto zveze Slovenije
09.07.2015 Mladi motokrosist Maks Mausser
09.07.2015 Dirka evropskega prvenstva v motokrosu v Radizlu
04.06.2015 Z elektroniko na poti do avtonomnosti
04.06.2015 Zgrajena predor Markovec in hitra cesta Koper – Izola
04.06.2015 Velika izbira avtokart, vodnikov in atlasov pri AMZS
04.06.2015 Matej Žagar v svetovnem prvenstvu v speedwayju
06.05.2015 Strategija
06.05.2015 Akcija AMZS za večjo varnost kolesarjev in motoristov
06.05.2015 Elektronski vdori v avtomobile
06.05.2015 Zmagoslavje Mateja Žagarja na uvodni dirki letošnjega svetovnega prvenstva v speedwayju
06.05.2015 Prva zmaga Tima Gajserja na dirki za svetovno prvenstvo v motokrosu v razredu MX2
06.05.2015 Koliko v resnici tehtajo naši avtomobili?
01.04.2015 Izmenjava
01.04.2015 Umirjanje prometa
01.04.2015 5. avtomobilski SPA v AMZS centru varne vožnje Vransko
01.04.2015 Svetovno prvenstvo v motokrosu v razredu MX2
01.04.2015 Svetovno prvenstvo v speedwayu
01.04.2015 Stanje registriranih osebnih avtomobilov v Sloveniji konec leta 2014
01.04.2015 Kdaj bolj realno merjenje porabe goriva?
01.04.2015 (Ne)resnična poraba hibridnih avtov
01.04.2015 Začetek prodaje električnih avtomobilov
04.03.2015 (Ne)požrešnost
04.03.2015 Uvedba sistema eCall šele leta 2018
04.03.2015 Moto športniki pred novo tekmovalno sezono
04.03.2015 Svetovno prvenstvo v motokrosu
30.01.2015 BMW: krpanje varnostne luknje!
28.01.2015 Zasuk
28.01.2015 Slovenski avtomobilski trg v letu 2014
28.01.2015 Prometna varnost na slovenskih cestah v lanskem letu
28.01.2015 Starostniki v prometnih nesrečah
28.01.2015 V izboru Slovenski avto leta 2015 je slavila škoda fabia
28.01.2015 Sejem zabavne elektronike CES v Las Vegasu
28.01.2015 Lucija Sajevec, nova direktorica delniške družbe AMZS
28.01.2015 Seja skupščine Avto-moto zveze Slovenije
28.01.2015 Jan Pancar, uspešen mladi motokrosist
10.12.2014 Slepa ulica
10.12.2014 Podatki v avtomobilih in njihova uporaba
10.12.2014 Jon Boyd (General Motors)
10.12.2014 Kako (ne)varne so slovenske ceste?
10.12.2014 Podelitev priznanj najboljšim moto športnikom in kartistom v letu 2014
10.12.2014 Matej Žagar, moto športnik Slovenije v letu 2014
10.12.2014 Slovenski avto leta 2015
05.11.2014 Izkušnje in preizkušnje
05.11.2014 Eko nalepke na avtomobilih v prodajnih salonih
05.11.2014 Svetovno prvenstvo v speedwayu
05.11.2014 Električna mobilnost v Sloveniji
05.11.2014 Uber: taksi nove dobe ali izmikanje pravilom?
05.11.2014 Od septembra velja okoljevarstveni standard euro 6
01.10.2014 Ironija usode
01.10.2014 Zaščita pred avtocestnim hrupom
01.10.2014 FIA evropsko tekmovanje mladih kolesarjev v Oslu na Norveškem
01.10.2014 Skupna akcija AMZS in Rdečega križa Slovenije na MOS v Celju
01.10.2014 Seja skupščine Avto-moto zveze Slovenije
01.10.2014 Tim Gajser je v letošnjem svetovnem prvenstvu v motokrosu v razredu MX2 osvojil peto mesto
28.08.2014 Ne le prve šolske dni!
28.08.2014 Združevanje izpitnih centrov za opravljanje voziških izpitov
28.08.2014 Mednarodni program ugodnosti za člane AMZS Show your Card!
28.08.2014 Nova pravila vožnje v naravnem okolju
28.08.2014 Klicni center AMZS in pomoč na cesti
28.08.2014 Janez Remše
09.07.2014 Vrednote
09.07.2014 Gradnja avtoceste med Gruškovjem in Draženci
09.07.2014 Gajser tik pod vrhom
09.07.2014 Vzdrževanje slovenskih cest
09.07.2014 Sodobni trivaljni motorji
04.06.2014 Obveza in zaveza
04.06.2014 Odprtje linije za izdelavo novega renaulta twinga v Revozu v Novem mestu
04.06.2014 25 let katalizatorja
04.06.2014 Nogomet in njegova povezava z avtomobili
04.06.2014 Zmaga Mateja Žagarja na dirki za SP v speedwayu na Finskem
06.05.2014 Kaznovanje za prometne prekrške v tujini
06.05.2014 Sožitje avtomobilistov in kolesarjev
06.05.2014 Kje končajo izrabljeni avtomobili?
06.05.2014 Beleženje števila prevoženih kilometrov ob tehničnem pregledu
06.05.2014 112 let merilnika hitrosti
06.05.2014 Sejem Avto in vzdrževanje v Celju
06.05.2014 Pogovor s podpredsednikom AMZS Jožetom Režonjo
06.05.2014 Pogovor z Miranom Stanovnikom
06.05.2014 Zamik na račun mrtvih
02.04.2014 Elektrošok
02.04.2014 Divjad na cesti
02.04.2014 Mobilne aplikacije za slovenske avtomobiliste
02.04.2014 Izkušnje udeležencev tečajev varne vožnje za motoriste v AMZS Centru varne vožnje Vransko
02.04.2014 Letošnje svetovno prvenstvo v speedwayju
02.04.2014 Avtomobilski SPA v AMZS Centru varne vožnje
02.04.2014 Pogovor z doc. dr. Petrom Liparjem, predstojnikom Prometnotehniškega inštituta FGG Ljubljana
02.04.2014 Predpisi o vleki prikolic
05.03.2014 eCall – samodejni klic na pomoč ob prometni nesreči na voljo tudi v Sloveniji
