AMZS MOTOREVIJA, Dunajska 128, SI-1000 Ljubljana | AMZS

Zgrajena predor Markovec in hitra cesta Koper – Izola

Zgrajena predor Markovec in hitra cesta Koper – Izola

Končno!


Po dolgotrajni gradnji in številnih težavah bo v petek, 5. junija končno stekel promet skozi novi predor Markovec in po delu nove hitre ceste med Koprom in Izolo. Kakšen je nov dvocevni predor in kako bo nova cestna pridobitev vplivala na prometne razmere na slovenski obali?

Deset let gradnje, pet stečajev njegovih graditeljev! Tako lahko opišemo nastajanje predora Markovec pod istoimenskim hribom, predor pa skrajšuje povezavo med Koprom in Izolo, ki sedaj poteka po obalni cesti.

Predor ima dve predorski cevi: ena je dolga 2145 metrov, druga je 30 metrov daljša. V vsaki predorski cevi sta po dva vozna pasova, ob robu sta visoka pločnika. To nakazuje, da je bil predor zasnovan še v času, ko so še potekale razprave o tem, ali naj bodo v predoru pločniki ali ne, saj to lahko vpliva na varnost. Podobno velja za odstavne niše. V vsakem predoru sta po dve odstavni niši, ki pa jih v najnovejših predorih nadomeščajo z odstavnim pasom po celi dolžini predora. Odstavne niše v markovškem predoru so opremljene s sistemom za klic v sili, prav tako pa tudi s cevjo za gašenje z vodo. Za zbiralnik vode za gašenje so uporabili zbiralnik, ki ga na Markovcu uporablja tamkajšnji vodovod. Posebna novost pa so naletne ograje ob koncu naletnih niš v smeri vožnje, saj so te naletne ograje bistveno večje kot zasilne naletne ograje v odstavnih nišah v drugih slovenskih predorih, ki so jih postavili zato, ker je prihajalo do trkov v prečno steno odstavnih niš.

Na nasprotni strani odstavnih niš sta prečni povezavi obeh predorskih cevi, ki omogočata tudi vožnjo reševalnih in intervencijskih vozil iz ene predorske cevi v drugo. Poleg teh dveh prečnih povezav je v predoru še šest prečnih povezav med predorskima cevema, ki ju lahko uporabljajo ljudje, da se ob morebitni nesreči iz ene predorske cevi umaknejo v drugo.

Za požarno varnost skrbijo ustrezne naprave za zaznavanje dima in ognja. V obeh predorih sta vgrajena vzdolžna ventilacijska sistema. Kako se bosta izkazala ob močni burji, se bo šele izkazalo, a zapiranje predora zaradi močne burje ni izključeno. Če je namreč burja tako močna, da ventilacijski sistem ne zmore odvajati plinov iz predora, je treba predor zaradi varnosti zapreti. A to naj bi se po predvidevanjih Darsa kot upravljavca predora dogajalo le redko.

Če pride do požara, so v odstavnih nišah na voljo ročni gasilni aparati, prav tako pa tudi cev za gašenje z vodo, seveda pa bodo ob vsakem požaru posredovali tudi koprski poklicni gasilci, ki so v stalni pripravljenosti in so se za posredovanje v markovškem predoru kadrovsko okrepili. Koprski gasilci sicer posredujejo tudi ob požarih v predorih Dekani in Kastelec. Gasilci bodo seznanjeni tudi s tem, kakšne snovi ali materiale prevažajo tovorna vozila, saj je predor Markovec opremljen s sistemom ADR za prepoznavanje nevarnih snovi. To prepoznavanje poteka samodejno ob pomoči ustreznih oznak, s katerimi morajo biti opremljena vsa tovorna vozila za prevoz nevarnih snovi.

Ob požaru, pa seveda tudi ob drugih nesrečah ali nepredvidenih dogodkih lahko pride do zaprtja predora. Na zaprtje uporabnike opozarja rdeča luč na semaforju ob vstopu v predor, ki jo je seveda treba upoštevati. Zelo nespametno se je ob rdeči luči zapeljati v predor, saj ne vemo, kaj se dogaja v predoru. Ob vstopu v predor Markovec so nameščene tudi zapornice, ki preprečujejo vstop v predor. Zapornice upravljavec predora upravlja ročno, da ne bi prišlo do trkov v zapornice, saj bi lahko prišlo do trkov v zapornice, če bi se spustile samodejno ob vklopu rdeče luči na semaforju. So pa zapornice zamaknjene, kar bo omogočalo intervencijskim vozilom, da bodo brez težav vstopila v predor tudi ob spuščenih zapornicah. Ob nesreči se morajo vozila v predoru pomakniti na oba robova predora, tako da je na sredini dovolj prostora za vožnjo intervencijskih vozil.

