AMZS MOTOREVIJA, Dunajska 128, SI-1000 Ljubljana | AMZS

Na daljši poti ne pozabite na vodo, zaščitno kremo, postanke…

Na daljši poti ne pozabite na vodo, zaščitno kremo, postanke…

Sonce ni vedno prijetno


Morda ste med tistimi, ki se zavedajo tveganj povezanih z izpostavljanjem soncu in se boste odpeljali na počitnice oboroženi z zaščitnimi kremami. Ali ste se kdaj namazali z njimi, še preden ste se usedli v vozilo? Morda bi se včasih morali.

Varnosti v avtomobilu nam ne povečajo le varnostni pasovi, ampak tudi zaščitna krema, saj ta ob pravilnem in rednem nanašanju zaustavi prodiranje ultravijoličnih žarkov sonca, medtem ko jih steklo zaustavi le deloma. Steklo nas ščiti pred ultravijoličnimi B žarki (ki povzročajo opekline), ne pa tudi pred ultravijoličnimi A žarki. Prav UVA žarki pa so tisti, ki imajo pomembne škodljive dolgoročne posledice: poslabšajo imunsko obrambo, vplivajo na hitrejše staranje kože, poškodujejo lahko oči in povečajo tveganje kožnega raka ter gubanja kože.

Laminirano sprednje vetrobransko steklo avtomobila običajno zaustavi tudi UVA žarke, a skozi stranska okna se jih po nekaterih podatkih izmuzne do 63 odstotkov. Nezaščiteno je tudi zadnje steklo. Asist. Aleksandra Dugonik, dr. med., predsednica Združenja slovenskih dermatovenerologov zato priporoča (še posebno poklicnim voznikom) uporabo kozmetičnih izdelkov s širokospektralnimi filtri, ki ščitijo pred UVA in UVB svetlobo. Ne priporoča pa vožnje pri odprtih oknih ali brez strehe, še posebno če gre za večurne vožnje sredi poletja, sredi dneva, ko je količina UV žarkov v ozračju največja.

»Morda se je pri pri nakupu novega avta smiselno pozanimati tudi o kakovosti stekel, še posebno, če v avtu poleti preživimo veliko ur,« še opozarja. Ena od možnosti, ki pomaga pri zaščiti potnikov, je posebna zaščitna prevleka stekla. Po mnenju dermatologinje je njena uporaba vsekakor smiselna.

Uporaba zaščitne kreme je smiselna tudi, da nas zaščiti med morebitnimi postanki in izhodi. Poškodbe kože se namreč seštevajo in prav take priložnosti, ko se soncu nastavimo nenamerno in spotoma, ko na zaščito najmanj pomislimo, so pogost vzrok opeklin in nevidnih globljih poškodb, ki prizadenejo kožne celice.

Raziskave kažejo, da so najmanj zaščiteni tisti deli telesa, ki so najbližje za UVA žarke prepust-nemu steklu. V manjših avtomobilih so tako potniki dva- do trikrat bolj izpostav-ljeni kot v večjih. Najbolj so izpostavljeni glava in vrat, ter roka na okenski strani, ki jo nekateri dodatno izpostavijo z naslanjanjem na odprto okno. Še boljša zaščita kot krema so dolgi rokavi iz lahkega, a gosto tkanega blaga ali sodobnih materialov, posebej obdelanih, da nas ščitijo tudi pred sončnimi žarki. Pri roki pa vedno imejmo še sončna očala in klobuk za takrat, ko bomo izstopili iz avtomobila.

Ogroženi zaradi dehidracije

Poleti je del avtomobilske opreme lahko tudi nekaj steklenic vode. Čeprav je tudi res, da si jo lahko kupimo kadarkoli spotoma, če nismo namenjeni v res kakšne odročne kraje, nam bo vseeno prišla prav ob kakšnem nepredvidenem zastoju na cesti in tudi kot opomnik, da ne pozabimo piti.

Raziskava znanstvenikov londonske univerze Loughborough je denimo pokazala, da lahko vožnjo pod vplivom blage dehidracije primerjamo s tisto pod vplivom alkohola. Preizkušali so jo pri moških voznikih s pomočjo simulatorja vožnje in ugotovili, da se je njihovo število napak ob premajhnem pitju vode več kot podvojilo. Napake so zajemale vse od težav pri sledenju voznemu pasu, poznemu zaviranju ali vožnji po in čez črto. Blago dehidracijo so v raziskavi povzročili s tem, da so vozniki pili zgolj 25 mililitrov vode na uro (v primerjavi z 200 mililitri, ki poskrbijo za primerno oskrbo z vodo).