05.03.2014 Avtomobilska črna skrinjica – bo postala del naših avtomobilov?
05.03.2014 Svetovno prvenstvo v motokrosu
05.03.2014 Pogovor z Janezom Prosenikom
05.03.2014 Stanje registriranih osebnih avtomobilov v Sloveniji konec leta 2013
05.03.2014 Prestavitev
03.02.2014 Davki za varnost?
03.02.2014 Slovenski avtomobilski trg v letu 2013
03.02.2014 Nepravinosti pri izobraževanju voznikov
03.02.2014 AMZS kasko promet samo za člane AMZS
03.02.2014 Priprave na začetek nove tekmovalne sezone
03.02.2014 Izbor Slovenski avto leta 2014 - zmagala je škoda octavia
11.12.2013 Avtomobilske novosti v prihajajočem letu
11.12.2013 Za predsednika AMZS izvoljen Anton Breznik
11.12.2013 Pogovor z novim predsednikom AMZS Antonom Breznikom
11.12.2013 Podelitev priznanj najboljšim slovenskim moto športnikom in kartistom
11.12.2013 Preusmerjanje pozornosti
08.11.2013 Slovenski avto leta 2014
07.11.2013 Komu sveti?
07.11.2013 Kakšno gorivo (lahko) točimo v naše avtomobile?
07.11.2013 Pogovor z Davidom Juričem, generalnim direktorjem družbe Summit motors Ljubljana
07.11.2013 Matej Žagar o letošnji tekmovalni sezoni
07.11.2013 Vinjete za vožnjo po slovenskih avtocestah v letu 2014
07.11.2013 Skupščina Avto-moto zveze Slovenije
03.10.2013 Vožnja v naravnem okolju
03.10.2013 Mladi kolesarji AMZS so se izkazali!
03.10.2013 Svetovni prvak!
03.10.2013 Dirka za svetovno prvenstvo v speedwayju v Krškem
02.10.2013 Avtogol
30.08.2013 Seja skupščine Avto-moto zveze Slovenije
30.08.2013 Evropsko prvenstvo v minimotu na Vranskem
29.08.2013 (Iz)govori
29.08.2013 Obeta se podražitev vinjet za uporabo slovenskih avtocest
29.08.2013 Spremembe zakona o pravilih cestnega prometa
29.08.2013 Električni avtomobili
06.07.2013 Nevaren dotik
06.07.2013 Pomemben mejnik
06.07.2013 Zemeljski plin kot pogonsko gorivo
06.07.2013 Najboljši kolesarji AMD Moste
06.07.2013 Gerčar ponovil lanski uspeh
05.07.2013 Delitev in souporaba avtomobila – se rešitev lahko uveljavi tudi pri nas?
05.07.2013 Pomoč iz zraka
30.05.2013 Zavajanje z uradnimi podatki o porabi goriva
29.05.2013 Počivališča ob slovenskih avtocestah
29.05.2013 Na plakatirani strani Alp!
29.05.2013 Obnova avtocest v letu 2013
29.05.2013 Pešci so najšibkejši
29.05.2013 Žagar med najboljšimi
29.05.2013 Uvodnik, Motorevija junij 2013
26.04.2013 Manj žrtev, več prometa, nevarni odseki
25.04.2013 Luknje – na cestah in v blagajnah!
25.04.2013 Kratkovidnost
