AMZS MOTOREVIJA, Dunajska 128, SI-1000 Ljubljana | AMZS

Vpliv demence na vožnjo

Vpliv demence na vožnjo

Ne trpi le spomin!

Demenca je bolezen, ki ljudi največkrat prizadene po 65. letu, lahko tudi prej, vsekakor pa marsikoga že v času, ko je še vedno voznik. Nekateri bolniki ob kakšni neprijetni izkušnji v prometu, ki jo zaradi demence doživijo, sami opustijo vožnjo, drugi se tega, da so postali nevarni sebi in drugim, žal ne zavejo. Zaradi narave njihove bolezni pa jih je o tem tudi zelo težko prepričati.

Ena od krutih posledic demence je ne le izguba spomina, ampak tudi nekaterih sposobnosti, ki smo jih prej morda dobro obvladovali. Med njimi je vožnja. Če ljudje zaradi bolezni po vrsto letih vožnje ostanejo še brez vozniškega dovoljenja, jih to gotovo dodatno prizadene. Prikrajša jih za veliko mero samostojnosti in jih dodatno izključi iz družbenega okolja, opozarja Lea Žmuc Veranič, dr. med., specialistka psihiatrije z Univerzitetne psihiatrične klinike v Ljubljani. “Z vozniškim dovoljenjem jim zelo veliko vzamemo in tega se moramo zavedati. Po drugi strani pa se moramo zavedati, da ni pomembno le spoštovanje njihovih pravic, ampak tudi njihova varnost in varnost drugih udeležencev v prometu. Povzročijo lahko prometno nesrečo, zbijejo kolesarja, nekoga povozijo ...

Vožnja z demenco

Če demenco odkrijemo zgodaj (in to se dogaja vedno pogosteje), lahko vsaj nekateri bolniki z vožnjo nadaljujejo še tri ali širi leta. “Če njihov umski upad še ni prevelik in druge sposobnosti še niso preveč zmanjšane, ni nujno, da takoj prenehajo z vožnjo. Vendar je treba skrbno spremljati napredovanje bolezni,” ugotavlja strokovnjakinja.

A včasih se zgodi, da človeka, ko prvič pride na pregled, zdravnik niti ne vpraša, če je voznik. “Zdi se mi, da ga kar pozabimo vprašati, in šele čez nekaj let ugotovimo, da bolnik kljub pomembnemu upadu umskih zmogljivosti še vedno vozi.

Voznike z demenco Lea Žmuc Veranič razdeljuje v dve skupini. Prvi z vožnjo prenehajo sami, ker čutijo, da ne zmorejo več in da ni varno. “Zgodi se jim kakšna neprijetna izkušnja pri vožnji z avtom in potem nehajo, ker jih je strah, da se bo kaj takega ponovilo. Včasih pa nehajo po pogovoru s svojci.” Drugi so popolnoma nekritični in prepričani, da lahko vozijo avto, tudi če dejansko ni več tako. Teh k opustitvi vožnje niti svojci ne morejo prepričati, ne glede na argumente.

Gotovo pa so na cesti tudi taki, ki se bolezni sploh še ne zavedajo. Včasih na bolezen opozori šele prometna nesreča.

Nekaj je narobe

Znaki, ob katerih lahko posumimo, da gre za demenco, so zelo različni. Če jih ne opazi voznik sam, se jih slej ko prej začnejo zavedati svojci, še posebno kot potniki v vozilu obolele osebe. Strokovnjakinja nam je naštela kar nekaj opozorilnih znakov na demenco, ki se vplivajo na vožnjo.

Osebam z demenco lahko začneta pešati sluh in vid. Pri vidu gre običajno periferni vid, kar pomeni, da ne vidijo, kaj prihaja s strani. Zaradi prizadetosti določenih možganskih središč je slabši tudi globinski vid in napačno presojajo razdaljo. Zaradi tega tudi težko parkirajo. “Svojci opazijo, da je avto pogosto poškodovan in opraskan. Nekateri avto, ker ne zmorejo parkirati na bolj zasedenih parkiriščih, puščajo precej stran od njih.