Raziskava nakazuje, da bi morala biti skrb za zadostno pitje vode naloga vsakega odgovornega voznika. Čeprav morda še ne čutimo žeje, namreč dehidracija že lahko prispeva k zmanjšanju zbranosti, glavobolu in utrujenosti. Če se vozimo v vročem avtomobilu, vodo izgubljamo še hitreje. A tudi tisti, ki se hladijo s klimatsko napravo, so lahko izpostavljeni dehidraciji, še posebno, če si zato privoščijo manj postankov. Nekateri vozniki se pitju nalašč izognejo, da bi se izognili nepotrebni postankom in iskanju toaletnih prostorov med potjo, a to ni najboljša zamisel, saj potrebujemo tako postanke kot vodo.

Potovalna lekarna

Ko se peljemo na dopust, pogosto vzamemo s seboj nekaj zdravil, ki bodo pri roki za prvo silo. Kronični bolniki bodo seveda najprej vzeli s seboj zdravila, ki jih morajo redno jemati. A tudi vsi drugi, če se peljemo na počitnice, običajno v popotno lekarno vzamemo še vse kaj več, kot pripomočke, ki so v obveznem kompletu prve pomoči vsakega avtomobila.

Seveda s pripravo zdravil ni treba pretiravati. Prav gotovo imajo (če ne potujemo ravno v kakšne odročnejše predele sveta) lekarno in zdravnike tudi tam, kamor potujemo. Paziti moramo, da zdravil, ki jih vendarle imamo s seboj, nikoli ne puščamo v vozilu, saj se to lahko na soncu zelo segreje in preseže temperature, ki so za shranjevanje večine zdravil še priporočene kot varne.

Na seznam prve pomoči za na pot običajno poleg omenjenega uvrstimo še pribor za oskrbo ran, kot so razkužilo, mazilo za rane, sterilna gaza, povoji, vodoodporni obliži in poleg tega še škarje, termometer in pinceto.

Med zdravili za samozdravljenje običajno vzamemo s seboj kaj proti bolečini in za zniževanje povišane telesne temperature. Tisti s težavami zaradi potovalne slabosti se bodo gotovo opremili še z zdravili in sredstvi v ta namen, saj jih je treba jemati na tri do štiri ure, začeti pa že pol ure pred potjo. Glede na to, da so na potovanjih najpogostejše prebavne težave (tako driska kot zaprtost) bomo morda vzeli tudi kaj v ta namen in za lajšanje želodčnih težav. V lekarni lahko dobimo tudi kakšno zdravilo za lajšanje alergij. Pripravkov za lajšanje opeklin na koži ob ustrezni zaščiti pred soncem seveda ne bomo potrebovali. Pogosto pa, žal tudi na dopustu in morda prav zaradi poti v preveč ohlajenem avtomobilu, potrebujemo kakšen pripravek za vneto grlo.

Poleg omenjenega ne bo odveč, če se oborožimo še pred napadi žuželk – z repelenti. Te utegnejo biti kje ob morju še posebej nadležne. Pravočasno poskrbimo še za ustrezno zavarovanje, evropsko kartico lahko naročimo tudi prek spleta (najbolje vsaj teden pred odhodom), v primeru večji zdravstvenih težav in pri potovanju zunaj Evrope pa je seveda smiselno skleniti tudi ustrezno zdravstveno zavarovanje za tujino.

Dolgo sedenje boli

Za potovanje z avtomobilom na daljše razdalje strokovnjaki priporočajo še nekatere druge ukrepe, ki lahko prispevajo k boljšemu počutju in zdravju. Že s tem, da ob daljši vožnji dolgo sedimo, si povečamo tveganje nekaterih težav.