Nadzor prometa in upravljanje predora bo potekalo iz Darsovega nadzornega centra v Kozini, ki so ga za spremljanje in upravljanje prometa v predoru Markovec posodobili. Nadzorniki lahko promet v predoru spremljajo ob pomoči 55 detekcijskih kamer, ki so nameščene v obeh ceveh predora, poleg tega pa še z video nadzornim sistemom. Nadzorniki tako dogajanje v in pred predorom lahko spremljajo ob pomoči 90 kamer. Nadzorniki v nadzornem centru lahko prek radijskih zvez pošljejo tudi neposredna obvestila vsem, ki so se ob nesreči ali zastoju znašli v predoru in jim svetujejo, kako naj ukrepajo. Ta obvestila bodo lahko poslušali vsi, ki imajo v svojem avtu radijski sprejemnik nastavljen na Radio Slovenija Val 202 ali Radio SI ali pa imajo vključen samodejni sprejem prometnih informacij. Ob vstopu v predor pa so nameščeni tudi zvočniki, prek katerih je prav tako mogoče poslušati navodila upravljavca.

Za varen in nemoten potek prometa v predoru in pred njim je zelo pomembno, da se vozniki pravilno razvrstijo v skladu s prometno signalizacijo.

Pred vstopom v predor so nameščene spremenljive obvestilne table, na katerih lahko upravljavec prikaže različne simbole in obvestila. Prav tako so ob vstopu v predor nameščeni radarji za merjenje hitrosti. Hitrost vožnje v predoru je omejena na 100 km/h, ob vsakem nepredvidenem dogodku pa se dovoljena hitrost zmanjša, začnejo pa utripati tudi smerne diode.

Predor Markovec je s prometno signalizacijo opremljen tako, da bo v vsaki predorski cevi omogočen tudi dvosmerni promet. Tako bo ob zaprtju ene cevi še vedno omogočen promet po drugi cevi v obe smeri.

Predor Markovec je del hitre ceste Koper – Izola. Iz koprske smeri je vstop v predor z obstoječe hitre ceste ob koncu Kopra, po koncu predora na izolski strani pa je zgrajena hitra dvopasovna cesta, ki se priključi na že obstoječo hitro cesto mimo Izole. Pred Izolo je tudi odcep z nove hitre ceste proti Izoli. Občina Izola je bila zadolžena za izgradnjo dveh krožišč na poti od hitre ceste do Izole, a gradnja spodnjega križišča zamuja.
Predor Markovec bodo za promet odprli v petek, 5. junija popoldne, promet skozi novi predor in po novi hitri cesti pa bo stekel tega dne zvečer. Kaj hitro se bo tudi pokazalo, kako bo nova povezava vplivala na prometne tokove na slovenski obali. Hitra dvopasovna cesta se namreč na Belvederju zoži v enopasovno, tam je tudi krožno križišče, kar vse bo nedvomno vplivalo na pretočnost prometa. Če bo prišlo do zaprtja obalne ceste med Koprom in Izolo, bo to še dodatno spremenilo prometne tokove. Kaj lahko se zgodi, da bo, še posebej v prometnih konicah, prihajalo do zastojev. Če bi ti segli vse do predora Markovec, ga bodo morali zapirati za promet tako, da v njem ne bo stoječih kolon.
Za vožnjo skozi predor Markovec bodo morali imeti osebni avtomobili in motocikli vinjeto.

Stroški gradnje: nižji od načrtovanih

Končna cena gradnje predora Markovec in hitre ceste Koper – Izola bo po besedah vodje gradnje Franca Likarja iz DRI znana jeseni. Po investicijskem programu je celotna vrednost gradnje (z DDV) predora in hitre ceste Koper – Lucija 177,3 milijona evrov, trenutna ocena vseh stroškov pa je 166,8 milijona evrov. To pomeni, naj bi predor in cesto zgradili nekaj ceneje kot je bilo predvideno. Zgolj stroški gradnje predora Markovec naj ne bi presegli vrednosti 60 milijonov evrov. K nižjim stroškom so po besedah Franca Likarja pripomogli boljši geološki pogoji, kot so jih pričakovali, zato gradnja tehnično ni bila zahtevna.