Včasih pozabijo, kako priti do kraja, ki so ga že dobro poznali in za isto pot morda kar naenkrat potrebujejo precej več časa kot prej, ker iščejo pravo pot. Odzivajo se počasneje in so pri vožnji manj zbrani. Spregledajo na primer prometne znake, zadevajo pločnike, robnike in ne zmorejo voziti po svojem pasu, sekajo ovinke, ne uporabljajo smernikov, ne prižgejo luči, napačno lahko uporabljajo pedale. Pogosto izsiljujejo prednost. “Enostavno mislijo, da so edini na cesti in gredo iz neprednostne na prednostno cesto ne oziraje se na to, ali je prosto ali ne, ker niso pozorni.

Napake se jim lahko dogajajo v križiščih (še posebno krožnih). To je še bolj izrazito, če je prometna ureditev drugačna, kot se je spominjajo. Prihaja do težav, ker ravnajo, kot da bi bilo vse še po starem.

Spremenijo se tudi odzivi. Počasi sprejemajo odločitve med vožnjo, vozijo z neprimerno hitrostjo (prehitro ali prepočasi), pogosto se tudi razjezijo, spremembe in nepričakovani dogodki jih zmedejo.

Potrebno je preverjanje

Če je nekdo v dvomih glede lastnih vozniških sposobnosti, jih lahko morda na začetku preveri kar v enem od centrov varne vožnje – med njimi je tudi AMZS Center varne vožnje na Vranskem, kjer so na voljo posebni tečaje za starejše voznike. Dobil bo nepristransko mnenje strokovnjaka, ki ga včasih lažje sprejme, kot mnenje svojca.

Kadar zdravnik psihiater ali nevrolog ugotovi, da ima oseba demenco in da verjetno ne zmore več voziti, mora o tem obvestiti osebnega zdravnika. “Običajno je tako, da se z njim najprej pogovorimo in ga skušamo prijazno prepričati, da ne sme več voziti. To povemo tudi svojcem. Nato pa to napišemo v izvid, ki ga potem dobi osebni zdravnik.

Kot razlaga, je osebni zdravnik tisti, ki bolnika bodisi sam bodisi na podlagi izvida specialista napoti na pooblaščene inštitucije, ki preverijo, ali je še sposoben voziti. To so specialisti medicine dela, prometa in športa. Ti včasih želijo še mnenje psihologa, psihiatra, okulista ali drugih specialistov, na koncu pa sami presojajo o bolnikovi vozniški zmožnosti. Če ugotovijo, da ni več zmožen za vožnjo, o tem obvestijo upravno enoto in začne se postopek za odvzem vozniškega dovoljenja. Obvestijo tudi bolnika in zdravnika, ki ga je poslal na pregled.

Koliko jih spregledamo?

Koliko med 32.000 bolniki z demenco (toliko ocenjujejo, da jih je v Sloveniji) še vozi, si zdravnica ne upa ugibati. Ugotavlja pa, da je gotovo nekaj takih, ki kljub že napredovani bolezni še vedno sedejo za volan. Zaradi tega se ji ne zdi najbolj preudaren zakon, ki predpisuje zdravniški pregled in presojo vozniških spodobnosti šele pri 80. oziroma pri 70. letu starosti. “To je lahko dolga doba od pridobitve vozniškega dovoljenja. Vmes se lahko zgodi vse od A do Ž. Glede na moje izkušnje je to za nekatere kar precej prepozno.” Tudi ko gredo na pregled k pooblaščenim organizacijam za preverjanje vozniških sposobnosti, niti v Sloveniji niti v Evropi niso določena enotna merila za ugotavljanje vozniške sposobnosti, še dodaja. Tako preverjanje ni povsod enako temeljito.

