AMZS MOTOREVIJA, Dunajska 128, SI-1000 Ljubljana | AMZS

Tim Gajser je letošnji svetovni prvak v motokrosu v razredu MX2

Tim Gajser je letošnji svetovni prvak v motokrosu v razredu MX2

Na najvišji stopnici!


Tim Gajser je letošnji svetovni prvak v motokrosu v razredu MX2. Na zadnji dirki prvenstva na progi Glen Helen v Kaliforniji je v obeh vožnjah premagal edinega preostalega tekmeca za naslov Latvijca Paulsa Jonassa in slavil svoj največji uspeh, ki je tudi najodmevnejši dosežek slovenskega motokrosa doslej.

Gajser je že lani, ko je prvič vozil celo leto v razredu MX2 – v njem lahko nastopajo do 23 let stari vozniki – s petim mestom v svetovnem prvenstvu napovedal, da sodi med najboljše mlade motokrosiste na svetu. Da se bo že letos povzpel na najvišjo stopnico zmagovalnega odra, je pričakoval le malokdo. Še zlasti ne na sredini sezone, ko je zaradi poškodbe izpustil nastop na dirki v Angliji in je za vodilnim Nizozemcem Herlingsom zaostajal že 139 točk. A prišlo je do velikega preobrata: Herlings se je poškodoval in ni nastopal v drugem delu prvenstva, štiri dirke pred koncem 18 dirk dolgega prvenstva sta ga prehitela tako Jonass kot Gajser, razlika med njima pa je bila le štiri točke. Na dirki v Mantovi v Italiji sta oba dosegla enak izkupiček – drugo in tretje mesto – in razlika je ostala nespremenjena. Odločilni korak k naslovu prvaka je Gajser naredil v Assnu na umetno nasuti progi na dirkališču, saj je zmagal v prvi vožnji pred Jonassom, v drugi pa je osvojil drugo mesto, medtem ko je Jonass osvojil le 13. mesto. Gajser je tako zaostanek štirih točk spremenil v vodstvo s 13 točkami prednosti. Na naslednji dirki v Mehiki se Jonass ni predal: v prvi vožnji je zmagal, Tim je bil po padcu peti in njegova prednost je skopnela na štiri točke. A v drugi vožnji se je vse obrnilo na glavo: Jonass je dvakrat padel in osvojil vsega 8 točk za 13. mesto, Gajser pa je suvereno odpeljal drugo vož-njo in osvojil drugo mesto za Američanom Covingtonom in s tem povečal svojo prednost na zajetnih 18 točk. Pred zadnjo dirko v Glen Helenu je bilo tako jasno, da lahko le večja napaka Gajserju prepreči naslov prvaka. Čeprav se je videlo, da je živčen, je Tim obvladoval položaj: ni se spustil v boj za najvišja mesta z domačimi ameriškimi vozniki, temveč je nadzoroval Jonassa. V prvi vožnji je bila razlika dve mesti: Gajser je bil šesti, Jonass osmi, s čimer se je Gajserjeva prednost pred odločilno vožnjo povečala na 22 točk in Jonass je bil v izgubljenem položaju. Tim je v drugi vožnji še enkrat preudarno opravil svojo nalogo: osvojil je četrto mesto in to je bilo več kot dovolj za veselje novega svetovnega prvaka, ki je uspeh delil s člani svoje družine, moštva Gariboldi, Hondinega moštva in vsemi, ki so stiskali pesti zanj. Na koncu je bila njegova prednost 25 točk, saj je Jonass tudi v drugo zaostal za njim.

Dosežki 19-letnega Tima Gajserja – 19 let je dopolnil 8. septembra – iz Pečk pri Makolah so v letošnji sezoni res impresivni. Zmagal je v skupnem seštevku petih dirk, še trikrat je stal na zmagovalnem odru. Zmagal je v štirih posamičnih vožnjah, bil kar desetkrat drugi, trikrat tretji. Le v štirih vožnjah ni prišel do točk: trikrat zaradi izmučenosti ali poškodbe ni smel nastopiti, enkrat je odstopil po padcu in okvari motorja.