Izbrana izvajalca za avtocesto Draženci – Gruškovje

Dars je izbral izvajalca del na avtocestnem odseku Draženci – Gruškovje. Dela na prvem odseku dolgem 7,26 km so zaupali konzorciju, ki ga sestavljajo SGP Pomgrad, Gorenjska gradbena družba, CGP Novo mesto in CP Ptuj in naj bi ta odsek zgradil za 56,2 milijona evrov. Začetna gradbena dela na drugem odseku so zaupali družbi Euro Asfalt iz Sarajeva. Če ne bo pritožb na izbiro, naj bi se gradnja avtoceste začela avgusta letos.

France Kmetič
Značke


Sorodne novice

  Komentarji

  Dodaj komentar:
  Dodaj

  Ostale novice

  Novice
  27.01.2016 (Ne)prepoznavanje
  27.01.2016 Slovenski avtomobilski trg 2015
  27.01.2016 Nov pravilnik o prometni signalizaciji in prometni opremi na javnih cestah
  27.01.2016 Izbor Slovenski avto leta 2016
  27.01.2016 Prometna varnost na slovenskih cestah v letu 2015
  27.01.2016 Sejem zabavne elektronike CES v Las Vegasu
  27.01.2016 Avtomobilski salon v Detroitu
  27.01.2016 Nova poslovna enota AMZS v Novi Gorici
  27.01.2016 Seja skupščine Avto-moto zveze Slovenije
  27.01.2016 Motorevija je vstopila v 60. leto izhajanja, njeni zametki pa segajo v leto 1925
  09.12.2015 (Ne)pravičnost?
  09.12.2015 Pogovor z evropsko komisarko za promet Violeto Bulc
  09.12.2015 TTIP sporazum in avtomobilski trg
  09.12.2015 Kako bi lahko preprečili marsikatero hudo prometno nesrečo?
  09.12.2015 Motorevija kot samostojna bralna aplikacija za tablice in pametne mobilnike
  09.12.2015 Podelitev priznanj najboljšim moto športnikom in karetistom v letu 2015
  05.11.2015 Izberite Slovenski avto leta 2016!
  05.11.2015 Kakšen je resničen izpust dušikovih oksidov dizelskih avtov?
  04.11.2015 Kdo koga ščiti?
  04.11.2015 Kaj v resnici prihaja iz izpušnih cevi avtomobilov?
  04.11.2015 Dan odprtih vrat AMZS na Vranskem
  04.11.2015 Matej Žagar je v letošnjem svetovnem prvenstvu v speedwayju osvojil šesto mesto
  02.10.2015 Epilog
  02.10.2015 Do zadnje kapljice?
  02.10.2015 Zmaga v Rusijo, ekipa AMZS deveta
  02.10.2015 Jubilej brez športne pike na i
  02.10.2015 Tim Gajser je letošnji svetovni prvak v motokrosu v razredu MX2
  01.10.2015 Izšla je oktobrska Motorevija!
  01.10.2015 AMZS test 35 zimskih pnevmatik
  26.08.2015 (Pre)obrat
  26.08.2015 Nove oblike mobilnosti
  26.08.2015 Slovenska električna rolka NGV
  26.08.2015 Le še tri leta za zamenjavo vozniških dovoljenj
  26.08.2015 Težave z izpustom trdnih delcev najsodobnejših bencinskih motorjev
  26.08.2015 Kje končajo pripomočki za prvo pomoč s pretečenim rokom trajanja?
  26.08.2015 Svetovno prvenstvo v speedwayju
  26.08.2015 V svetovnem prvenstvu v motokrosu v razredu MX2 po poškodbi Herlingsa
  26.08.2015 Izšla je septembrska Motorevija!
  26.08.2015 Otroci na poti v šolo in iz nje
  09.07.2015 Izzivi in zaveza
  09.07.2015 Fordov sistem za samodejno prilagajanje hitrostnim omejitvam
  09.07.2015 Seja skupščine Avto-moto zveze Slovenije
  09.07.2015 Mladi motokrosist Maks Mausser
  09.07.2015 Dirka evropskega prvenstva v motokrosu v Radizlu
  04.06.2015 Z elektroniko na poti do avtonomnosti
  04.06.2015 Zgrajena predor Markovec in hitra cesta Koper – Izola