Kot specialistka psihiatrije seveda ne more neposredno ugotavljati sposobnosti upravljanja z motornim vozilom. “Ne moremo preveriti, kako bi se vozniki znašli na cesti, praktičnih preizkusov namreč nimamo. Preverjam pa, kakšne so spominske sposobnosti bolnikov in njihovo funkcioniranje.” Posebej pomembno je še, kaj povedo svojci. ”Pogosto se zgodi, da svojec, ki pride s tem človekom, ki vozi, zelo jasno pove, da se z njim v avtu ne počuti več varnega. Če oklevajo, pa jih vprašam, ali bi mu zaupali vožnjo vnukov (če jih ima).” Kadar zdravnica ugotovi, da bolnik ne more več varno voziti, se o tem dodatno prepriča še z nekaterimi psihološkimi testi. Zdravniki medicine dela, prometa in športa imajo še dodatno možnost napotitve oseb na praktično testiranje in druge mehanizme za ugotavljanje vozniške zmožnosti.

Ko je treba odložiti ključ

Če nekdo kljub demenci po presoji strokovnjaka lahko še vedno vozi, mu (in svojcem) običajno svetujejo, da vozi le na krajše razdalje, da ne vozi ponoči ali v neugodnih vremenskih razmerah in da ne gre za volan, ko je utrujen in nerazpoložen. Sčasoma, ko bolezen še napreduje, je treba avtomobilski ključ vendarle odložiti. Bolezen vpliva na spomin, odzive, zaznavo in celo sposobnost izvajanja povsem enostavnih opravil.

Vsi bolniki z demenco vožnje niso pripravljeni opustiti. Bližnji jim sicer lahko poskusijo izpostaviti nekatere dobre plati tega, da ne bi več vozili: ne bo jim treba iskati parkirišča, prihranili bodo stroške registracije in bencina … A biti morajo pripravljeni tudi na to, da včasih noben argument ne zaleže. “Nekatere je nemogoče prepričati, ker pač trdijo, da še lahko vozijo,” ugotavlja zdravnica.

Svojci imajo tedaj možnost, da gredo k osebnemu zdravniku (lahko povedo tudi pri psihiatru ali pri nevrologu), ki potem izda napotnico za preverjanje zdravniških sposobnosti. Da pa bi preprečili nezgode v tem vmesnem času, svetujejo celo, da bolniku vzamejo ključe, umaknejo avto ali odklopijo kake pomembne dele v motorju, da avto ni več vozen. Čeprav se morda sliši kot poseganje v človekove pravice, je to varnostni ukrep, ki je morda nujen za zagotavljanje varnosti tako bolnika kot drugih udeležencev v prometu.

Čeprav je težko, je treba na koncu dementni osebi vožnjo preprečiti. “Res je težko, ko se to zgodi nekomu, ki je prej vozil 60 let.” Lei Žmuc Veranič se zdi zanimiva rešitev, ki so jo osebam z demenco, ki zelo želijo voziti, a ne smejo več, omogočili na Škotskem. Svojo željo po vožnji lahko izživijo na testnih poligonih v družbi inštruktorjev.

Vožnja ni rutinsko opravilo

Demenca (njena najpogostejša oblika je Alzheimerjeva bolezen) je napredujoča bolezen, za katero je značilen postopen upad sposobnosti mišljenja, pomnjenja in presoje. Ponavljajoče se rutinske vsakdanje dejavnosti lahko sicer bolniki običajno opravljajo še nekaj časa, vendar vožnja ni tako rutinsko opravilo, kot se nam včasih morda zdi. Pogosto v trenutku zahteva zapletene miselne procese in hitre odločitve. Demenca med drugim vpliva na spomin, orientacijo, prožnost, zbranost, prilagajanje, obvladovanje čustev, vpliva na reakcijski čas in podobno. Ko bolezen napreduje, zato nezadržno pripelje do trenutka, ko vožnja z njo ni več dovolj varna.

Kdaj je treba prenehati voziti?

Nekaj nasvetov, kdaj je treba prenehati voziti:
  • če nimamo več zaupanja vase ali pa nas vožnja vznemirja,
  • se izgubljamo celo po cestah, ki jih dobro poznamo,
  • če večkrat zmotimo pri presoji hitrosti in oddaljenosti drugih udeležencev v prometu,
  • pogosto zaidemo čez črto ali zadenemo pločnike,
  • čutimo večje tveganje, da bomo vpleteni v prometno nesrečo,
  • začne sopotnike, ki jih vozimo, skrbeti za varnost.