Ob dolgem sedenju, se mišice ne krčijo in krvni obtok je upočasnjen, kar nekoliko poveča tveganje krvnih strdkov. Zato je ob daljših vožnjah dobro načrtovati tudi postanke, ob katerih se malce sprehodimo, raztegnemo, popijemo nekaj vode in si privoščimo kakšen lahek obrok bodisi v gostišču ob poti ali pa če imamo vnaprej priprav-ljenega. Če potujemo z otroki, je sploh dobro možnosti postankov načrtovati vnaprej, da bodo zanje čim bolj zanimivi in seveda varni. Utesnjenost v avtomobilu jih, če seveda ne spijo, lahko naredi precej nemirne. Kot sopotniki pazimo, da naše noge niso prekrižane, kar dodatno ovira pretok krvi. Kot vozniki pa si že pred potjo skrbno nastavimo sedež, da bo vožnja čim bolj udobna. A še celo v najbolj udobnem avtomobilu bo dolga vožnja v prisilnem položaju terjala svoj davek. Strokovnjaki priporočajo, da se na vožnjo pripravimo kot na atletsko preizkušnjo, da se torej pred njo raztezamo in ogrejemo, po njej pa se spet raztezamo in počasi ohladimo. Postanki, vaje za raztezanje, masaža udov, kratka hoja so priporočljivi že zato, da se izognemo togosti in bolečinam, povezanimi s predolgim tičanjem v istem položaju.

Pomagajo pa še v boju proti morebitni zaspanosti, ki se ji je najbolje izogniti tako, da že noč pred dolgo potjo poskrbimo za dolg in krepčilen spanec. Če se vam spi ali če so oči razdražene in utrujene, pogled pa postaja zamegljen, so to vse pomembni razlogi za postanek. Bolje je prispeti na cilj nekaj minut pozneje, a varno.

Ne pozabimo

  1. Vzemimo s seboj na pot nekaj vode. Dehidracija dokazano poslabša vozniške sposobnosti.
  2. Vsa avtomobilska stekla ne nudijo zaščite pred vsemi ultravijoličnimi žarki, zato je morda priporočljiva uporaba zaščitne kreme.
  3. Zdravil med postanki ne puščajmo v avtomobilu, saj se ta lahko na soncu precej segreje.
  4. Del vožnje naj bodo postanki, s katerimi premagujemo okorelost, utrujenost, poženemo kri nazaj v žile, preprečujemo zaspanost in še ogledamo si lahko kaj zanimivega.