  04.06.2015 Velika izbira avtokart, vodnikov in atlasov pri AMZS
  04.06.2015 Matej Žagar v svetovnem prvenstvu v speedwayju
  06.05.2015 Strategija
  06.05.2015 Akcija AMZS za večjo varnost kolesarjev in motoristov
  06.05.2015 Elektronski vdori v avtomobile
  06.05.2015 Zmagoslavje Mateja Žagarja na uvodni dirki letošnjega svetovnega prvenstva v speedwayju
  06.05.2015 Prva zmaga Tima Gajserja na dirki za svetovno prvenstvo v motokrosu v razredu MX2
  06.05.2015 Koliko v resnici tehtajo naši avtomobili?
  01.04.2015 Izmenjava
  01.04.2015 Umirjanje prometa
  01.04.2015 5. avtomobilski SPA v AMZS centru varne vožnje Vransko
  01.04.2015 Svetovno prvenstvo v motokrosu v razredu MX2
  01.04.2015 Svetovno prvenstvo v speedwayu
  01.04.2015 Stanje registriranih osebnih avtomobilov v Sloveniji konec leta 2014
  01.04.2015 Kdaj bolj realno merjenje porabe goriva?
  01.04.2015 (Ne)resnična poraba hibridnih avtov
  01.04.2015 Začetek prodaje električnih avtomobilov
  04.03.2015 (Ne)požrešnost
  04.03.2015 Uvedba sistema eCall šele leta 2018
  04.03.2015 Moto športniki pred novo tekmovalno sezono
  04.03.2015 Svetovno prvenstvo v motokrosu
  30.01.2015 BMW: krpanje varnostne luknje!
  28.01.2015 Zasuk
  28.01.2015 Slovenski avtomobilski trg v letu 2014
  28.01.2015 Prometna varnost na slovenskih cestah v lanskem letu
  28.01.2015 Starostniki v prometnih nesrečah
  28.01.2015 V izboru Slovenski avto leta 2015 je slavila škoda fabia
  28.01.2015 Sejem zabavne elektronike CES v Las Vegasu
  28.01.2015 Lucija Sajevec, nova direktorica delniške družbe AMZS
  28.01.2015 Seja skupščine Avto-moto zveze Slovenije
  28.01.2015 Jan Pancar, uspešen mladi motokrosist
  10.12.2014 Slepa ulica
  10.12.2014 Podatki v avtomobilih in njihova uporaba
  10.12.2014 Jon Boyd (General Motors)
  10.12.2014 Kako (ne)varne so slovenske ceste?
  10.12.2014 Podelitev priznanj najboljšim moto športnikom in kartistom v letu 2014
  10.12.2014 Matej Žagar, moto športnik Slovenije v letu 2014
  10.12.2014 Slovenski avto leta 2015
  05.11.2014 Izkušnje in preizkušnje
  05.11.2014 Eko nalepke na avtomobilih v prodajnih salonih
  05.11.2014 Svetovno prvenstvo v speedwayu
  05.11.2014 Električna mobilnost v Sloveniji
  05.11.2014 Uber: taksi nove dobe ali izmikanje pravilom?
  05.11.2014 Od septembra velja okoljevarstveni standard euro 6
  01.10.2014 Ironija usode
  01.10.2014 Zaščita pred avtocestnim hrupom
  01.10.2014 FIA evropsko tekmovanje mladih kolesarjev v Oslu na Norveškem
  01.10.2014 Skupna akcija AMZS in Rdečega križa Slovenije na MOS v Celju
  01.10.2014 Seja skupščine Avto-moto zveze Slovenije
  01.10.2014 Tim Gajser je v letošnjem svetovnem prvenstvu v motokrosu v razredu MX2 osvojil peto mesto
  28.08.2014 Ne le prve šolske dni!
  28.08.2014 Združevanje izpitnih centrov za opravljanje voziških izpitov
  28.08.2014 Mednarodni program ugodnosti za člane AMZS Show your Card!
  28.08.2014 Nova pravila vožnje v naravnem okolju
  28.08.2014 Klicni center AMZS in pomoč na cesti
  28.08.2014 Janez Remše
  09.07.2014 Vrednote
  09.07.2014 Gradnja avtoceste med Gruškovjem in Draženci
  09.07.2014 Gajser tik pod vrhom
  09.07.2014 Vzdrževanje slovenskih cest