Urša Blejc





Komentarji

Dodaj komentar:
Dodaj

Ostale novice

Novice
27.01.2016 (Ne)prepoznavanje
27.01.2016 Slovenski avtomobilski trg 2015
27.01.2016 Nov pravilnik o prometni signalizaciji in prometni opremi na javnih cestah
27.01.2016 Izbor Slovenski avto leta 2016
27.01.2016 Prometna varnost na slovenskih cestah v letu 2015
27.01.2016 Sejem zabavne elektronike CES v Las Vegasu
27.01.2016 Avtomobilski salon v Detroitu
27.01.2016 Nova poslovna enota AMZS v Novi Gorici
27.01.2016 Seja skupščine Avto-moto zveze Slovenije
27.01.2016 Motorevija je vstopila v 60. leto izhajanja, njeni zametki pa segajo v leto 1925
09.12.2015 (Ne)pravičnost?
09.12.2015 Pogovor z evropsko komisarko za promet Violeto Bulc
09.12.2015 TTIP sporazum in avtomobilski trg
09.12.2015 Kako bi lahko preprečili marsikatero hudo prometno nesrečo?
09.12.2015 Motorevija kot samostojna bralna aplikacija za tablice in pametne mobilnike
09.12.2015 Podelitev priznanj najboljšim moto športnikom in karetistom v letu 2015
05.11.2015 Izberite Slovenski avto leta 2016!
05.11.2015 Kakšen je resničen izpust dušikovih oksidov dizelskih avtov?
04.11.2015 Kdo koga ščiti?
04.11.2015 Kaj v resnici prihaja iz izpušnih cevi avtomobilov?
04.11.2015 Dan odprtih vrat AMZS na Vranskem
04.11.2015 Matej Žagar je v letošnjem svetovnem prvenstvu v speedwayju osvojil šesto mesto
02.10.2015 Epilog
02.10.2015 Do zadnje kapljice?
02.10.2015 Zmaga v Rusijo, ekipa AMZS deveta
02.10.2015 Jubilej brez športne pike na i
02.10.2015 Tim Gajser je letošnji svetovni prvak v motokrosu v razredu MX2
01.10.2015 Izšla je oktobrska Motorevija!
01.10.2015 AMZS test 35 zimskih pnevmatik
26.08.2015 (Pre)obrat
26.08.2015 Nove oblike mobilnosti
26.08.2015 Slovenska električna rolka NGV
26.08.2015 Le še tri leta za zamenjavo vozniških dovoljenj
26.08.2015 Težave z izpustom trdnih delcev najsodobnejših bencinskih motorjev
26.08.2015 Kje končajo pripomočki za prvo pomoč s pretečenim rokom trajanja?
26.08.2015 Svetovno prvenstvo v speedwayju
26.08.2015 V svetovnem prvenstvu v motokrosu v razredu MX2 po poškodbi Herlingsa
26.08.2015 Izšla je septembrska Motorevija!
26.08.2015 Otroci na poti v šolo in iz nje
09.07.2015 Izzivi in zaveza
09.07.2015 Fordov sistem za samodejno prilagajanje hitrostnim omejitvam
09.07.2015 Seja skupščine Avto-moto zveze Slovenije
09.07.2015 Mladi motokrosist Maks Mausser
09.07.2015 Dirka evropskega prvenstva v motokrosu v Radizlu
04.06.2015 Z elektroniko na poti do avtonomnosti
04.06.2015 Zgrajena predor Markovec in hitra cesta Koper – Izola
04.06.2015 Velika izbira avtokart, vodnikov in atlasov pri AMZS
04.06.2015 Matej Žagar v svetovnem prvenstvu v speedwayju
06.05.2015 Strategija
06.05.2015 Akcija AMZS za večjo varnost kolesarjev in motoristov
06.05.2015 Elektronski vdori v avtomobile
06.05.2015 Zmagoslavje Mateja Žagarja na uvodni dirki letošnjega svetovnega prvenstva v speedwayju