Urša Blejc
Značke

potovanja

Komentarji

Dodaj komentar:
Dodaj

Ostale novice

Novice
27.01.2016 (Ne)prepoznavanje
27.01.2016 Slovenski avtomobilski trg 2015
27.01.2016 Nov pravilnik o prometni signalizaciji in prometni opremi na javnih cestah
27.01.2016 Izbor Slovenski avto leta 2016
27.01.2016 Prometna varnost na slovenskih cestah v letu 2015
27.01.2016 Sejem zabavne elektronike CES v Las Vegasu
27.01.2016 Avtomobilski salon v Detroitu
27.01.2016 Nova poslovna enota AMZS v Novi Gorici
27.01.2016 Seja skupščine Avto-moto zveze Slovenije
27.01.2016 Motorevija je vstopila v 60. leto izhajanja, njeni zametki pa segajo v leto 1925
09.12.2015 (Ne)pravičnost?
09.12.2015 Pogovor z evropsko komisarko za promet Violeto Bulc
09.12.2015 TTIP sporazum in avtomobilski trg
09.12.2015 Kako bi lahko preprečili marsikatero hudo prometno nesrečo?
09.12.2015 Motorevija kot samostojna bralna aplikacija za tablice in pametne mobilnike
09.12.2015 Podelitev priznanj najboljšim moto športnikom in karetistom v letu 2015
05.11.2015 Izberite Slovenski avto leta 2016!
05.11.2015 Kakšen je resničen izpust dušikovih oksidov dizelskih avtov?
04.11.2015 Kdo koga ščiti?
04.11.2015 Kaj v resnici prihaja iz izpušnih cevi avtomobilov?
04.11.2015 Dan odprtih vrat AMZS na Vranskem
04.11.2015 Matej Žagar je v letošnjem svetovnem prvenstvu v speedwayju osvojil šesto mesto
02.10.2015 Epilog
02.10.2015 Do zadnje kapljice?
02.10.2015 Zmaga v Rusijo, ekipa AMZS deveta
02.10.2015 Jubilej brez športne pike na i
02.10.2015 Tim Gajser je letošnji svetovni prvak v motokrosu v razredu MX2
01.10.2015 Izšla je oktobrska Motorevija!
01.10.2015 AMZS test 35 zimskih pnevmatik
26.08.2015 (Pre)obrat
26.08.2015 Nove oblike mobilnosti
26.08.2015 Slovenska električna rolka NGV
26.08.2015 Le še tri leta za zamenjavo vozniških dovoljenj
26.08.2015 Težave z izpustom trdnih delcev najsodobnejših bencinskih motorjev
26.08.2015 Kje končajo pripomočki za prvo pomoč s pretečenim rokom trajanja?
26.08.2015 Svetovno prvenstvo v speedwayju
26.08.2015 V svetovnem prvenstvu v motokrosu v razredu MX2 po poškodbi Herlingsa
26.08.2015 Izšla je septembrska Motorevija!
26.08.2015 Otroci na poti v šolo in iz nje
09.07.2015 Izzivi in zaveza
09.07.2015 Fordov sistem za samodejno prilagajanje hitrostnim omejitvam
09.07.2015 Seja skupščine Avto-moto zveze Slovenije
09.07.2015 Mladi motokrosist Maks Mausser
09.07.2015 Dirka evropskega prvenstva v motokrosu v Radizlu
04.06.2015 Z elektroniko na poti do avtonomnosti
04.06.2015 Zgrajena predor Markovec in hitra cesta Koper – Izola
04.06.2015 Velika izbira avtokart, vodnikov in atlasov pri AMZS
04.06.2015 Matej Žagar v svetovnem prvenstvu v speedwayju
06.05.2015 Strategija
06.05.2015 Akcija AMZS za večjo varnost kolesarjev in motoristov
06.05.2015 Elektronski vdori v avtomobile
06.05.2015 Zmagoslavje Mateja Žagarja na uvodni dirki letošnjega svetovnega prvenstva v speedwayju
06.05.2015 Prva zmaga Tima Gajserja na dirki za svetovno prvenstvo v motokrosu v razredu MX2
06.05.2015 Koliko v resnici tehtajo naši avtomobili?
01.04.2015 Izmenjava
01.04.2015 Umirjanje prometa
01.04.2015 5. avtomobilski SPA v AMZS centru varne vožnje Vransko
01.04.2015 Svetovno prvenstvo v motokrosu v razredu MX2
01.04.2015 Svetovno prvenstvo v speedwayu
01.04.2015 Stanje registriranih osebnih avtomobilov v Sloveniji konec leta 2014
01.04.2015 Kdaj bolj realno merjenje porabe goriva?
01.04.2015 (Ne)resnična poraba hibridnih avtov
01.04.2015 Začetek prodaje električnih avtomobilov
04.03.2015 (Ne)požrešnost
04.03.2015 Uvedba sistema eCall šele leta 2018
04.03.2015 Moto športniki pred novo tekmovalno sezono
04.03.2015 Svetovno prvenstvo v motokrosu
30.01.2015 BMW: krpanje varnostne luknje!
28.01.2015 Zasuk
28.01.2015 Slovenski avtomobilski trg v letu 2014
28.01.2015 Prometna varnost na slovenskih cestah v lanskem letu
28.01.2015 Starostniki v prometnih nesrečah