Skupaj je zbral 589 točk, drugi je bil Jonass s 564 točkami, sledijo: 3 Anstie (GBR) 537, 4. Guillod (SUI ) 5 11, 5. Seewer (SUI) 496, 6. Lieber (BEL) 430, 7. Herlings (NED) 423, 8. Tixier (FRA) – lanski svetovni prvak, 393, 9. Paturel (FRA) 376, 10. Petrov (BUL) 324 točk.

A naslov svetovnega prvaka seveda ni prvi Gajserjev velik uspeh. Svetovni prvak je bil že leta 2012 med mladinci v razredu do 125 kubikov, trikrat je bil tudi evropski prvak: v letu 2007 v razredu do 65 kubikov, dve leti pozneje v razredu do 85 kubikov in leta 2012 v razredu do 125 kubikov. Leta 2012 ga je FIM proglasila tudi za najboljšega mladega moto športnika na svetu. Zaradi njegovih odličnih dosežkov in obetavnosti je lani postal tovarniški voznik Honde v okviru italijanskega moštva Gariboldi, za katero je nastopal tudi letos. Že sredi letošnjega leta je Honda podaljšala pogodbo z Gajserjem vse do konca leta 2020. Tim jim je zaupanje na najlepši način vrnil že letos, prav tako pa je z naslovom svetovnega prvaka čestital lastniku moštva Giacomu Gariboldiju za rojstni dan, ki ga je imel na dan zadnje dirke svetovnega prvenstva. Veselje je bilo popolno.

Ne morem verjeti. Krasen občutek. To je nagrada za trdo delo v vseh letih, ko se ukvarjam z motokrosom. Zahvaljujem se vsem, ki so mi pomagali do tega uspeha: družini, moštvu, mehanikom, Hondi in HRC. Sezona se ni začela najbolje, naredil sem nekaj napak, kar je človeško, v drugem delu je šlo bolje in bolje. To je bilo res izjemno leto z mojo prvo zmago na dirki za svetovno prvenstvo v Pietramurati v Italiji in z naslovom svetovnega prvaka. Na začetku sezone si nismo predstavljali, da bi lahko postal svetovni prvak, čeprav je bil to naš cilj, zato je toliko bolj čudovito, da imam okrog vratu kolajno svetovnega prvaka in številko 1 na svojem motociklu honda CRF250RW,” je povedal Tim po dirki. Giacomo Gariboldi pa je dodal: “Naše moštvo je bilo kot družina, bili smo si zelo blizu, delovali smo zelo povezano. Imeli smo veliko Hondino podporo. Tim je bil odličen, res si zasluži naslov svetovnega prvaka.

A zadnja dirke svetovnega prvenstva še ni pomenila tudi konca letošnje tekmovalne sezone. Le teden dni po velikem uspehu je bil Tim vodilni mož slovenske reprezentance na pokalu narodov v Franciji, na katerem nastopijo vse najboljše reprezentance na svetu, v vsaki pa so po trije vozniki. Ker je bila dirka že po koncu redakcije Motorevije, bomo o dirki poročali v naslednji številki. A tudi potlej za Tima še ne bo počitka, saj bo odpotoval na Japonsko na preskušanje motocikla za prihodnjo sezono.

V elitnem razredu svetovnega prvenstva v motokrosu MXGP je naslov letošnjega svetovnega prvaka osvojil Francoz Romain Febvre, ki je zbral 735 točk. Na drugo mesto se je uvrstil njegov rojak Gautier Paulin s 592 točkami, tretji je bil Rus Bobrišev s 567 točkami. Uvrščena sta tudi dva slovenska voznika. Klemen Gerčar, svetovni prvak leta 2013 v zdaj že ukinjenem razredu MX3, ki je nastopal na evropskih dirkah, je osvojil 34. mesto s 23 osvojenimi točkami. Na zadnjih dveh evropskih dirkah je bil uspešnejši v Mantovi v Italiji, ko je v obeh vožnjah osvojil 18. mesto in s tem po 3 točke, v Assnu na Nizozemskem pa je ostal brez točk. Matevž Irt, ki je nastopil le na dveh dirkah v Italiji, je osvojil 44. mesto, zbral pa je 13 točk. Na dirki v Mantovi je v prvi vožnji osvojil 17. mesto in osvojil štiri točke, v drugi pa je s 24. mestom ostal brez točk. Uvrščenih je 80 voznikov.
Značke

motokros, Gajser, MX2

Komentarji

Dodaj komentar:
Dodaj