06.05.2015 Prva zmaga Tima Gajserja na dirki za svetovno prvenstvo v motokrosu v razredu MX2
06.05.2015 Koliko v resnici tehtajo naši avtomobili?
01.04.2015 Izmenjava
01.04.2015 Umirjanje prometa
01.04.2015 5. avtomobilski SPA v AMZS centru varne vožnje Vransko
01.04.2015 Svetovno prvenstvo v motokrosu v razredu MX2
01.04.2015 Svetovno prvenstvo v speedwayu
01.04.2015 Stanje registriranih osebnih avtomobilov v Sloveniji konec leta 2014
01.04.2015 Kdaj bolj realno merjenje porabe goriva?
01.04.2015 (Ne)resnična poraba hibridnih avtov
01.04.2015 Začetek prodaje električnih avtomobilov
04.03.2015 (Ne)požrešnost
04.03.2015 Uvedba sistema eCall šele leta 2018
04.03.2015 Moto športniki pred novo tekmovalno sezono
04.03.2015 Svetovno prvenstvo v motokrosu
30.01.2015 BMW: krpanje varnostne luknje!
28.01.2015 Zasuk
28.01.2015 Slovenski avtomobilski trg v letu 2014
28.01.2015 Prometna varnost na slovenskih cestah v lanskem letu
28.01.2015 Starostniki v prometnih nesrečah
28.01.2015 V izboru Slovenski avto leta 2015 je slavila škoda fabia
28.01.2015 Sejem zabavne elektronike CES v Las Vegasu
28.01.2015 Lucija Sajevec, nova direktorica delniške družbe AMZS
28.01.2015 Seja skupščine Avto-moto zveze Slovenije
28.01.2015 Jan Pancar, uspešen mladi motokrosist
10.12.2014 Slepa ulica
10.12.2014 Podatki v avtomobilih in njihova uporaba
10.12.2014 Jon Boyd (General Motors)
10.12.2014 Kako (ne)varne so slovenske ceste?
10.12.2014 Podelitev priznanj najboljšim moto športnikom in kartistom v letu 2014
10.12.2014 Matej Žagar, moto športnik Slovenije v letu 2014
10.12.2014 Slovenski avto leta 2015
05.11.2014 Izkušnje in preizkušnje
05.11.2014 Eko nalepke na avtomobilih v prodajnih salonih
05.11.2014 Svetovno prvenstvo v speedwayu
05.11.2014 Električna mobilnost v Sloveniji
05.11.2014 Uber: taksi nove dobe ali izmikanje pravilom?
05.11.2014 Od septembra velja okoljevarstveni standard euro 6
01.10.2014 Ironija usode
01.10.2014 Zaščita pred avtocestnim hrupom
01.10.2014 FIA evropsko tekmovanje mladih kolesarjev v Oslu na Norveškem
01.10.2014 Skupna akcija AMZS in Rdečega križa Slovenije na MOS v Celju
01.10.2014 Seja skupščine Avto-moto zveze Slovenije
01.10.2014 Tim Gajser je v letošnjem svetovnem prvenstvu v motokrosu v razredu MX2 osvojil peto mesto
28.08.2014 Ne le prve šolske dni!
28.08.2014 Združevanje izpitnih centrov za opravljanje voziških izpitov
28.08.2014 Mednarodni program ugodnosti za člane AMZS Show your Card!
28.08.2014 Nova pravila vožnje v naravnem okolju
28.08.2014 Klicni center AMZS in pomoč na cesti
28.08.2014 Janez Remše
09.07.2014 Vrednote
09.07.2014 Gradnja avtoceste med Gruškovjem in Draženci
09.07.2014 Gajser tik pod vrhom
09.07.2014 Vzdrževanje slovenskih cest
09.07.2014 Sodobni trivaljni motorji
04.06.2014 Obveza in zaveza
04.06.2014 Odprtje linije za izdelavo novega renaulta twinga v Revozu v Novem mestu
04.06.2014 25 let katalizatorja
04.06.2014 Nogomet in njegova povezava z avtomobili