  09.07.2014 Sodobni trivaljni motorji
  04.06.2014 Obveza in zaveza
  04.06.2014 Odprtje linije za izdelavo novega renaulta twinga v Revozu v Novem mestu
  04.06.2014 25 let katalizatorja
  04.06.2014 Nogomet in njegova povezava z avtomobili
  04.06.2014 Zmaga Mateja Žagarja na dirki za SP v speedwayu na Finskem
  06.05.2014 Kaznovanje za prometne prekrške v tujini
  06.05.2014 Sožitje avtomobilistov in kolesarjev
  06.05.2014 Kje končajo izrabljeni avtomobili?
  06.05.2014 Beleženje števila prevoženih kilometrov ob tehničnem pregledu
  06.05.2014 112 let merilnika hitrosti
  06.05.2014 Sejem Avto in vzdrževanje v Celju
  06.05.2014 Pogovor s podpredsednikom AMZS Jožetom Režonjo
  06.05.2014 Pogovor z Miranom Stanovnikom
  06.05.2014 Zamik na račun mrtvih
  02.04.2014 Elektrošok
  02.04.2014 Divjad na cesti
  02.04.2014 Mobilne aplikacije za slovenske avtomobiliste
  02.04.2014 Izkušnje udeležencev tečajev varne vožnje za motoriste v AMZS Centru varne vožnje Vransko
  02.04.2014 Letošnje svetovno prvenstvo v speedwayju
  02.04.2014 Avtomobilski SPA v AMZS Centru varne vožnje
  02.04.2014 Pogovor z doc. dr. Petrom Liparjem, predstojnikom Prometnotehniškega inštituta FGG Ljubljana
  02.04.2014 Predpisi o vleki prikolic
  05.03.2014 eCall – samodejni klic na pomoč ob prometni nesreči na voljo tudi v Sloveniji
  05.03.2014 Avtomobilska črna skrinjica – bo postala del naših avtomobilov?
  05.03.2014 Svetovno prvenstvo v motokrosu
  05.03.2014 Pogovor z Janezom Prosenikom
  05.03.2014 Stanje registriranih osebnih avtomobilov v Sloveniji konec leta 2013
  05.03.2014 Prestavitev
  03.02.2014 Davki za varnost?
  03.02.2014 Slovenski avtomobilski trg v letu 2013
  03.02.2014 Nepravinosti pri izobraževanju voznikov
  03.02.2014 AMZS kasko promet samo za člane AMZS
  03.02.2014 Priprave na začetek nove tekmovalne sezone
  03.02.2014 Izbor Slovenski avto leta 2014 - zmagala je škoda octavia
  11.12.2013 Avtomobilske novosti v prihajajočem letu
  11.12.2013 Za predsednika AMZS izvoljen Anton Breznik
  11.12.2013 Pogovor z novim predsednikom AMZS Antonom Breznikom
  11.12.2013 Podelitev priznanj najboljšim slovenskim moto športnikom in kartistom
  11.12.2013 Preusmerjanje pozornosti
  08.11.2013 Slovenski avto leta 2014
  07.11.2013 Komu sveti?
  07.11.2013 Kakšno gorivo (lahko) točimo v naše avtomobile?
  07.11.2013 Pogovor z Davidom Juričem, generalnim direktorjem družbe Summit motors Ljubljana
  07.11.2013 Matej Žagar o letošnji tekmovalni sezoni
  07.11.2013 Vinjete za vožnjo po slovenskih avtocestah v letu 2014
  07.11.2013 Skupščina Avto-moto zveze Slovenije
  03.10.2013 Vožnja v naravnem okolju
  03.10.2013 Mladi kolesarji AMZS so se izkazali!
  03.10.2013 Svetovni prvak!
  03.10.2013 Dirka za svetovno prvenstvo v speedwayju v Krškem
  02.10.2013 Avtogol
  30.08.2013 Seja skupščine Avto-moto zveze Slovenije
  30.08.2013 Evropsko prvenstvo v minimotu na Vranskem
  29.08.2013 (Iz)govori
  29.08.2013 Obeta se podražitev vinjet za uporabo slovenskih avtocest
  29.08.2013 Spremembe zakona o pravilih cestnega prometa
  29.08.2013 Električni avtomobili
  06.07.2013 Nevaren dotik
  06.07.2013 Pomemben mejnik
  06.07.2013 Zemeljski plin kot pogonsko gorivo