28.01.2015 V izboru Slovenski avto leta 2015 je slavila škoda fabia
28.01.2015 Sejem zabavne elektronike CES v Las Vegasu
28.01.2015 Lucija Sajevec, nova direktorica delniške družbe AMZS
28.01.2015 Seja skupščine Avto-moto zveze Slovenije
28.01.2015 Jan Pancar, uspešen mladi motokrosist
10.12.2014 Slepa ulica
10.12.2014 Podatki v avtomobilih in njihova uporaba
10.12.2014 Jon Boyd (General Motors)
10.12.2014 Kako (ne)varne so slovenske ceste?
10.12.2014 Podelitev priznanj najboljšim moto športnikom in kartistom v letu 2014
10.12.2014 Matej Žagar, moto športnik Slovenije v letu 2014
10.12.2014 Slovenski avto leta 2015
05.11.2014 Izkušnje in preizkušnje
05.11.2014 Eko nalepke na avtomobilih v prodajnih salonih
05.11.2014 Svetovno prvenstvo v speedwayu
05.11.2014 Električna mobilnost v Sloveniji
05.11.2014 Uber: taksi nove dobe ali izmikanje pravilom?
05.11.2014 Od septembra velja okoljevarstveni standard euro 6
01.10.2014 Ironija usode
01.10.2014 Zaščita pred avtocestnim hrupom
01.10.2014 FIA evropsko tekmovanje mladih kolesarjev v Oslu na Norveškem
01.10.2014 Skupna akcija AMZS in Rdečega križa Slovenije na MOS v Celju
01.10.2014 Seja skupščine Avto-moto zveze Slovenije
01.10.2014 Tim Gajser je v letošnjem svetovnem prvenstvu v motokrosu v razredu MX2 osvojil peto mesto
28.08.2014 Ne le prve šolske dni!
28.08.2014 Združevanje izpitnih centrov za opravljanje voziških izpitov
28.08.2014 Mednarodni program ugodnosti za člane AMZS Show your Card!
28.08.2014 Nova pravila vožnje v naravnem okolju
28.08.2014 Klicni center AMZS in pomoč na cesti
28.08.2014 Janez Remše
09.07.2014 Vrednote
09.07.2014 Gradnja avtoceste med Gruškovjem in Draženci
09.07.2014 Gajser tik pod vrhom
09.07.2014 Vzdrževanje slovenskih cest
09.07.2014 Sodobni trivaljni motorji
04.06.2014 Obveza in zaveza
04.06.2014 Odprtje linije za izdelavo novega renaulta twinga v Revozu v Novem mestu
04.06.2014 25 let katalizatorja
04.06.2014 Nogomet in njegova povezava z avtomobili
04.06.2014 Zmaga Mateja Žagarja na dirki za SP v speedwayu na Finskem
06.05.2014 Kaznovanje za prometne prekrške v tujini
06.05.2014 Sožitje avtomobilistov in kolesarjev
06.05.2014 Kje končajo izrabljeni avtomobili?
06.05.2014 Beleženje števila prevoženih kilometrov ob tehničnem pregledu
06.05.2014 112 let merilnika hitrosti
06.05.2014 Sejem Avto in vzdrževanje v Celju
06.05.2014 Pogovor s podpredsednikom AMZS Jožetom Režonjo
06.05.2014 Pogovor z Miranom Stanovnikom
06.05.2014 Zamik na račun mrtvih
02.04.2014 Elektrošok
02.04.2014 Divjad na cesti
02.04.2014 Mobilne aplikacije za slovenske avtomobiliste
02.04.2014 Izkušnje udeležencev tečajev varne vožnje za motoriste v AMZS Centru varne vožnje Vransko
02.04.2014 Letošnje svetovno prvenstvo v speedwayju
02.04.2014 Avtomobilski SPA v AMZS Centru varne vožnje
02.04.2014 Pogovor z doc. dr. Petrom Liparjem, predstojnikom Prometnotehniškega inštituta FGG Ljubljana
02.04.2014 Predpisi o vleki prikolic
05.03.2014 eCall – samodejni klic na pomoč ob prometni nesreči na voljo tudi v Sloveniji
05.03.2014 Avtomobilska črna skrinjica – bo postala del naših avtomobilov?
05.03.2014 Svetovno prvenstvo v motokrosu
05.03.2014 Pogovor z Janezom Prosenikom
05.03.2014 Stanje registriranih osebnih avtomobilov v Sloveniji konec leta 2013
05.03.2014 Prestavitev
03.02.2014 Davki za varnost?
03.02.2014 Slovenski avtomobilski trg v letu 2013
03.02.2014 Nepravinosti pri izobraževanju voznikov
03.02.2014 AMZS kasko promet samo za člane AMZS
03.02.2014 Priprave na začetek nove tekmovalne sezone
03.02.2014 Izbor Slovenski avto leta 2014 - zmagala je škoda octavia
11.12.2013 Avtomobilske novosti v prihajajočem letu
11.12.2013 Za predsednika AMZS izvoljen Anton Breznik
11.12.2013 Pogovor z novim predsednikom AMZS Antonom Breznikom
11.12.2013 Podelitev priznanj najboljšim slovenskim moto športnikom in kartistom
11.12.2013 Preusmerjanje pozornosti
08.11.2013 Slovenski avto leta 2014
07.11.2013 Komu sveti?