04.06.2014 Zmaga Mateja Žagarja na dirki za SP v speedwayu na Finskem
06.05.2014 Kaznovanje za prometne prekrške v tujini
06.05.2014 Sožitje avtomobilistov in kolesarjev
06.05.2014 Kje končajo izrabljeni avtomobili?
06.05.2014 Beleženje števila prevoženih kilometrov ob tehničnem pregledu
06.05.2014 112 let merilnika hitrosti
06.05.2014 Sejem Avto in vzdrževanje v Celju
06.05.2014 Pogovor s podpredsednikom AMZS Jožetom Režonjo
06.05.2014 Pogovor z Miranom Stanovnikom
06.05.2014 Zamik na račun mrtvih
02.04.2014 Elektrošok
02.04.2014 Divjad na cesti
02.04.2014 Mobilne aplikacije za slovenske avtomobiliste
02.04.2014 Izkušnje udeležencev tečajev varne vožnje za motoriste v AMZS Centru varne vožnje Vransko
02.04.2014 Letošnje svetovno prvenstvo v speedwayju
02.04.2014 Avtomobilski SPA v AMZS Centru varne vožnje
02.04.2014 Pogovor z doc. dr. Petrom Liparjem, predstojnikom Prometnotehniškega inštituta FGG Ljubljana
02.04.2014 Predpisi o vleki prikolic
05.03.2014 eCall – samodejni klic na pomoč ob prometni nesreči na voljo tudi v Sloveniji
05.03.2014 Avtomobilska črna skrinjica – bo postala del naših avtomobilov?
05.03.2014 Svetovno prvenstvo v motokrosu
05.03.2014 Pogovor z Janezom Prosenikom
05.03.2014 Stanje registriranih osebnih avtomobilov v Sloveniji konec leta 2013
05.03.2014 Prestavitev
03.02.2014 Davki za varnost?
03.02.2014 Slovenski avtomobilski trg v letu 2013
03.02.2014 Nepravinosti pri izobraževanju voznikov
03.02.2014 AMZS kasko promet samo za člane AMZS
03.02.2014 Priprave na začetek nove tekmovalne sezone
03.02.2014 Izbor Slovenski avto leta 2014 - zmagala je škoda octavia
11.12.2013 Avtomobilske novosti v prihajajočem letu
11.12.2013 Za predsednika AMZS izvoljen Anton Breznik
11.12.2013 Pogovor z novim predsednikom AMZS Antonom Breznikom
11.12.2013 Podelitev priznanj najboljšim slovenskim moto športnikom in kartistom
11.12.2013 Preusmerjanje pozornosti
08.11.2013 Slovenski avto leta 2014
07.11.2013 Komu sveti?
07.11.2013 Kakšno gorivo (lahko) točimo v naše avtomobile?
07.11.2013 Pogovor z Davidom Juričem, generalnim direktorjem družbe Summit motors Ljubljana
07.11.2013 Matej Žagar o letošnji tekmovalni sezoni
07.11.2013 Vinjete za vožnjo po slovenskih avtocestah v letu 2014
07.11.2013 Skupščina Avto-moto zveze Slovenije
03.10.2013 Vožnja v naravnem okolju
03.10.2013 Mladi kolesarji AMZS so se izkazali!
03.10.2013 Svetovni prvak!
03.10.2013 Dirka za svetovno prvenstvo v speedwayju v Krškem
02.10.2013 Avtogol
30.08.2013 Seja skupščine Avto-moto zveze Slovenije
30.08.2013 Evropsko prvenstvo v minimotu na Vranskem
29.08.2013 (Iz)govori
29.08.2013 Obeta se podražitev vinjet za uporabo slovenskih avtocest
29.08.2013 Spremembe zakona o pravilih cestnega prometa
29.08.2013 Električni avtomobili
06.07.2013 Nevaren dotik
06.07.2013 Pomemben mejnik
06.07.2013 Zemeljski plin kot pogonsko gorivo
06.07.2013 Najboljši kolesarji AMD Moste
06.07.2013 Gerčar ponovil lanski uspeh