28.03.2013 Uvodnik, Motorevija april 2013
28.03.2013 Potepanje po Tuniziji
28.03.2013 Od voznika do komentatorja
28.03.2013 Nevarna jeza
28.03.2013 Ne le pripravljenost, tudi znanje!
28.03.2013 Samodejni klic na pomoč
28.03.2013 AMZS Potovanja - nova ugodnost za člane AMZS
28.03.2013 Novo in ekskluzivno za člane AMZS - AMZS zavarovanje
28.03.2013 Pred začetkom motoristične sezone
28.03.2013 Zakaj oči lezejo skupaj?
28.03.2013 Avtomobilski SPA v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem
28.03.2013 Kako vozijo v Skandinaviji
28.03.2013 Žagar začel s petimi točkami
27.02.2013 S katerimi in kakšnimi avtio se vozimo v Sloveniji?
27.02.2013 Priprave najboljših slovenskih motošportnikov na novo tekmovalno sezono
25.01.2013 Prometna varnost na slovenskih cestah v letu 2012
25.01.2013 Izbor Slovenski avto leta 2013
25.01.2013 Pogovor z Matejem Žagarjem, december 2012
25.01.2013 Skupščina Avto-moto zveze Slovenije, 12.12.2012
25.01.2013 Novost pri članstvu AMZS v letu 2013
25.01.2013 Vinko Zajec, dobitnik priznanja Državnega sveta RS za prostovoljno delo
22.01.2013 Najmanjša prodaja v tem stoletju!
12.12.2012 Avto, ki vozi sam, postaja realnost
12.12.2012 Odkrivajmo in izkusimo Slovenijo
12.12.2012 Podelitev priznanj najboljšim moto športnikom in kartistom v letu 2012
12.12.2012 Klemen Gerčar, motošportnik leta
12.12.2012 Uvodnik, december 2012
12.12.2012 Kazni za prometne prekrške storjene v tujini: kdo in kako jih lahko izterja?
07.11.2012 Dr. Danijel Starman, predsednik Avto-moto zveze Slovenije: pogovor
07.11.2012 AMZS na 12. festivalu za tretje življenjsko obdobje
07.11.2012 Uvodnik, november 2012
07.11.2012 Dan odprtih vrat AMZS na Vranskem 2012
07.11.2012 Uspešni slovenski motokrosisti
06.10.2012 Uvodnik, oktober 2012
06.10.2012 Tekmovanje iz tehničnega reševanja ob prometni nesreči
05.10.2012 FIA evropsko prometno-izobraževalno tekmovanje
05.10.2012 Tim Gajser mladinski svetovni prvak v motokrosu v razredu 125
29.08.2012 Ali zaupate svojim očem?
29.08.2012 Milejše kazni!
06.05.2012 Motorevija tudi za iPad!
25.04.2012 Kje je meja? Rekordno visoke cene goriv
05.04.2012 Kilometri - prevoženi ali prirejeni?
04.04.2012 VW lego avto

Pomoč na cesti

1987 ali ++386 1 5305 353
24 ur na dan, vse dni v letu
Cena klica na številko 1987 je odvisna od operaterja.
Za več informacij kliknite tu.

Informacijski center

brezplačna št.: 080 28 20
stac. tel.: +386 1 5305 300