  06.07.2013 Najboljši kolesarji AMD Moste
  06.07.2013 Gerčar ponovil lanski uspeh
  05.07.2013 Delitev in souporaba avtomobila – se rešitev lahko uveljavi tudi pri nas?
  05.07.2013 Pomoč iz zraka
  30.05.2013 Zavajanje z uradnimi podatki o porabi goriva
  29.05.2013 Počivališča ob slovenskih avtocestah
  29.05.2013 Na plakatirani strani Alp!
  29.05.2013 Obnova avtocest v letu 2013
  29.05.2013 Pešci so najšibkejši
  29.05.2013 Žagar med najboljšimi
  29.05.2013 Uvodnik, Motorevija junij 2013
  26.04.2013 Manj žrtev, več prometa, nevarni odseki
  25.04.2013 Luknje – na cestah in v blagajnah!
  25.04.2013 Kratkovidnost
  28.03.2013 Uvodnik, Motorevija april 2013
  28.03.2013 Potepanje po Tuniziji
  28.03.2013 Od voznika do komentatorja
  28.03.2013 Nevarna jeza
  28.03.2013 Ne le pripravljenost, tudi znanje!
  28.03.2013 Samodejni klic na pomoč
  28.03.2013 AMZS Potovanja - nova ugodnost za člane AMZS
  28.03.2013 Novo in ekskluzivno za člane AMZS - AMZS zavarovanje
  28.03.2013 Pred začetkom motoristične sezone
  28.03.2013 Zakaj oči lezejo skupaj?
  28.03.2013 Avtomobilski SPA v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem
  28.03.2013 Kako vozijo v Skandinaviji
  28.03.2013 Žagar začel s petimi točkami
  27.02.2013 S katerimi in kakšnimi avtio se vozimo v Sloveniji?
  27.02.2013 Priprave najboljših slovenskih motošportnikov na novo tekmovalno sezono
  25.01.2013 Prometna varnost na slovenskih cestah v letu 2012
  25.01.2013 Izbor Slovenski avto leta 2013
  25.01.2013 Pogovor z Matejem Žagarjem, december 2012
  25.01.2013 Skupščina Avto-moto zveze Slovenije, 12.12.2012
  25.01.2013 Novost pri članstvu AMZS v letu 2013
  25.01.2013 Vinko Zajec, dobitnik priznanja Državnega sveta RS za prostovoljno delo
  22.01.2013 Najmanjša prodaja v tem stoletju!
  12.12.2012 Avto, ki vozi sam, postaja realnost
  12.12.2012 Odkrivajmo in izkusimo Slovenijo
  12.12.2012 Podelitev priznanj najboljšim moto športnikom in kartistom v letu 2012
  12.12.2012 Klemen Gerčar, motošportnik leta
  12.12.2012 Uvodnik, december 2012
  12.12.2012 Kazni za prometne prekrške storjene v tujini: kdo in kako jih lahko izterja?
  07.11.2012 Dr. Danijel Starman, predsednik Avto-moto zveze Slovenije: pogovor
  07.11.2012 AMZS na 12. festivalu za tretje življenjsko obdobje
  07.11.2012 Uvodnik, november 2012
  07.11.2012 Dan odprtih vrat AMZS na Vranskem 2012
  07.11.2012 Uspešni slovenski motokrosisti
  06.10.2012 Uvodnik, oktober 2012
  06.10.2012 Tekmovanje iz tehničnega reševanja ob prometni nesreči
  05.10.2012 FIA evropsko prometno-izobraževalno tekmovanje
  05.10.2012 Tim Gajser mladinski svetovni prvak v motokrosu v razredu 125
  29.08.2012 Ali zaupate svojim očem?
  29.08.2012 Milejše kazni!
  06.05.2012 Motorevija tudi za iPad!
  25.04.2012 Kje je meja? Rekordno visoke cene goriv
  05.04.2012 Kilometri - prevoženi ali prirejeni?
  04.04.2012 VW lego avto

  Pomoč na cesti

  1987 ali ++386 1 5305 353
  24 ur na dan, vse dni v letu
  Cena klica na številko 1987 je odvisna od operaterja.
  Za več informacij kliknite tu.

  Informacijski center

  brezplačna št.: 080 28 20
  stac. tel.: +386 1 5305 300