05.07.2013 Delitev in souporaba avtomobila – se rešitev lahko uveljavi tudi pri nas?
05.07.2013 Pomoč iz zraka
30.05.2013 Zavajanje z uradnimi podatki o porabi goriva
29.05.2013 Počivališča ob slovenskih avtocestah
29.05.2013 Na plakatirani strani Alp!
29.05.2013 Obnova avtocest v letu 2013
29.05.2013 Pešci so najšibkejši
29.05.2013 Žagar med najboljšimi
29.05.2013 Uvodnik, Motorevija junij 2013
26.04.2013 Manj žrtev, več prometa, nevarni odseki
25.04.2013 Luknje – na cestah in v blagajnah!
25.04.2013 Kratkovidnost
28.03.2013 Uvodnik, Motorevija april 2013
28.03.2013 Potepanje po Tuniziji
28.03.2013 Od voznika do komentatorja
28.03.2013 Nevarna jeza
28.03.2013 Ne le pripravljenost, tudi znanje!
28.03.2013 Samodejni klic na pomoč
28.03.2013 AMZS Potovanja - nova ugodnost za člane AMZS
28.03.2013 Novo in ekskluzivno za člane AMZS - AMZS zavarovanje
28.03.2013 Pred začetkom motoristične sezone
28.03.2013 Zakaj oči lezejo skupaj?
28.03.2013 Avtomobilski SPA v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem
28.03.2013 Kako vozijo v Skandinaviji
28.03.2013 Žagar začel s petimi točkami
27.02.2013 S katerimi in kakšnimi avtio se vozimo v Sloveniji?
27.02.2013 Priprave najboljših slovenskih motošportnikov na novo tekmovalno sezono
25.01.2013 Prometna varnost na slovenskih cestah v letu 2012
25.01.2013 Izbor Slovenski avto leta 2013
25.01.2013 Pogovor z Matejem Žagarjem, december 2012
25.01.2013 Skupščina Avto-moto zveze Slovenije, 12.12.2012
25.01.2013 Novost pri članstvu AMZS v letu 2013
25.01.2013 Vinko Zajec, dobitnik priznanja Državnega sveta RS za prostovoljno delo
22.01.2013 Najmanjša prodaja v tem stoletju!
12.12.2012 Avto, ki vozi sam, postaja realnost
12.12.2012 Odkrivajmo in izkusimo Slovenijo
12.12.2012 Podelitev priznanj najboljšim moto športnikom in kartistom v letu 2012
12.12.2012 Klemen Gerčar, motošportnik leta
12.12.2012 Uvodnik, december 2012
12.12.2012 Kazni za prometne prekrške storjene v tujini: kdo in kako jih lahko izterja?
07.11.2012 Dr. Danijel Starman, predsednik Avto-moto zveze Slovenije: pogovor
07.11.2012 AMZS na 12. festivalu za tretje življenjsko obdobje
07.11.2012 Uvodnik, november 2012
07.11.2012 Dan odprtih vrat AMZS na Vranskem 2012
07.11.2012 Uspešni slovenski motokrosisti
06.10.2012 Uvodnik, oktober 2012
06.10.2012 Tekmovanje iz tehničnega reševanja ob prometni nesreči
05.10.2012 FIA evropsko prometno-izobraževalno tekmovanje
05.10.2012 Tim Gajser mladinski svetovni prvak v motokrosu v razredu 125
29.08.2012 Ali zaupate svojim očem?
29.08.2012 Milejše kazni!
06.05.2012 Motorevija tudi za iPad!
25.04.2012 Kje je meja? Rekordno visoke cene goriv
05.04.2012 Kilometri - prevoženi ali prirejeni?
04.04.2012 VW lego avto

Pomoč na cesti

1987 ali ++386 1 5305 353
24 ur na dan, vse dni v letu
Cena klica na številko 1987 je odvisna od operaterja.
Za več informacij kliknite tu.

Informacijski center

brezplačna št.: 080 28 20
stac. tel.: +386 1 5305 300