07.11.2013 Kakšno gorivo (lahko) točimo v naše avtomobile?
07.11.2013 Pogovor z Davidom Juričem, generalnim direktorjem družbe Summit motors Ljubljana
07.11.2013 Matej Žagar o letošnji tekmovalni sezoni
07.11.2013 Vinjete za vožnjo po slovenskih avtocestah v letu 2014
07.11.2013 Skupščina Avto-moto zveze Slovenije
03.10.2013 Vožnja v naravnem okolju
03.10.2013 Mladi kolesarji AMZS so se izkazali!
03.10.2013 Svetovni prvak!
03.10.2013 Dirka za svetovno prvenstvo v speedwayju v Krškem
02.10.2013 Avtogol
30.08.2013 Seja skupščine Avto-moto zveze Slovenije
30.08.2013 Evropsko prvenstvo v minimotu na Vranskem
29.08.2013 (Iz)govori
29.08.2013 Obeta se podražitev vinjet za uporabo slovenskih avtocest
29.08.2013 Spremembe zakona o pravilih cestnega prometa
29.08.2013 Električni avtomobili
06.07.2013 Nevaren dotik
06.07.2013 Pomemben mejnik
06.07.2013 Zemeljski plin kot pogonsko gorivo
06.07.2013 Najboljši kolesarji AMD Moste
06.07.2013 Gerčar ponovil lanski uspeh
05.07.2013 Delitev in souporaba avtomobila – se rešitev lahko uveljavi tudi pri nas?
05.07.2013 Pomoč iz zraka
30.05.2013 Zavajanje z uradnimi podatki o porabi goriva
29.05.2013 Počivališča ob slovenskih avtocestah
29.05.2013 Na plakatirani strani Alp!
29.05.2013 Obnova avtocest v letu 2013
29.05.2013 Pešci so najšibkejši
29.05.2013 Žagar med najboljšimi
29.05.2013 Uvodnik, Motorevija junij 2013
26.04.2013 Manj žrtev, več prometa, nevarni odseki
25.04.2013 Luknje – na cestah in v blagajnah!
25.04.2013 Kratkovidnost
28.03.2013 Uvodnik, Motorevija april 2013
28.03.2013 Potepanje po Tuniziji
28.03.2013 Od voznika do komentatorja
28.03.2013 Nevarna jeza
28.03.2013 Ne le pripravljenost, tudi znanje!
28.03.2013 Samodejni klic na pomoč
28.03.2013 AMZS Potovanja - nova ugodnost za člane AMZS
28.03.2013 Novo in ekskluzivno za člane AMZS - AMZS zavarovanje
28.03.2013 Pred začetkom motoristične sezone
28.03.2013 Zakaj oči lezejo skupaj?
28.03.2013 Avtomobilski SPA v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem
28.03.2013 Kako vozijo v Skandinaviji
28.03.2013 Žagar začel s petimi točkami
27.02.2013 S katerimi in kakšnimi avtio se vozimo v Sloveniji?
27.02.2013 Priprave najboljših slovenskih motošportnikov na novo tekmovalno sezono
25.01.2013 Prometna varnost na slovenskih cestah v letu 2012
25.01.2013 Izbor Slovenski avto leta 2013
25.01.2013 Pogovor z Matejem Žagarjem, december 2012
25.01.2013 Skupščina Avto-moto zveze Slovenije, 12.12.2012
25.01.2013 Novost pri članstvu AMZS v letu 2013
25.01.2013 Vinko Zajec, dobitnik priznanja Državnega sveta RS za prostovoljno delo
22.01.2013 Najmanjša prodaja v tem stoletju!
12.12.2012 Avto, ki vozi sam, postaja realnost
12.12.2012 Odkrivajmo in izkusimo Slovenijo
12.12.2012 Podelitev priznanj najboljšim moto športnikom in kartistom v letu 2012
12.12.2012 Klemen Gerčar, motošportnik leta
12.12.2012 Uvodnik, december 2012
12.12.2012 Kazni za prometne prekrške storjene v tujini: kdo in kako jih lahko izterja?
07.11.2012 Dr. Danijel Starman, predsednik Avto-moto zveze Slovenije: pogovor
07.11.2012 AMZS na 12. festivalu za tretje življenjsko obdobje
07.11.2012 Uvodnik, november 2012
07.11.2012 Dan odprtih vrat AMZS na Vranskem 2012
07.11.2012 Uspešni slovenski motokrosisti
06.10.2012 Uvodnik, oktober 2012
06.10.2012 Tekmovanje iz tehničnega reševanja ob prometni nesreči
05.10.2012 FIA evropsko prometno-izobraževalno tekmovanje
05.10.2012 Tim Gajser mladinski svetovni prvak v motokrosu v razredu 125
29.08.2012 Ali zaupate svojim očem?
29.08.2012 Milejše kazni!
06.05.2012 Motorevija tudi za iPad!
25.04.2012 Kje je meja? Rekordno visoke cene goriv
05.04.2012 Kilometri - prevoženi ali prirejeni?
04.04.2012 VW lego avto

Pomoč na cesti

1987 ali ++386 1 5305 353
24 ur na dan, vse dni v letu
Cena klica na številko 1987 je odvisna od operaterja.
Za več informacij kliknite tu.

Informacijski center

brezplačna št.: 080 28 20
stac. tel.: +386 1 5305 300